De dominantie van de personal computer (pc), die onlangs zijn dertigste verjaardag vierde, is voorbij. Dit zegt een ontwikkelaar die de eerste IBM PC ontwierp. Ook marktonderzoeksbureaus beamen dit; ze zien de vraag naar pc’s dalen. Deze geluiden bevestigen de uitspraken van Apple-baas Steve Jobs die hij deed tijdens de presentatie van de nieuwe iPad 2. 'We leven in ‘post-pc tijdperk’.'
Mark Dean, cto voor IBM en een van de grondleggers van de IBM-pc, schrijft op zijn blog dat de personal computer steeds minder zal worden gebruikt, net zoals de typemachine of de vinylplaat. Volgens hem blijft de pc nog in gebruik, maar biedt het eindgebruikers niet meer nieuwe interessante technologie. Dean is inmiddels zelf fervent gebruiker van een tablet.
Volgens Dean staat de pc niet meer centraal, maar de interactie tussen mensen en apparatuur in sociale (netwerken) omgevingen. Dean noemt als voorbeeld het IBM Smarter Planet-initiatief, dat ict-modellen in plaats van pure hardware voor eindgebruikers ontwerpt en levert. Daarom heeft IBM eerder afscheid genomen van de productie van pc's, harde schijven, printers en typemachines zoals IBM Selectric, aldus Dean.
Tablets
Volgens onderzoeksbureau iSupply overschaduwen tablets, smartphones en andere apparatuur de traditionele pc-markt tegen 2013. Consumenten kopen steeds vaker nieuwe internetgebaseerde apparaten zoals de Apple iPad, tv's en video games. Daarvan worden er in 2013 zo'n 506,3 eenheden verkocht. Dat is 161 miljoen eenheden meer dan in 2010 het geval was. In 2015 worden 750 miljoen consumentenapparaten verkocht daarvan zijn driehonderd eenheden tablets, aldus iSupply.
De pc-markt groeit ook, maar minder snel dan vroeger. In 2010 werden er 345,4 miljoen pc's verkocht. In 2013 zijn dat er 433,7 miljoen eenheden en in 2015 groeit de afzet naar 479,1 miljoen eenheden. Het internet draait niet meer om pc's, aldus iSupply.
Niet alleen iSupply zegt dat de groei van de pc-markt afzwakt. Ook onderzoeksbureaus Gartner en IDC zien een afnemende groei. Zo heeft IDC de groeicijfers voor dit jaar bijgesteld van 7,1 naar 4,2 procent.
Apple iPad
Mensen zijn dol op tablets, met name de Apple iPad. De Apple iPad is zo populair dat concurrerende tabletmerken problemen hebben met de verkoop. De retail kampt met een groot aantal onverkochte tablets, zoals de HP Touch. HP probeert met prijsdalingen zijn tablet aantrekkelijk te maken. Volgens onderzoeksbureau Context zijn in de eerste week van augustus in West-Europa zevenhonderd HP Touchpads verkocht. Apple verkocht diezelfde week 43.000 iPads. De HP TouchPad wordt overigens niet officieel in Nederland verkocht.
Dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Wat met de middenstanders die een PC gebruiken? Die gaan toch niet overstappen op een ‘Tablet’ (die je zo mee steelt!) De PC met al z’n MS-programmatuur die zal wel vervangen worden door een soort werk-station… Terug naar de mainframe!! Die was ook dood en voorbij…?
Ik vind het toch een beetje merkwaardig om in een artikel een voorspelde groei van de PC-markt van bijna 40% te melden en dat het einde van het PC-tijdperk te noemen.
En wat is precies een PC in deze? De oorspronkelijke IBM PC sensu stricto bestaat al lang niet meer. Maar de term personal computer in brede zin omvat net zo goed de tablet computers.
Groei van PC-markt zwakt af en die van Tablets groeit. Het artikel legt vermoedelijk ten onrechte een oorzakelijk verband. Tablets zijn extra, en vervangen vooralsnog geen PC.
Zolang je de markt voor devices scheidt in producerende en consumerende apparaten, zie ik de toekomst voor de PC ook niet zo somber in. Ik word er niet gelukkig van als ik een tablet moet gebruiken om documenten, slidedecks etc te produceren. Websites raadplegen of boeken lezen daarentegen … heerlijk. Conclusie: de tablet zal voor een deel de rol van de PC overnemen.
