Adobe introduceert Edge, een tool waarmee gebruikers geanimeerde webcontent kunnen ontwerpen. Adobe Edge gebruikt webstandaarden als HTML5, JavaScript en CSS3. Adobe Edge maakt geen gebruik van Flash, de meest gebruikte standaard ter wereld om webanimaties en -filmpjes mee te creëren.
Adobe Edge is een nieuwe HTML5 web motion en interaction design-tool die webdesigners in staat stelt om vergelijkbare animaties als in Flash Professional te ontwikkelen, met gebruik van standaarden zoals HTML, JavaScript en CSS. Vanwege de snelle ontwikkelingen rondom HTML5, hanteert Adobe voor Adobe Edge een open ontwikkelmethodologie en stelt het de software veel eerder dan gebruikelijk in het ontwikkelproces – zelfs voor de Bèta-fase – beschikbaar op de Adobe Labs-website. Hierdoor kunnen gebruikers helpen het definitieve product vorm te geven.
Adobe Edge is als publieke preview gratis te downloaden. Adobe wil webdesigners hiermee aanmoedigen de oplossing te leren kennen en feedback te geven voor de ontwikkeling van toekomstige previews. Adobe Edge wordt ontworpen als een snelle en lichte professionele tool , ter aanvulling op Adobe's bestaande webtools, zoals Adobe Dreamweaver CS5.5, Adobe Flash Professional CS5.5 en Adobe Flash Builder 4.5-software.
Hoewel Adobe Edge door sommige analisten wordt geïnterpreteerd als het begin van het einde van Flash, is de waarheid wellicht iets genuanceerder. Nieuwe standaarden als HTML5 lijken er inderdaad voor te zorgen dat Flash stilaan overbodig wordt voor het afspelen van online 'rich media content' (al is het nog heel vroeg om dat te roepen, aangezien HTML5 als standaard vandaag nog niet helemaal op punt staat). En zeker de mobiele wereld, onder impuls van Apple, is vandaag al wat meer 'Flash-loos' dan de pc-wereld. Daarom hanteert Adobe de pragmatische strategie om ontwikkelaars en gebruikers de keuze te laten, wijl zelf een vinger in de pap te houden om zo tijdig mee te zijn met de standaard van de toekomst. Vandaar de lancering van Edge. Eerder voegde Adobe zo ook al HTML5-functionaliteiten toe aan de eigen Dreamweaver-software. Overigens denkt Adobe zelf dat Flash wel degelijk nog bestaansrecht heeft, met name als het gaat over high-end online video of online gaming, al dan niet in 3D.
In samenwerking met Datanews