Een kleine 70 procent van de ict-bedrijven heeft moeite om gekwalificeerd ict-personeel te vinden. Bij driekwart van die bedrijven vertraagt het tekort aan geschikt personeel de omzetgroei. Bij een kwart van de bedrijven stagneert de omzetgroei door het gebrek aan geschikt personeel. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ICT~Office. De marktmonitor over het tweede kwartaal van 2011 is specifiek gericht op de arbeidsmarkt voor ict'ers.
Uit de gegevens blijkt dat de bedrijven voor de instroom van nieuw ict-personeel vooral kijken naar starters die de hbo-opleiding Informatica hebben afgerond.
Een afgeronde opleiding hoeft echter geen vlekkeloze start te betekenen. Driekwart van de ondervraagde bedrijven vindt de aansluiting tussen de opleiding en de beroepspraktijk een probleem. Volgens hen hebben starters onvoldoende ontwikkelde verkoopvaardigheden, theoretische kennis van ict en communicatieve vaardigheden. De ict-bedrijven moeten de starters vooral bijscholen in bedrijfskundige kennis, projectmanagement, communicatieve vaardigheden, theoretische kennis van ict en sales-vaardigheden.
Extra kosten
Een derde deel van de werkgevers zegt duizend tot vijfduizend euro extra kosten te maken om een starter inzetbaar te krijgen. Nog eens een derde van de bedrijven is tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro kwijt. Een kwart geeft zelfs vijftienduizend euro of meer uit om een starter productief te krijgen, stelt de organisatie.
De cijfers over de arbeidsmarkt komen uit de ict-marktmonitor van augustus 2011 van ICT~Office. Dat onderzoek geeft een indicatie van de marktontwikkelingen in de sector. Het belangrijkste deel van het onderzoek bestaat uit een ondervraging van financieel directeuren van 130 ict-bedrijven.
‘10.000 vacatures’
ICT~Office becijferde eerder dat in 2015 het tekort aan gekwalificeerd ict-personeel is opgelopen tot tienduizend vacatures.
Bij Getronics komen in september 2500 hoogopgeleide ict’ers vrij…
denk niet dat er een tekort is aan it-personeel, veel te veel hoog gekwalificeerd technisch werk wordt weggesluisd onder het motto van kosten naar de indianen. Ze kunnen daar alleen kijken of het lampje brandt en zelfs dat weten ze verkeerd te doen.Je klanten lopen dan automatisch weg en je hebt weer een reden om de zaak nog verder kaport te maken
Het is gewoon een kwestie van een goed salaris betalen en dan komen we wel hoor.
maar ja de werkgevers willen helaas een it-er met 20 jaar ervaring en 5000 certificaten/diploma’s voor 1 eu per uur.
Er lopen in nederland helaas veel te veel zakkenvullende managers rond die het plezier in het werk ontnemen door hun drang om iedereen te frustreren.
Ze zouden het management tegen india’se arbeidsvoorwaarden moeten outsourcen naar india, dan komt alles automatisch weer goed
Doe jezelf een lol en ga wat anders doen. ICT is verworden van een bedrijfstak waar intelligente mensen op de juiste posities mooie en degelijke producten maken, tot eentje waar grote bergen prutswerk en middelmatigheid de norm is geworden, gemanaged door incompetente blaaskaken.
UIt de combinatie van de berichtgeving begrijp ik dat de definitie van “gekwalificeerd personeel” is: hoogopgeleid met kennis, ervaring en goed ontwikkelde vaardigheden, o.a. op het gebied van bedrijfskunde, communicatie, projectmanagement, ICT theorie en sales. Oh ja: en het is een STARTER.. whoehaha!
Ah, daar hebben we Ict~Office weer, de lobbyorganisatie van bedrijven die NOG goedkoper personeel willen.
Grof gezegd heeft de ICT-werknemer gewoon geen zin om ellenlange dagen te gaan draaien voor detacheer/consultancy toko’s.
enne… tekort? ‘ze’ willen toch zoveel mogelijk naar Azie overdragen omdat de European te duur is?
gevalletje ruitschade tgv hun eigen ramen ingegooid te hebben. 😉
@Pim van der Beek
Waarom kijken bedrijven naar starters als ze gekwalificeerd personeel zoeken?
Ik kan de reden hiervan niet uit het artikel halen, het is een groot verschil als “gekwalificeerd” een ander woord voor “goedkoop” is, of dat er te weinig ervaren medewerkers overstappen naar andere bedrijven…
Inderdaad, Mark heeft helemaal gelijk, daar gaan we weer… Kijk bij de boodschap altijd wie de boodschapper is en of die belang heeft bij een bepaalde kleur van die boodschap, in plaats van al het gedrukte voor waar aan te nemen. Mijn leraar Nederlands zei het dertig jaar gelden. En Computable zal de reactie niet leuk vinden, want zij bieden ruimte aan dit alles behalve objectieve instituut. Twee sterretjes. Toch?
Ook mijn ervaring is dat er is zeker een tekort is. Maar dan voornamelijk aan mensen die voor een hongerloontje willen werken…
Ik ben als WO’er met 3-5 jaar werkervaring ook opzoek naar een andere (meer uitdagende) baan als business analyst/consultant. Als ik echter zie wat men qua salaris durft te bieden, dan snap ik wel dat er grote tekorten zijn/komen. Gelukkig kan ik het mezelf permiteren om kritisch te zijn bij zoeken naar een geschikte baan.
Maargoed. Je kan de bedrijven het ook niet kwalijk nemen, dat ze juist in tijden van crisis proberen om voordelig aan personeel te komen. Straks zullen ze hier waarschijnlijk minder makkelijk mee weg komen…
Als er al zo lang een tekort is waarom stijgen de lonen dan voor dit soort werk dan marginaal of helemaal niet?
Vreemd genoeg is er geen tekort aan leidinggevend personeel en stijgen daar de lonen jaarlijks met vele tientallen procenten.
Heeft u hem?