Open source-besturingssysteem Linux bestaat twintig jaar. Op 25 augustus 1991 startte Linux niet met een persconferentie met veel bombarie, maar met een bescheiden berichtje op een prikbord. Informatica-student Linus Thorvald wilde graag een gratis besturingssysteem maken en zei dat z'n bezigheden met Linux slechts een hobby waren en hij er zeker geen professionele toepassing in zag. Inmiddels is het open source-systeem met als logo pinguin Tux een van de bekendste alternatieven voor Windows.
Linux is gebaseerd op Unix-besturingssystemen. Het is gratis te verkrijgen op internet en dankzij de open source-structuur is de broncode beschikbaar voor iedereen die daar maar iets aan wil aanpassen of uit wil kopiëren. Linux is de kernel die ervoor zorgt dat hardware en software goed samenwerken. Linux-fans noemen Linux daarom graag GNU/Linux, omdat GNU de software is die met Linux werkt. Inmiddels is er behalve GNU ook software onder BSD-licentie verschenen.
In 1994 kwam versie 1.0 van Linux uit en door de stabiliteit van dat besturingssysteem gingen bedrijven ook met Linux werken. Onder andere Google gebruikt al jaren het open source-systeem en is daarmee de grootste gebruiker. Verder is Linux populair voor serversystemen, maar het grote publiek dat Windows heeft weten te bereiken, is (nog) niet aan Linux besteed. Het is voor Linux moeilijk tot dat publiek door te dringen, doordat Windows standaard voorgeïnstalleerd staat op pc's.
Linux is overal
Toch maken veel mensen ongemerkt gebruik van apparaten met Linux-systemen, zoals autonavigatie en entertainmentsystemen in vliegtuigen. Datzelfde geldt voor geldautomaten. Het Japanse Sony maakte het op zijn eerste PlayStation 3-gameconsole zelfs mogelijk voor klanten om Linux te installeren op het apparaat. Op tablets en smartphones draaien veel op Linux-gebaseerde besturingssystemen zoals Android.
Linux-serie
Ter ere van het twintig-jarig bestaan wordt er tot het einde van 2011 geregeld bericht over de vele toepassingen van het Linux-besturingssysteem. Zo zullen onder andere het ontstaan van Linux, de verschillende versies en de community aan bod komen.
Volgens mij heeft Sony het net weer uit de PS3-mogelijkheden gesloopt. Dus “Het Japanse Sony daagt zijn klanten uit om Linux te installeren op hun Playstation-gameconsoles.” slaat nergens op, wellicht dat anderen mensen aanmoedigen om Linux te installeren op de PS3, maar Sony i.i.g. niet.
Dit artikel is wel erg onvolledig en soms ook incorrect. Linux is op alle markten een belangrijke speler: embedded (van magnetron, koelkasten en copiers tot industriele systemen), multimedia-systemen, mobiele systemen, supercomputers, servers en telecom apparatuur. Behalve op de markten waar Windows actief is (desktops en kantoorservers). En de enige markt die het artikel aanhaalt is juist die markt waar Linux een kleine speler is!? QNX is daarnaast niet gebaseerd op Linux, en iOS is *BSD gebaseerd en niet Linux.
QNX is 9 jaar ouder dan Linux, dus hoe QNX dan een Linux-variant kan zijn…
http://en.wikipedia.org/wiki/QNX
iOS heeft ook niks met Linux te maken, iOS is gebaseerd op OS X. OS X als als kern Darwin en dat is UNIX. En UNIX is geen Linux. Dan kun je wel iets roepen over inspiratie, maar dat krijg je ook van een kop koffie.
Deze onvolkomenheden aangedragen door bovenstaande mensen zijn wat mij betreft wel tekenend voor de algemene inhoudelijke kwaliteit van Computable artikelen. Wat dat betreft wil ik de schrijvers van toekomstige stukken ook adviseren om zoveel mogelijk op de inhoudelijke kwaliteit van hun stukken te letten.
Ik blijf het triest vinden dat een magazine dat gespecialiseerd is in ICT zo slecht op de hoogte is van relevante wetenswaardigheden.
De ICT-wereld is echt groter dan MicroSoft ook al zijn er nog maar een handje vol mensen in staat om zich zonder wizzard ergens op te bekwamen.