87 medewerkers en ex-medewerkers van BT Nederland blijven procederen om een bonus te krijgen over de periode 2008-2009. Dat staat in een conceptdagvaarding die Computable onder ogen kreeg. Werkgever BT heeft na een eerdere uitspraak van de rechter een schikkingsvoorstel gedaan. Veertien medewerkers hebben de schikking aangenomen of zijn gestopt met procederen. 87 BT’ers zijn niet akkoord met het voorstel en procederen door.
De nog procederende BT-medewerkers zullen hun werkgever binnenkort in de rechtbank ontmoeten. Zij eisen dat aan hen de bonus wordt uitbetaald over het bonusjaar 2008-2009, vermeerderd met de wettelijke verhoging en de vergoeding voor onnodig gemaakte advocaatkosten van 195 euro per persoon omdat hun werkgever naar eigen zeggen niets met het vorige vonnis heeft gedaan.
In totaal zou deze uitbetaling van bonussen volgens het BT-personeel op een bedrag komen van ruim 650.000 euro bruto. De wettelijke verhoging van 50 procent en de wettelijke rente vanaf 1 juli 2009 nog bovenop komen. De kosten voor de gerechtelijke procedure komen daar ook nog bij.
Zes ton aan bonussen
De medewerkers stapten naar de rechter omdat hun werkgever in het verleden eenzijdig zou hebben bepaald dat het bedrijf niet verplicht is een bonus uit te keren. De rechter gaf BT daarin gelijk, omdat deze bepaling enkele jaren op rij niet is bestreden door het personeel en daarmee stilzwijgend met de regeling is ingestemd. De rechter oordeelde echter ook dat BT in het kader van goed werkgeverschap zijn personeel wel een bonus moet uitkeren over de arbeidsperiode 2008-2009.
In het vonnis op 24 maart 2011 stelde de rechter geen van de partijen overwegend in het gelijk of ongelijk. Enerzijds is geoordeeld dat BT's bonusregeling rechtsgeldig is; anderzijds heeft de rechter aangegeven dat onder de gegeven (specifieke) omstandigheden de betrokken werknemers over het betreffende jaar wel een bonus toebedeeld zou moeten worden.
De hoogte van deze bonus zou in overeenstemming met goed werkgeverschap moeten worden bepaald. BT heeft hierop een voorstel gedaan. Dat voorstel was voor de meeste medewerkers die de procedure voeren niet aantrekkelijk.
Oorspronkelijk moest 90 procent van de procederende werknemers met de schikking akkoord zijn voor BT de deal door liet gaan. Toen dit niet werd gehaald, besloot het telecombedrijf de mensen die gebruik willen maken van de schikking alsnog tegemoet te komen.
BT: groep is onredelijk
Dennis Doodeman, woordvoerder van het telecombedrijf reageert: 'BT heeft meerdere malen een redelijk voorstel gedaan, maar een kleine groep medewerkers en ex-medewerkers blijft ieder redelijk voorstel van de hand wijzen. Tien van de procederende werknemers hebben het laatste voorstel wel aanvaard en zij zijn in juli 2011 al uitbetaald.' Het bedrijf betreurt dat de overgebleven groep een nieuwe procedure te start maar verwacht de rechter te kunnen overtuigen van de redelijkheid van hun standpunt.