Technologie is alomtegenwoordig. We zijn eraan gewend om voortdurend verbonden te zijn. We vragen om steeds geavanceerdere internettoepassingen die we kunnen gebruiken op een breed scala aan apparaten, van pc's en tablets tot smartphones. Deze toevloed aan internettoepassingen vormt een drijfveer voor het bedrijfsleven om over te stappen naar IPv6, want het biedt een veel groter aantal internetadressen dan zijn voorganger, IPv4.
Nu de IPv4- adresruimte langzaam maar zeker uitgeput raakt, biedt de overstap naar IPv6 de mogelijkheid om de toekomst van IP-toepassingen en van het internet zelf te verzekeren. Maar om deze toepassingen beschikbaar te kunnen maken voor een breed publiek moeten bedrijven er eerst voor zorgen dat hun netwerk en dat van hun provider klaar zijn voor het nieuwe internetprotocol. Wat houdt een migratie naar IPv6 nu eigenlijk in, en welke voordelen levert dit op?
IPv4 versus IPv6
Aanvankelijk vormde het opraken van IPv4-adressen de belangrijkste drijfveer voor de overgang naar IPv6. Volgens brancheprognoses zullen de IPv4-adressen ergens tussen 2011 en 2014 uitgeput raken. Daarnaast is er echter sprake van een groeiend besef dat IPv6 belangrijke kansen voor het bedrijfsleven biedt.
Met IPv6 zal het huidige aanbod van 4 miljard IPv4-adressen worden uitgebreid tot 340 biljoen biljoen biljoen IPv6-adressen. Dit is mogelijk doordat IPv6 werkt met 128-bits adressen in plaats van de 32-bits adressen die door IPv4 wordt gebruikt. Dankzij dit overweldigende aanbod kunnen wereldwijd unieke IPv6-adressen worden toegewezen aan objecten binnen een zakelijke omgeving. Hierdoor wordt een einde gemaakt aan de complexiteit en operationele kosten die gepaard gaan met het gebruik en onderhoud van Network Address Translation (NAT)-apparatuur.
Groei, schaalbaarheid en besparingen
IPv6 biedt op langere termijn volop mogelijkheden om de kosten van hun netwerken en ICT-infrastructuur te reduceren. De automatische configuratiefunctie van IPv6 kan bedrijven bijvoorbeeld helpen om de beheerbaarheid van hun netwerken te verbeteren en de beheerkosten te reduceren.
Bovendien biedt de lokale ondersteuning voor mobiliteit de mogelijkheid van een naadloze integratie en efficiënt beheer van het mobiele werknemersbestand. IPv6 biedt bovendien ondersteuning voor het toenemende gebruik van videoconferencingsystemen en andere multimediasystemen die voor samenwerking worden gebruikt. Op deze manier kunnen bedrijven aan een beter milieu bijdragen en voordelen uit IT-efficiëntie halen door en de noodzaak van reizen reduceren. En omdat IPv6-technologie zowel voor publieke als private IP-netwerken kan worden gebruikt, biedt een investering in het nieuwe internetprotocol een duurzamer rendement op de langere termijn.
Omzetstromen en communicatiepotentieel
Een van de belangrijkste waardeproposities van IPv6 is de rol die deze technologie speelt bij het faciliteren van de opkomst van het "Internet der Dingen" – ook wel machine-to-machine (M2M)-communicatie genoemd. Dit omvat een netwerk van onderling verbonden objecten die zijn uitgerust met ingebouwde intelligente miniatuurmodules. Met zijn enorme adresruimte biedt IPv6 ondersteuning voor intelligente appliances, mobiele toestellen en daaraan gerelateerde diensten die de basis zullen leggen voor het Internet der Dingen. Voor de verbonden onderneming betekent dit een verbetering van de bedrijfsautomatisering, productiviteit en efficiëntie.
Toekomstvoorspellers hebben gespeculeerd dat het Internet der Dingen wel eens zou kunnen zorgen voor een van de belangrijkste transformaties van de menselijke beschaving sinds de Industriële Revolutie. En omdat het aantal objecten dat met het IPv6-netwerk kan worden verbonden oneindig is, biedt deze innovatie onbeperkte afzetmogelijkheden voor producten en diensten die ondersteuning bieden voor interacties tussen machines.
