Apple-baas Steve Jobs heeft bij zijn vertrek voor een opvolger gezorgd. Dat is coo Tim Cook. Hem wacht de ondankbare taak in de voetsporen te moeten treden van een man die synoniem staat voor zijn bedrijf. Maar wie is de rechterhand van Jobs eigenlijk die eerder werkte bij Compaq en IBM?
Tim Cook is van eenvoudige komaf. De zoon van een dokwerker en een huisvrouw zag in 1960 het levenslicht, in het stadje Robertsdale, Alabama. Na het behalen van zijn bachelorsdiploma Industrieel Ingenieur aan de Auburn Universiteit, belandde hij aan de Duke University Fuqua School of Business, waar hij in 1988 afstudeerde als MBA.
In 1998 wordt Cook, die op dat moment vice-president corporate materials is bij Compaq, daar weggeplukt door het management van Apple. Eerder had hij zijn strepen al verdiend bij concurrent IBM, waar hij aan het hoofd stond van de fabricage en de distributie van pc's in Noord- en Zuid-Amerika. Cook is sinds 2005 coo bij Apple en zetelt intussen ook in de Raad van Bestuur van Nike.
Emotioneel
Mensen dicht bij Jobs gaan er van uit dat de 'onverstoorbare houding' van Tim Cook van doorslaggevend belang was bij het binnenhalen van de man. 'Voor Jobs moet er een emotionele band zijn', zou één van de Apple-recruteerders later zeggen.
De Amerikaan is een beheerst, rustig en stil iemand, in vele opzichten het tegenovergestelde van zijn voorganger. Maar Cook is ook een workaholic, die bekend staat om zijn intensieve manier van werken. Op een doordeweekse dag begint hij zijn mails te checken rond half vijf 's morgens en zelfs op zondagavond durft hij zijn medewerkers bij zich te roepen om de week voor te bereiden.
Medisch verlof
Het is trouwens niet voor het eerst dat Tim Cook het roer overneemt. In 2004 was de rechterhand van Jobs al eens kortstondig ceo tijdens de twee maanden toen Jobs herstelde van pancreaskanker. In 2009 nam Cook nogmaals de honeurs waar, dit keer voor meerdere maanden, terwijl Jobs een levertransplantatie onderging. En in januari van 2011 viel Cook in voor Jobs, toen hij ‘medisch verlof' opnam. Daarom blijft vanuit beleggersoogpunt Apple bijzonder interessant, aldus de Britse beleggingsgigant Henderson Global Investors. Volgens technologie-experts Stuart O'Gorman en Ian Warmerdam, werkzaam bij het Henderson Horizon Global Technology fund, heeft Cook al laten zien dat Apple ook zonder Jobs goed geleid kan worden.
Op Wikipedia valt te lezen dat Tim Cook vaak gaat fitnessen, wandelen en fietsen. Daarnaast zou jij een fan zijn van American football, maar dan passief. Over zijn persoonlijk leven is weinig bekend, hoewel hij vaak ‘de machtigste homo in Silicon Valley' genoemd wordt.
In samenwerking met Datanews