Ik heb een vakantie gehad zonder internet. Op zich was de camping duur genoeg. Een zwembad, douche, wc, airco en twee aparte kamers voor de kinderen zijn wel een selectiecriterium voor mijn vrouw, maar een beetje fatsoenlijke Wi-Fi-verbinding niet. Ach, dan maar drie weekjes zonder.
Vroeger kon het ook, dus waarom nu niet? Het betekende wel dat ik drie weken was veroordeeld tot het lezen van de enige Nederlandse krant die je in het Italiaanse dorpje kon krijgen, de Telegraaf. Ik ben ook ineens een stuk rechtser geworden. Zelfs in Italië dacht ik al: wat moeten al die buitenlanders hier?
Analoge camera
In de krant van wakker Nederland las ik behalve dat het herfst in Nederland was, want dat lezen we nu eenmaal graag als we in het buitenland zijn, een interessant stuk over mensen die nog steeds de voorkeur geven aan een analoge camera boven de digitale camera. Er is zelfs een Oostenrijkse fabrikant in dat gat in de markt gesprongen.
Het mooie aan analoge camera was volgens de importeur in Nederland dat je zelf het licht en de sluitertijd nog moet instellen, waardoor je eigenlijk nooit van te voren weet wat het resultaat gaat worden. Ik heb een duik in het zwembad genomen, twee ijsjes voor kinderen gehaald en heb het nog een keer gelezen. Het stond er echt! Maar ja, toen dacht ik: je hebt ook mensen die beweren dat een LP een veel beter geluid heeft dan een CD, terwijl je het verschil alleen kunt horen als je een bronstige Zuid-Afrikaanse labrador bent. Ook heb je nog steeds mensen die denken dat je je problemen kunt oplossen met een nieuw erp-systeem.
Fotorolletjes
Het grootste probleem waar de fabrikant van de fototoestellen tegen opliep was de distributie van de fotorolletjes. Er waren steeds minder verkooppunten waar je deze kon krijgen. Ik heb een ideetje. Wat dacht je van internet? Of zijn ze zo consequent dat dit ook analoog moet?
Zelfs dit ‘analoge’ plan kent een digitale versie.
Google maar eens op ‘digitaal filmpje voor analoge camera’. Of “Digitaal filmrolletje voor analoge camera’s”.
Je vindt dan o.a. http://www.yankodesign.com/2011/04/08/digital-camera-with-an-analog-experience/
Je ouwe trouwe camera kan afgestoft en hergebruikt. En dat is op zich wel weer leuk. En zo’n rolletje gaat heel lang, vele foto’s mee. Ben zeer benieuwd naar de ervaringen van Computable lezers.
Overigens zijn er ook “gewone” digitale camera’s die handmatig zijn in te stellen. Maar dat terzijde.
Aardige zomercolumn!
Jacob,
Leuk stuk om te lezen. Maar waarom altijd dat gepraat over ERP-systemen? Zit hiermeer achter?
Misschien buiten het kader van een IT site maar het feit dat een LP beter klinkt dat de CD/mp3 is het feit dat voor de LP vanwege mechanische eisen de muziek op een andere (zachtere) manier op plaat gezet wordt. Bij een digitaal medium zijn die beperkingen niet van toepassing en wordt daar (vaak zo niet altijd) misbruik van gemaakt en de muziek opzettelijk vervormd door het zo hard mogelijk te laten klinken.
Daarnaast heeft een LP ook nog het romantische gevoel van het tikken als de naald stofjes raakt.
Overigens kun je online van de meeste populaire muziek die nu uitkomt nog gewoon een LP bestellen en thuis (of op de camping) op een ‘antieke’ platenspeler afspelen.
Offtopic: Waarom een CD beter klinkt dan een LP is makkelijk: het geluid van een CD wordt afgekapt op de maximale frequentie (de golven worden afgesneden), iets wat met een LP niet gebeurt. Overigens kan dat bezwaar ook met een goede MP3 speler worden afgevangen en hoef je je schellak niet meer uit de kast te trekken.
Mislukte foto’s bestaan niet. Alleen mislukte fotografen 😉
Ouwe kleren noemen we vintage, en merknaam als Commodore wordt opnieuw gebruikt voor computers voor hen die het nog herinneren. Waarom schrijven mensen nog boodschappenlijstjes, tikken en printen gaat echt sneller. Of gebruik ’t Appie appje. Terugverlangen naar iets van vroeger is van alle tijden. Denk dat ik voortaan alleen je columns nog maar offline ga lezen in het papieren exemplaar? 😉