Een voor de hand liggende reden voor bedrijven om op het nieuwe internetprotocol over te stappen is de mogelijkheid om krachtige nieuwe IPv6-toepassingen te ontwikkelen, ondersteunen en gebruiken. Voorbeelden zijn sensornetwerken, telemetrische toepassingen voor het op afstand bewaken van objecten (snoep- en frisdrankmachines, energiemeters etc.) en effectievere communicatie, diagnostiek aan boord en besturing op basis van integratie met RFID-systemen.
IPv6 biedt daarnaast ondersteuning voor de ontwikkeling en implementatie van vierde generatie draadloze netwerken zoals 4G Long Term Evolution (LTE). Deze netwerken zullen eindgebruikers aanzienlijk meer bandbreedte bieden.
Overstappen
De belangrijkste vraag voor bedrijven is niet óf ze moeten overstappen op IPv6, maar hoe en wanneer ze dit moeten doen.
Het komt erop neer dat grote providers IPv6 in hun communicatienetwerken moeten integreren alvorens hun klanten volledig kunnen profiteren van de voordelen van het nieuwe internetprotocol. Bedrijven doen er daarom goed aan om een beroep te doen op een ervaren provider die hun toewijding aan IPv6 deelt en ondersteuning biedt voor hun migratieproces. Zo was Verizon een van de eerste providers die zich toelegde op de integratie van IPv6-ondersteuning in zijn wereldwijde publieke en private netwerken. Het was bovendien een van de eerste providers die IPv6 binnen zijn publieke IP-backbone toepaste.
Bedrijven die willen overstappen op IPv6 kunnen niet zonder een bedrijfsbrede, gefaseerde strategie die een soepele IPv6-implementatie mogelijk maakt. Uit voorzorg moeten zij de IPv6-vereisten voor nieuwe producten in kaart brengen, erop toezien dat nieuwe investeringen in hardware en software ondersteuning bieden voor IPv6, en, nog het belangrijkste, investeren in de opleiding van het personeel om interne IPv6-expertise te ontwikkelen. Na deze voorbereidingsfase zullen zij een overwogen beslissing kunnen maken ten aanzien van de overgangsmethode die voor hun organisatie het meest is geschikt.
IPv6 is de toekomst
IPv6 biedt nieuwe mogelijkheden om zaken te doen en te communiceren. De sleutel tot het ontsluiten van dit potentieel ligt in een goede voorbereiding, vakkundig inzicht en een duidelijk afgebakend migratietraject.
Voorbeelden van verticale markten die van IPv6 kunnen profiteren
• Overheidsinstellingen: IPv6-netwerken kunnen zorgen voor een reductie van de kosten die gepaard gaan met de communicatie tussen overheid en burgers. IPv6-netwerken bieden de mogelijkheid van snelle en op maat toegesneden informatievoorziening en ondersteuning voor digitale identiteitsbewijzen en paspoorten.
• Defensie: IPv6-netwerken kunnen een rol spelen bij het optimaliseren van inkoopprocessen en het logistieke beheer binnen het leger.
• Telecommunicatie: De telecommunicatiesector vormt de ruggengraat van het IPv6-internet. Omdat telecomproviders binnen de nieuwe IPv6-economie de rol zullen spelen van intermediairs voor de informatieoverdracht kunnen zij nieuwe vormen van informatiebemiddeling en clearinghouse-diensten aan bieden.
• Entertainment, recreatie, games en interactieve software: IPv6 worden ingezet om multi-player online en multimediagames te ontwikkelen voor amusements- en onderwijsdoeleinden. Gebruikers zullen deze games kunnen spelen op een verscheidenheid aan populaire mobiele toestellen en vaste apparatuur. Bovendien zal er binnen virtual reality-omgevingen sprake zijn van een naadlozer peer-to-peerinteractie. De combinatie van IPv6 en IPTV kan een revolutie teweegbrengen binnen de markt van contentdiensten voor consumenten en de kosten van deze dienstverlening reduceren. Hetzelfde geldt voor de retourtrajecten die gebruikt worden voor dynamische gebruikersinteractie. De combinatie van mobiel IPv6-internet en GPS kan daarnaast voordelen opleveren voor de toeristische sector. Zo zullen vakantiegangers real-time informatie kunnen opvragen over hun directe omgeving.
