Bij velen in de ict-sector lonkt het freelancerschap. Sommigen zien het grote geld voor zich en weer anderen kijken uit naar de vrijheid van het eigen baas zijn. Zoals met alles kleven er zowel voor- als nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap. In dit artikel zal ik enkele voordelen belichten.
Na een jaar of tien ervaring opgedaan te hebben bij reguliere bedrijven en een detacheringsbureau, vond ik dat het tijd werd voor een andere stap; freelancen. Ik miste de variatie van de detachering, maar was van mening dat ik die paar zaken die het detacheringsbureau voor me regelde ook best zelf kon afhandelen.
Ik had gelijk, want ondanks een wat moeizame start is mijn freelance-stap zeer succesvol gebleken. Die opstart-problemen kwamen voornamelijk door een aantal beginners-fouten, die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden met de juiste informatie.
De voordelen zijn groot en veelzijdig. Het belangrijkste voordeel voor mij is toch dat ik zelf alle touwtjes in handen heb. Ik ben degene die over de volgende opleiding, opdracht en zakelijke beslissing gaat.
Chef-gadgets
Sinds mijn start als freelancer ben ik officieel aangesteld als chef-gadgets, wat voor korte communicatielijnen zorgt als er eens iets aangeschaft moet worden (ik praat alleen wel meer in mezelf).
De mogelijkheid om meerdere klanten en activiteiten naast elkaar te kunnen doen zonder daar toestemming voor te hoeven vragen aan een werkgever is ook erg belangrijk voor mij. Dit geeft mij de mogelijkheid om kansen die ik zie te benutten. Zo heb ik op het moment bijvoorbeeld 1 full-time klant en 3 klanten waar ik zo nu en dan over de vloer kom. Naast mijn freelance-werk exploiteer ik een web- en Android-applicatie en probeer ik mijn boek over starten met freelancen (zie kader) in de ict-sector te promoten. Dit was absoluut niet mogelijk geweest wanneer ik nog in loondienst was geweest.
Door de afwisselende rollen en werkomgevingen kun je snel kennis en kunde opdoen, ook van aspecten waar je in eerste instantie niet aan denkt. Voordat ik begon met freelancen vond het commerciële onderdeel van mijn onderneming behoorlijk intimiderend, maar juist dat ben ik erg gaan waarderen. Wanneer je wat uit je comfort-zone wordt gedrukt, ontwikkel je vaardigheden die anders nooit uit de verf waren gekomen!
Vaardigheden
Het commerciële aspect omvat ook veel meer dan alleen het verkrijgen van een opdracht: onderhandelen over tarief en contractvoorwaarden, contact onderhouden met klanten en het ontdekken van nieuwe kansen voor je bedrijf zijn vaardigheden die je verder kunt ontwikkelen.
Wanneer je een opdracht krijgt aangeboden, ben jij degene die de beslissing neemt of je het werk ook aanneemt. Bij een detacheringsbureau wordt vaak wel gezegd dat je opdrachten kunt weigeren, maar in de praktijk wordt je dat niet in dank afgenomen. Wanneer je freelance werkt, kun je net zo kritisch zijn als je bankrekening toestaat.
Ik ervaar zelf dat er tijdens de eindfase van het verkrijgen van een nieuwe (fulltime) opdracht vaak meerdere trajecten lopen, zodat ik kan kiezen welke opdracht ik aanneem. Bij een detacheringsbureau zou voornamelijk de potentiële winstgevendheid in aanmerking worden genomen, terwijl ik zelf een keuze kan maken op basis van fun, reistijd en tarief (in die volgorde).
Het financiële aspect is natuurlijk ook een goede motivatie om te gaan freelancen, wanneer je het grootste deel van het jaar aan de slag kunt blijven zal je inkomen aanzienlijk stijgen. Hoeveel is afhankelijk van de kennis die je in huis hebt en je vaardigheid die te verkopen. Er zit ook nogal wat verschil in de uurtarieven voor de verschillende specialiteiten, op diverse websites kun je terugvinden wat een gemiddeld uurtarief is voor jouw specialisme.
Hoewel in mijn situatie de nadelen in het niet vallen bij de voordelen, is het al dan niet freelance gaan werken een persoonlijke afweging. Voor een verdere uiteenzetting van de voor- en nadelen kun je een voorproefje van mijn boek downloaden; zie kader.
Een volgende keer laat ik zien hoe je door een goede voorbereiding de startup-risico's kunt beperken.
Ger Apeldoorn, freelance Unix/Linux-specialist
Freelancen in de ICT
Het boekje ‘Freelancen in de ICT' is geschreven voor mensen die overwegen te gaan freelancen in de ict-sector of net zijn gestart. ‘Freelancen in de ICT' is een kort en bondig geschreven boekje waarin de voor- en nadelen van het freelancen op een rijtje gezet wordt. Verder wordt er veel aandacht gegeven aan de benodigde vaardigheden, de regels van het spel en valkuilen.
De eerste twaalf pagina's zijn in te zien op mijn website en Computable lezers krijgen 20 procent korting op de winkelprijs.
Neem dus vooral even een kijkje op http://www.gerapeldoorn.nl/boek en gebruik de kortingscode ‘Computable5' als je het boek wilt bestellen.
Ger leuk stukje, jou toekomstige stukken zal ik ook zeker gaan lezen en je boek zal ik denk ik ook gaan bestellen.
Het freelancer schap trekt mij ook, niet dat het me bij mijn huidige werkgever niet bevalt maar ik hou van vrijheid. Verscheidene van mijn collega’s hebben al de stap gezet. Ik wil daar nog mee wachten, momenteel woon ik in dun bevolkt gebied waar eigenlijk geen opdrachten op niveau te vinden zijn. Dat weerhoud mij er momenteel van om de stap te zetten.