Voor zover mij bekent was de PC het gevolg van de technische tekortkomingen van het mainframe en slaat “personal” op het feit dat je je eigen fysieke werkplek had met lokaal geïnstalleerde applicaties inclusief dataopslag. Het concept PC nam toen het eenmaal voor particuliere gebruikers betaalbaar werd een enorme vlucht. Inmiddels hebben we laptops, nettops, tablets, smartphones, allemaal afgeleid van datzelfde concept en met een duidelijke overeenkomst: personal. Nee, die PC leeft als nooit tevoren, hij ziet er alleen anders uit.
@hk, het ging niet om technische tekortkomingen, een mainframe kon precies wat nodig was, namelijk dataverwerking. Maar de toenmalige machines waren nu niet echt betaalbaar voor kleine bedrijven, laat staan particulieren. De PC richtte zich juist op de kleine bedrijven en in tweede instantie particulieren. Inderdaad, personal was dat je een PC op het bureau had staan, maar ook toen alleen nog maar voor de gelukkige enkeling.
Met name particulieren hadden andere wensen (spelletjes ed) waardoor de PC zich snel ontwikkelde in een andere richting. Met de grafische omgeving werd deze, met de office pakketten, ook op grotere schaal interessant voor bedrijven. Het open karakter zorgde voor de concurrentie (en daarmee prijsverlaging) in zowel hard als software. De markt is sindsdien flink veranderd, zowel in toepassingen als ook de daarmee benodigde hardware.
Mensen, die denken dat de tablets binnenkort PCs gaan vervangen, hebben vast nog niet geprobeerd deze tablets voor dagelijks Office werk te gebruiken. Ik wel, en was snel weer terug naar mn laptopje…
Het lijkt er meer op dat de PC weer elitair begint te worden zoals vroeger. Hardcore gamers, ontwikkelaars en ontwerpers gebruiken zware machines. Jan met de pet kan prima toe met een iphone of laptop terwijl managers beter af zijn met tablets (presentaties, mail, notities, vergaderingen etc). Als ik zo om me heen kijk is dat wel een beetje het beeld wat ik begin te krijgen. Voorheen hadden die laatste twee groepen niet veel keuze, ze moestel wel een pc of pda (die pas echt op retour is) nemen er was immers niet veel anders.
Ik zou eerder zeggen dat de echte PC juist een tablet is en wat vroeger de PC was eigenlijk een workstation is.
Los van de hype van wat tablets tegenwoordig zijn zijn het meer systemen om content te beheren/consumeren dan er daadwerkelijk mee te werken zoals in de traditionele zin van een workstation. Vandaar dat er ook een heel content model omheen gebouwd is zodat je niet alleen voor de aanschaf van de hardware al redelijk wat uit kan geven maar op een relatief laagdrempelige manier je daar nog eens (vaak ongemerkt) flinke uitgaven bij op kan tellen. Op een workstation proberen ze ook diverse content modellen voor op te zetten maar dankzij het aanbod gaat het daar wat stroever.
Wat een tablet (vooralsnog) uniek maakt is een laagdrempelige user interface dus in die zin kan het naast de workstation ook een synergetisch voordeel opleveren.
In de nabije toekomst ga je een tablet gebruiken in de zin dat je hem in een houder plaatst en je hem dan aan een moederstation koppelt en een muis/toetsenbord erbij kan gebruiken. Afhankelijk van de wensen kan dat moederstation licht of zwaar uitgevoerd zijn en er evt meerdere schermen bij gekoppeld zijn.
En zit je dan bijv een film te kijken dan kan je de tablet meenemen naar een andere ruimte en speelt de film gewoon door. Wellicht zelfs ook als je met je tablet in een auto/bus/trein stapt.
Toen ik in 1986 informatica studeerde werd tijdens een college computer organisatie beweerd dat over 5 jaar (1991 dus) de Winchester (harde schijf) volledig in onbruik zou zijn geraakt. Dit zou door de laser technologie ingehaald worden. Niets is minder waar, de harde schijf speelt nog steeds een enorme rol bij opslag.
In dat licht zie ik deze uitspraak ook maar.