• Vervoer: Mobiel IPv6-internet kan samen met GPS, technologie voor automatische voertuigbegeleiding en intelligente snelheidsbesturing de veiligheid verbeteren in de transportsector. Door de locatie van voertuigen dynamisch te volgen kunnen kostenbesparingen worden gerealiseerd en kan de efficiëntie van de logistieke keten worden vergroot. De IPv6-infrastructuur kan de politie daarnaast helpen om criminele activiteiten sneller te detecteren en meer criminelen te arresteren, waarmee een effectief afschrikkingseffect ontstaat. Ten slotte kan IPv6 ondersteuning bieden voor het verzenden van real-time diagnostische informatie aan boord van voertuigen naar externe servicelocaties.
• Logistiek, voorraadbeheer en toevoerketenbeheer: De mogelijkheid om unieke IPv6-adressen toe te wijzen aan verschillende objecten binnen het logistieke systeem zal resulteren in integraal inzicht, hulp bieden bij de bewaking van logistieke bewegingen, het voorraadbeheer en de voorraadcontrole verbeteren, de kosten reduceren en het vermogen bieden om sneller in te springen op.
• Energiebedrijven: Het belangrijkste voordeel dat IPv6 deze sector te bieden heeft, houdt verband met smart grid-technologie. Door IPv6-adressen op veilige wijze te verbinden met, en toe te wijzen aan uiteenlopende onderdelen van het elektriciteitsnet (zoals energiemeters bij consumenten), kunnen de coördinatie, betrouwbaarheid, energielevering en het stroomverbruik worden verbeterd.
• Gezondheidszorg: Het IPv6-internet kan toepassingen mogelijk maken zoals de diagnose op afstand, patiëntbewaking op afstand, ondersteuning voor thuiszorg, specialistische consulten op afstand, zorg op maat en ziektepreventie.
Goed artikel! Deze zin vat het denk ik goed samen: “De belangrijkste vraag voor bedrijven is niet óf ze moeten overstappen op IPv6, maar hoe en wanneer ze dit moeten doen.”
Uitgebreid en veelomvattend verhaal. Zeker het advies om bij investeringen in ieder geval IPv6-geschiktheid te eisen is nu relevant. Voor overheidsinstellingen is het opnemen van IPv6 in aanbestedingen overigens al verplicht sinds 25 november vorig jaar (zie http://lijsten.forumstandaardisatie.nl/open-standaard/ipv6-en-ipv4)
Volgens de schrijver is NAT erg duur en IPv6 dus goedkoper. Nou, elk huishouden met meer dan één PC gebruikt (onbewust) NAT; dit zit in het modem ingebouwd. De kosten hiervan?
De vele genoemde voorbeelden van ‘nieuwe manieren van communiceren en zaken doen met IPv6’ zijn ook mogelijk met IPv4 en sterker nog, dit gebeurt volop.
Gelukkig lees ik dat IPv6 wel goed is voor het milieu…
Ik blijf erbij: IPv6 is vooral een religie.
@Bauke Teerenstra:
Op het eerste gezicht heb je gelijk: NAT in een thuis situatie kost vrijwel niets (een beetje moeite om de NAT op de server aan te zetten). Maar bij een veel grotere schaal (denk aan duizenden clients) begint er wat te knijpen: de voor NAT in gebruik zijnde poorten beginnen allengs af te nemen en dan moet je je interne netwerk gaan sub-partitioneren. Als je dat goed wilt bijhouden moet je toch een beheer-organisatie optuigen.
Dat IPv6 op dit moment voornamelijk wordt gepreekt en niet gepraktitioneerd heeft meer met ‘onbekend maakt onbemind’ te maken en minder met religie.
IPv6 biedt inderdaad ruimte voor groei. Echter, men mag zich blind staren op alleen de voordelen. Ook in het IPv6 zitten zwakheden die de beveiliging in gevaar brengen. Zo kunnen z.g. IPv6-over-IPv4 tunnels kwaadaardige code en andere data door hedendaagse firewalls en IDS/IPS systemen loodsen, aangezien die nog niet met IPv6 kunnen omgaan. Ook bevat Ipv6 allerlei functies die het configureren van netwerken automatiseren wat weer tot man-in-the-middle aanvallen kan leiden. M.b.t. een grondige kennis van IPv6 is nodig goed te begrijpen welke kwetsbaarheden aanwezig zijn om daar vervolgens adequate maatregelen op te nemen (als dit mogelijk is).