Een paar jaar geleden hebben we bij dezelfde opdrachtgever gewerkt, leuk om je op deze manier terug te “zien”.
Net even de eerste 12 pagina’s gelezen en mijn welgemeende complimenten. Het leest lekker weg, geen overvloed aan buzzwords maar toch voldoende diepgang om een beeld te vormen
Ik ben vooral benieuwd naar je volgende artikel. In het verleden heb ik ook wel eens overwogen freelancer te worden, maar met een eigen huis en 3 kinderen heb ik het nooit aangedurfd vanwege de risico’s.
Ik ben zeer benieuwd hoe je hiermee omgegaan bent.
hoi Ger,
Leuk stukje inderdaad. De stap naar freelancen is altijd eng als je er tegen aan zit te hikken. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik achteraf dacht ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?’.
Voor iedereen die wel wil, maar bang is om bepaalde zekerheden te laten vallen, kijk eens op maatschappen als The Future Group. Zij nemen een deel van je zorgen weg (zoals vast maandsalaris en ondersteuning bij het vinden van opdrachten) en bieden ook nog eens een heel sterk netwerk. Persoonlijk heeft dit mij over de drempel getrokken.
Eenmaal bezig met freelancen ervaar je meer vrijheid, maar je werkt ook echt voor jezelf. Je voelt je veel meer verantwoordelijk en ziet elke investering als een investering in jezelf.
Aan iedereen die de stap nog overweegt, succes! Het is een spannende tijd.
Groet,
Dennis
Hey Ger, lekker nuchter verhaal. Mooi dat je dat op deze wijze en via je boek wilt delen. Als de vraag naar betreffende expertise groot is dan is freelancen een lust. Echter wanneer opdrachten binnen halen niet zo eenvoudig is dan vervalt het snel tot een last. Maar je positieve en ondernemende insteek maakt anderen enthousiast en dat is erg goed. Ben het helemaal eens met je argumenten, hoewel ik ze zelf niet in de praktijk breng. Uiteraard allemaal en kwestie van doen en durven (en veel meer).
Bedankt voor jullie reacties!
@PaVaKe: ik ken het gevoel, ik ben ook gestart als alleenverdiener met (pas gekocht) eigen huis en 3 kids… Heel spannend allemaal.
Met een goede voorbereiding en vooral wat kennis van hoe het spel gespeeld wordt valt het echter allemaal wel mee.
Als 11 jaar in het freelance vak zittende concullega kan ik dit alleen maar beamen: als ik weer samenwerk met gedetacheerden in loondienst dan ben ik zo blij dat dat functioneringsgesprek circus aan mijn deur voorbij gaat. Praten als brugman voor een paar tientjes extra. Cursussen die niet komen, gedoe over uren (dat vind ik de grootste vrijheid, gewoon 5u werken als je eens op tijd de kids wil halen zonder gezeik als ‘op wie schrijf je die 3u nu???’)
Paar tips wel:
– leef zuinig, ook al lijkt het goed te gaan. Het onderhandeld zoveel diner met een paar jaar salaris als reserve op de bank.
– zoek collega’s of doe het samen met anderen. Sinds hen je even een schop onder je kont nodig als het tegenzit. Helemaal alleen is het wel makkelijk om je kop in het zand te steken.
– regel zaken als WAO en verzekeringen in 1x goed, kost wel wat maar daarna hoef je je over dat deel geen zorgen meer te maken.
– kijk of het zinnig is om een administratiekantoor in te huren, kost ong. 1000 euro per jaar maar vaak weten die beter hoe het zit.
– stunt niet met het tarief, geeft hooguit een tijdelijke korting of zoveel urr gratis. Als het bevalt wederzijds dan zit je zo ergens jaren en dan loopt dat ene tientje per uur behoorlijk op. Beter de eerste 200 uur goedkoper zodat het zonder verdere discussie weer op het juiste niveau komt.
Just my 2ct…
Heb het boek net besteld.
Ben sinds een klein jaar nu als Free-lancer aan de gang, en ja cliche!, had ik het maar 10 jaar eerder gedaan;-)
Nou niet allemaal gaan doen;-)
Vanuit mijn vaste baan had ik het waarschijnlijk nooit gedaan ben altijd van het huisje-boompje-baasje geweest, nou totaal geen last meer van.
Ik zat in de WW na 15 jr ICT dus who cares.
Mijn arbeidsconflict is achteraf het beste wat mij is overkomen.
Vriendjespolitiek en incompetente managers heb je geen last meer van.
Zelf je beslissingen nemen en je pad uitzetten.
Geen pensioen meer welke je is opgelegd door bedrijf of CAO en in de zakken van graaiers verdwijnt.
Geen corrupte beoordelingssystemen, teambuldering en dat soort zinloze geneuzel.
Geen gezeik over lease auto’s, motor is toch veel goedkoper, racefiets kost (bijna)niets;-)
Ik vindt het heerlijk.
Moet wel eerlijk bekennen als ik nu nog een vaste baan had zou ik de stap waarschijnlijk niet gezet hebben.
Nadeel 1 : Eigen huis, mijn rentevaste periode is verlopen de rente gaat nu ieder maand 0.1% omhoog kan niet oversluiten omdat ik geen vaste baan heb.
Mijn maandbedrag is straks 30% hoger, als de aftrek verdwijnt misschien huis kwijt.
Wie weet ga ik straks nog wel ZZP’en.