Ict-dienstverlener Ordina boekt in het eerste halfjaar van 2011 een verlies van 7,7 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door eenmalige reorganisatiekosten (7,2 miljoen euro). De dienstverlener die verschillende bedrijfsonderdelen verkocht, ziet de terugkerende omzet licht stijgen. In de eerste zes maanden van 2011 groeide met name de omzet uit dienstverlening in de financiële sector. Overheden blijven ict-investeringen uitstellen, lichtte ceo Ronald Kasteel toe.
Ordina voert een reorganisatie door om de verhouding tussen direct en indirect personeel te verbeteren. Daardoor vervallen in 2011 85 indirecte functies waaronder managementlagen. Daarnaast verkocht het bedrijf belangen in Integer Ormit en Finext. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010 met 6 miljoen euro naar 221 miljoen euro.
Kijkend naar de verschillende activiteiten van het bedrijf daalde de omzet uit consulting met 4,4 procent tot 29,3 miljoen euro. De omzet uit ict-diensten steeg met 10,3 procent naar 123,4 miljoen euro, de omzet uit outsourcing en projecten daalde met 0,3 procent tot 66,3 miljoen euro. Gekeken naar de omzet uit terugkerende opdrachten, steeg de omzet met vijf procent door stijging van volumes, tarieven en sturing op kosten.
In de eerste helft van 2011 daalde de omzet uit opdrachten voor de overheid en zorg met 6,4 procent naar 86,9 miljoen euro. Kasteel: 'De overheidsmarkt wordt nog gekenmerkt door de in 2010 aangekondigde bezuinigingen. Kasteel verwacht vooral uitstel in plaats van afstel. 'De overheid zal moeten investeren in vernieuwing van de bedrijfsvoering en verbetering van de dienstverlening. Ict is juist een middel om de beoogde bezuinigingen en efficiëntieslag te behalen.'
Groei
De omzet uit ict- en adviesdiensten voor financiële instellingen groeide met 23,8 procent ten opzichte van de eerste helft van 2010. De omzet komt uit op 67,2 miljoen euro. Kasteel: 'Het gaat voornamelijk om eenmalige opdrachten van individuen. Om aan de vraag vanuit de financiële instellingen te kunnen voldoen, moest Ordina tijdelijk externen inzetten.
De omzet uit opdrachten voor de industriële sector groeiden met 4,8 procent naar 64,9 miljoen euro.
Geen vooruitblik
Ordina durft gezien de huidige ontwikkelingen op de financiële markten en internationale schuldenproblematiek geen verwachtingen uit te spreken voor de komende zes maanden.
Volgens Kasteel worden de resultaten in het vierde kwartaal het meest bepalend voor de prestaties over heel 2011. In het eerste halfjaar zitten de vakantiemaanden juni en juli, daarin presteren we zwakker. De laatste drie maanden van het jaar zijn de belangrijkste voor ons.'
Het was de laatste keer dat Kasteel de cijfers presenteerde, hij verlaat per 1 september na 22 jaar het bedrijf.
7,2 miljoen voor een reductie van 85 managementplaatsen. Dat is 90.000 euro per persoon. Ik denk dat er dus wel wat steviger gereorganiseerd is dan alleen 85 man indirect.
De gemiddelde leeftijd van een Nederlands staatsburger is 40 jaar. De leeftijd van een manager in een dergelijk groot bedrijf zal al snel hoger liggen, zeg 48-49. De staat van dienst zal ook wel moeten worden opgebouwd, zeg een jaar of 10-12. Gemiddeld inkomen tussen de 6 en 7K euro… Reken maar na wat zijn ontslagvergoeding zou zijn. Rond de 90K euro… Zo gek is het niet…
Jammer dat je niet kunt rekenen. De leeftijd van managers bij Ordina is niet zo hoog en de gemiddelde duur van een dienstverband is 6 jaar daar. Als dat je niet overtuigd dan misschien de text van Ordina zelf (via beurs.nl)…
“Naast de vertrekpremie van EUR 1,7 miljoen voor Kasteel, bestaat deze voor 40% uit de reductie van personeel dat bij Ordina intern actief is.”
Dat betekent dus dat er ook directen uitgaan. Iets wat nu ook gebeurd, vraag maar eens rond bij Ordina.
Fijntjes weer.. er zijn ordinezen die al drie jaar geen salarisverhoging hebben gekregen, nauwelijks of geen VIR en Kasteel toucheert in 2011 ruim 2 miljoen. Ongelooflijk!