Zijn originele manier om presentaties te beginnen, de dromen die hij durft uit te spreken en nu ook de eerlijke manier om afstand te doen van zijn ceo-positie bij Apple. Steve Jobs is een marquant figuur die aan de wieg stond van Apple, een bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven die de wereld kent. Gizmodo noemt hem zelfs 'de bestt zakenman, productontwikkelaar en topman van deze tijd'. Een korte biografie van de Apple-oprichter.
Op 1 april 1976 richtte Jobs samen met Ronald Wayne en Steve Wozniak het bedrijf Apple op in Cupertino, Californië. Het hoofdkantoor is nog steeds in die plaats gevestigd. Jobs woont in Silicon Valley en kende Wozniak van zijn stage bij HP toen hij jong was. Samen gingen ze naar bijeenkomsten van de Homebrew Computer Club. Diezelfde periode had Jobs een bijbaan bij game-bedrijf Atari om zijn backpack-reis naar India te betalen.
Eenmaal terug uit India, werkte hij met Wozniak verder aan een computer die Wozniak voor zichzelf had gebouwd. Steve Jobs wilde deze in de markt zetten en daarop was Apple geboren. De computer, genaamd Apple I, werd voor 666,66 dollar verkocht en later kwam de Apple II, die de heren grote successen bezorgden. In 1980 ging Apple dan ook naar de beurs.
NeXT
In 1984 introduceerde Apple de Macintosh, de eerste personal computer met een zogeheten graphical user interface, waardoor gebruikers interactie hadden met een scherm. Met de komst van Macintosh kwam ook een groeispurt voor Apple. Steve Jobs kreeg onenigheid met de rest van de directie en in mei 1985 verlaat hij het bedrijf. Hij begint zijn eigen computerbedrijf NeXT in 1986, dat een grote rol speelde in de ontwikkeling van het internet en e-mail.
Tien jaar later, in 1996, koopt Apple NeXT en Jobs werd Apple-ceo. Naast zijn werk bij Apple was Jobs mede-oprichter en ceo van de animatiestudio Pixar, dat bekend is van filmkaskrakers als Finding Nemo, Toy Story en Cars. Sinds de overname van Disney, is Jobs weg bij Pixar.
Mobiele apparaten
Als eerste bedrijf maakte Apple de overstap van desktop-pc's naar mobiele apparaten. In januari 2007 kondigde Jobs de iPhone aan alsof het een godsgeschenk was. En voor Apple bleek het dat ook te zijn. Het tweede kwartaal van 2011 gingen er ruim twintig miljoen van deze telefoons over de toonbank, iets waar 13,3 miljard dollar omzet uit voortkwam. Voor de in januari 2010 uitgebrachte tablet iPad was dat zes miljard euro omzet.
Apple-producten zijn onder andere populair door hun strakke design. Meestal blijft het bij Apple-gebruikers niet bij een apparaat. Er wordt al gauw een heel eco-systeem aangelegd van iPhones, iPads, iMacs, Macbooks en iPods. Consumenten voelen zich aangetrokken door het entertainment dat Apple mogelijk maakt; bijvoorbeeld muziek downloaden via iTunes.
Perfectionisme
Behalve de populariteit is er nog iets waar Apple bekend om staat: perfectionisme. Het bedrijf houdt graag de controle over zijn leveranciersstromen en claimt grote delen van de winst uit productverkopen door resellers. Telecomproviders moeten grote moeite doen om de iPhone te mogen leveren, maar krijgen bij groen licht niet de mogelijkheid zelf te kiezen hoe ervoor geadverteerd wordt.
Tim Cook zal Steve Jobs opvolgen als ceo, terwijl Jobs zelf aanblijft als chairman. Waar hij zich vroeger als ceo zelfs letterlijk met de producten bezighield, zal hij door zijn gezondheidsproblemen een stapje achteruit moeten doen. Waarschijnlijk zal hij daardoor ook niet langer elk ontwerp goedkeuren voor het naar de fabriek gaat. Opvolger Cook verwacht dat Apple de beste jaren nog voor zich heeft liggen. Hij wordt dan ook al betiteld als 'een machtig man'.
Hallo redactie!!!! U vergeet de newton