Veel it-projecten blijven een uitdaging, de kloof tussen it en de business groot en is het lastig aan de wensen van de end-consumer te voldoen. Nu besef ik wel dat de kosten met dergelijke projecten hoog zijn en daarmee de risico’s groot, toch zijn er al enige tijd methoden en voorzieningen die een trendbreuk kunnen veroorzaken in al deze bekende negatieve it-statistieken.
Over it gesproken, staat het nou voor information technology of voor innovation technology? Voor mij zijn ze bijna synoniem aan elkaar, toch merk ik dat dit niet altijd zo wordt beleefd. Information, prima, innovation een stuk minder prima. Verbazingwekkend omdat deze sector een van de leidende sectoren is op het gebied van innovatie. Welke grondslag zorgt er dan voor dat overschakelen naar andere (nieuwe) methoden en voorzieningen zo langzaam worden geaddopteerd? Een interessant vraagstuk waarop ik niet een eenduidig antwoord kan formuleren, wel kan ik een aantal methoden en voorzieningen noemen die met elkaar gecombineerd een ijzersterk team kunnen vormen.
Als we nu softwareproducten gaan ontwikkelen waarbij business en it aan dezelfde kant van de tafel zitten en niet tegenover elkaar, (strategische) innovatie en pragmatische gebruikerswensen in projectverband worden behadeld in plaats van losstaande afdelingen en processen en als kostenreductie en schaalbare it-infrastructuur worden gerealiseerd via het ‘pay as you use’ principe. Dan kan die omslag in de it een stuk sneller gaan dan nu het geval is. Tenminste, als we het serieus aanpakken en werkelijk implementeren in de organisaties.
Waar past PaaS dan?
PaaS staat voor Platform as a Service. Een softwareontwikkelplatform in de cloud die je als organisatie kunt gebruiken om programma's mee te ontwikkelen, dan wel via de agile methode. Een dergelijk platform geeft de mogelijkheid om razendsnel applicaties te ontwikkelen die na iedere ‘sprint' (ontwikkelperiode van een bepaald stuk van de functionaliteit) als groep beoordeeld wordt. Daaruit kunnen via voortschrijdend inzicht wijzigingsverzoeken voortkomen, die met dezelfde hoge ontwikkelsnelheid gewijzigd kunnen worden. Deze wijzigingen zijn niet alleen tijdens de eerste bouwfase snel door te voeren, zeker ook gedurende de gehele applicatie lifecycle. Aangezien het meerendeel van de applicatiekosten aan de beheerkant zit (60 procent) is daar veel besparing mee te realiseren.
Een ander besparing zit aan de voorzieningen-kant, de cloud. Zodra een applicatie is ontwikkeld wordt deze in de cloud gedeployed en kunnen de gebruikers ermee werken. Het voordeel van een dergelijke omgeving is dat niet alleen de servers aanwezig zijn, maar ook dat de gehele infrastructuur ter beschikking staat om gebruikt te worden. Tot slot is (tijdelijke) schaalbaarheid van deze omgeving van enorme waarde bij ondernemingen waarbij de capaciteit nogal eens wil wisselen.
Winners always have a plan
Bovenstaande situatieschets geeft een zeer wendbare omgeving, een agile omgeving. Tijdens de projectuitvoer is er een open cultuur waarbij wijzingen prima kunnen worden doorgevoerd, de inzet van de voorzieningen schaalbaar en flexibel kunnen worden ingezet. Dit geeft uiteindelijk een omgeving waarin producten tijdig worden opgeleverd, die ever-green zijn en daardoor voldoen aan de wensen van de business. Good-looking & user friendly apps. Een innovatieve strategie, las ik begin deze week, die vergelijkbaar is met de meest waardevolle onderneming op aarde.
PaaS heeft als nadeel dat je voor altijd verbonden bent met de PaaS aanbieder. De ultieme lock-in dus!
Mijn voorkeur gaat uit naar hybride oplossingen zoals Wavemaker. Volledig opensource, import/export van projecten en development/deployment zowel lokaal als in de cloud en vice-versa.
Beste Nick,
Hartelijk dank voor je reactie. Even wat terugkoppeling op je reactie.
OutSystems heeft geen vendor lock-in en genereert standaard .NET en/of Java-code die je gewoon kunt hergebruiken binnen traditionele tools kunt gebruiken.
Dit is zelfs bij een van onze klanten een item geweest om wel of niet te kiezen voor ons platform.
Indien je nog vragen hebt hoor ik het graag.