Volgens onderzoek heeft bijna elk Nederlands bedrijf minimaal één medewerker die privé-apparaten zoals smartphones, tablets of laptops voor het werk gebruikt. In sommige bedrijven is dit zogeheten bring your own device (BYOD)-beleid zo populair aan het worden, dat managers met elkaar om de tafel gaan om een eenduidig reglement op te stellen. Drie Computable-experts vertellen hoe hier in hun bedrijf mee om wordt gegaan.
Nederland loopt voorop in het bring your own device (BYOD)-beleid, dat medewerkers toestaat eigen apparaten te gebruiken voor het werk. Drie op de tien Nederlandse werknemers gebruiken privé-apparaten zakelijk, blijkt uit onderzoek van Citrix onder zevenhonderd ict-beslissers in zeven landen. Dat betekent dat bedrijven langzamerhand gaan nadenken over een zwart-op-wit BYOD-beleid. De gemeenten Oostzaan en Wormerland hebben bijvoorbeeld al zo'n beleid opgesteld. Uit antwoorden van drie Computable-experts blijkt echter dat het opstellen van BYOD-beleid binnen Nederlandse bedrijven nog niet zo'n vaart loopt.
Schiphol
Charles Hendriks is enterprise architect bij de Schiphol Group. Vanuit Schiphol is een eigen Tetra-netwerk beschikbaar, waarop mobiele communicatie plaatsvindt. Daarnaast kan kantoorpersoneel gebruikmaken van Rim Infra op hun Blackberry van de zaak. Charles Hendriks: 'We zijn ook de Blackberry Playbook aan het testen voor onze medewerkers. Bij ons is dus niet echt sprake van een BYOD-beleid, omdat we de werking moeten kunnen garanderen vanuit beveiligingsoogpunt. Medewerkers mogen geen software installeren of surfen. Vooral de datacommunicatie-apparaten voor storingen en inspectie zijn helemaal dichtgetimmerd om goede werking te kunnen garanderen.'
Dit betekent niet dat Schiphol-medewerkers niet vanuit huis kunnen werken. 'Wat pc-gebruik in de kantooromgeving betreft zijn wij aan het overgaan naar flexplekken', zegt Hendriks. 'Door VDI en een RSA-token is het mogelijk vanuit huis te werken. Het heikele punt is het delen van data. Nu blijven deze op de infrastructuur van het bedrijf. Qua BYOD-cultuur willen we wel ervoor gaan, want ook op vakantie wordt er een half uur per dag uitgetrokken om mail checken en vinger aan de pols houden wat er op kantoor gebeurt. Het is dan wel zaak daarbij gebruik te maken van een gratis Wi-Fi-verbinding om hoge rekeningen van providers te voorkomen.'
Ynform
Keimpe Bleeker zegt dat zijn bedrijf Ynform nog geen BYOD-beleid heeft, maar dat op dit moment wel te ontwikkelen. 'We zijn nu beleid aan het formuleren voor het gebruik van smart-devices als bedrijfseigen middel, met de bedoeling om daar binnen één tot twee jaar een ‘echt' BYOD-beleid uit te destilleren. BYOD moet inpasbaar zijn binnen het bedrijfsproces en BYOD is voor kantoorautomatisering eerder toepasbaar dan voor bedrijfsspecifieke oplossingen. Beheer versus specifieke functionaliteit zijn vaak pijnpunten daarin.'
Interflex
Danny Frietman is interim directeur bij Interflex. Het ondersteunt slechts één type apparaat en moedigt op dit moment een BYOD-cultuur niet aan. 'Daar is bewust voor gekozen in verband met de beheersbaarheid. Gezien de ontwikkelingen zou de volgende fase best eens een BYOD-beleid kunnen zijn.'
Dit gaat nog veel over BYOM Bring your own Mobile. Dat is vaak een eerste stap omdat het relatief makkelijk is te implementeren.
Kan in een van deze bedrijven ook een Apple Mac Pro of iPad worden meegenomen?
Als nu beleid wordt gevormd en policies worden afgesproken denk dan na over de toekomst, hoe ga ik de devices die we nu nog niet kennen ook in een BYO beleid passen. De Ipad was er drie jaar terug nog niet.
Een tussen mogelijkheid is ook werknemers zelf een device te laten kiezen uit een eigen IT shop. Hier kunnen dan die devices worden geplaatst die te managen zijn.
Een andere keuze is ook niets te managen op het device. Alleen data klassificatie op informatie te plaatsen en een policy maken welke devices data kunnen lezen.
Een boeiende ontwikkeling.
Hans ten Berge