HP stopt met de productie van zijn TouchPad-tablet. Tevens stopt het met de Pre3- en Veer-smartphones, die afkomstig zijn van het overgenomen Palm. HP kijkt nog wat er in de toekomst gebeuren moet met het besturingssysteem WebOS. Verder wordt een afstoting van de pc-divisie PSG overwogen.
HP maakte dit bekend tijdens zijn de presentatie van de derde kwartaalcijfers van zijn boekjaar 2011. De beslissing om te stoppen met de TouchPad komt na eerdere berichten dat er te weinig van deze tablets worden verkocht en dat HP de prijzen naar beneden moest aanpassen. Zo heeft de Amerikaanse retaiketen Best Buy slechts 10 procent van de 250.000 ingekochte HP TouchPads verkocht. Best Buy wil de onverkochte voorraad terugsturen en geld terugzien. Klanten kiezen liever voor een Apple iPad of voor een tablet of smartphone met het Android-besturingssysteem. In Nederland wordt de Touchpad officieel niet verkocht.
HP denkt verder na over de toekomst van het besturingssysteem WebOS, dat het vorig jaar in handen kreeg na de overname van Palm. HP heeft daarvoor de nieuwe WebOS global business unit opgericht, dat zich richt op meer gebruik van WebOS in het bedrijfsleven en grote organisaties.
HP PSG en Autonomy
HP overweegt verder zijn pc-divisie Personal Systems Group (PSG) af te stoten. Dit werd overigens al eerder aanbevolen door aandeelhouders. Deze pc-tak is goed voor 41 miljard dollar omzet, maar haalt lage marges. HP maakte ook bekend dat voor 10,3 miljard dollar Autonomy wordt overgenomen, leverancier van informatie managementsoftware.
Met deze stappen wil HP volgens ceo Leo Apotheker zich verder focussen op groeimarkten, zoals cloud computing, software en oplossingen. Dat komt ongeveer neer op hetzelfde businessmodel dat IBM al jaren succesvol voert.
Derde kwartaalcijfers 2011
HP heeft in het derde kwartaal een omzet van 31,2 miljard dollar geboekt. In dezelfde periode van 2010 werd een omzet van 30,7 miljard dollar geboekt. HP verlaagt de omzetverwachting voor heel 2011 van 127,6 naar 127,2 miljard dollar. Eerder verwachtrte HP een omzet van 129 tot 130 miljard dollar. Tevens is de verwachting voor de winst per aandeel naar beneden bijgesteld: van minimaal 5 dollar naar 4,82 tot 4,86 dollar. In het derde kwartaal bedroeg de winst per aandeel 1,10 dollar.
HP bespaart zich hiermee wel een aanval van Apple, want die kunnen nu niet meer zeggen dat de Touchpad teveel op de iPad lijkt. Ik denk dat deze zet van HP wel eens heel strategisch zal blijken te zijn. In de snelle markt van tablets zag ik HP al niet meespelen, ze zijn beter met servers, cloud computing en software, hetgeen wellicht ook een stabielere markt zal blijken.
HP kan nu haar smartphone patenten aan Google/Android verkopen.
En wat doen ze met de palm spullen?
HP begint de vruchten te plukken van hun jarenlang beleid, wat er voornamelijk op gericht was de aandeelhouders tevreden te houden.
Indien je minimaal aan de technologie werkt en door je enorme overwaarde in staat ben steeds weer bedrijven en technologieën op te kopen, die wel aan de weg timmeren, komt er een moment dat je met de erfenissen uit deze overnames iets moet gaan doen om bij te blijven. Echter dit kost geld en is dus in contradictie met hun beleid.
Hat jammeren van dit beleid, en HP is echt niet de enige, is dat de mensen die de technologie bedenken en ontwikkelen nauwelijks nog kunnen werken en er uiteindelijk de brui aan geven.
Tel je hierbij op dat op het moment de “babyboomers” van na de tweede wereldoorlog, massaal met pensioen gaan, zonder dat een echte overdracht van kennis en ervaringenplaats vindt, dan zal je zien dat de geschiedenis zich herhaalt en dat het leren uit de geschiedenis ook niet past in deze “moderne” bedrijfsvoering.
Kijk je naar vroegere hoogtepunten in de innovatie van techniek en handel, zie je een golfbeweging, waarin pakweg gezegd de eerste twee generaties de boel opbouwen en de hierop volgende gaan lanterfanten en teren op het succes van hun voorgangers.
Het is maar de vraag of HP zijn huidige beleid nog lang vol kan houden, de intrinsieke waarde van HP zou best wel eens een zeepbel kunnen zijn, die in een keer uiteenspat. Het zou niet de eerste keer zijn dat een dergelijk mega bedrijf plots in zwaar weer komt en ten slotte roemloos ondergaan.
Hiernaast wordt het steeds moeilijker op technische hoogwaardige bedrijfjes met een lage intrinsiek waarde op te kopen, eenvoudig weg omdat deze er bijna niet meer zijn.
Als je na opkomende economieën kijkt,krijgt Zuid Amerika van mij de grootste kans, en dit is mede uit ervaring. De vraag is in hoeverre deze zich laten overnemen en wat deze waard zijn, het risico is namelijk heel groot dat je een zeepbel opkoopt.
Naast technologische kennis moet ook een technische infrastructuur, een zeker politieke stabiliteit en het aller belangrijkste de volksaard geschikt zijn voor Technische ontwikkeling van een land. Wat dat betreft had Multatuli een zeer goed inzicht over de handel in de Oost.