Het kort geding dat Dell en Scholten Awater hebben aangespannen tegen Easi2010 zou zijn gedaan vanwege mogelijke vormfouten in de procedure van de aanbesteding. Dit suggereren Computable-lezers op de website. Dell en Scholten Awater willen niet zeggen waarom ze een kort geding aanspannen tegen de overheidinstantie die Fujitsu het onderdeel Werkplekken gunde. Dit perceel is goed voor een bedrag van 25 miljoen euro.
Een goed ingevoerde lezer meldt dat het team van Easi2010 een beoordeling heeft gegeven aan de ic-leveranciers die meededen aan de gunning Werkplekken. Op de eerste plaats staat Fujitsu, daarna volgen respectievelijk SCC, Scholten Awater en als laatste Dell. Een voorlichter van Easi2010 wil niet ingaan op de beoordeling, maar ontkent niet dat deze ‘top-4' er zo uitziet.
Ronald Ederveen, commercieel directeur van Scholten Awater geeft geen commentaar hoe zijn bedrijf het kort geding gaat voeren. Een voorlichter van Dell Nederland zegt tevens geen commentaar te geven.
Nota van Inlichtingen (NvI)
Juridisch gezien kunnen de advocaten eventuele fouten aankaarten in de procedure en de uiteindelijke beoordeling van Easi2010. Naar verluidt is er onder de aanbieders irritatie over de verschillende ‘Nota van Inlichtingen' (NvI). De Nota van Inlichtingen is het formele document waarmee de opdrachtgever, in dit geval Easi2010, tijdens de inschrijfperiode reageert op vragen van Scholten Awater, Dell en SCC.
Vormfouten
Computable-lezers denken dat het kort geding zich richt op de procedure van Easi2010. Lezer ‘Digibeet' zegt: ‘Het bevreemdt me niks dat er partijen bezwaar maken. De aanbestedingsstukken zijn vaag, veel open eindjes en antwoorden op vragen zijn onduidelijk of afwijzend zonder goede onderbouwing. Zal wel weer een extern bureau op zitten die hier goed geld aan verdient. Prima, maar dan wel goed je werk doen.'
Lezer ‘Peter' meldt: ‘Scholten Awater is teleurgesteld omdat zij op basis van de laagste prijs altijd gekozen worden en deze keer niet uitgekozen zijn. Mogelijk dat Fujitsu een lagere prijs heeft geboden.' Lezer ‘jadatisPeter!' denkt dat Scholten Awater mogelijk heeft ontdekt dat de gunning aan Fujitsu ‘niet conform' is. ‘Dell ziet hetzelfde, óf denkt vormfouten te zien.'
Landsadvocaat Pels Rijcken
Het kort geding vindt op woensdag 31 augustus 2011 plaats in de rechtbank van Den Haag, in twee aparte procedures van Dell en van Scholten Awater. Easi2010 wordt vertegenwoordigd door landsadvocaat Pels Rijcken uit Den Haag.
De overheid heeft reeds ervaring opgedaan met een soortgelijke rechtszaak in 2007. Toen was er een kort geding van Scholten Awater tegen Easi2007 over de gunning Werkplekken, die Fujitsu toen ook kreeg. Schoten Awater verloor deze rechtszaak.
De reden van Scholten is wel bekend. Uit de Gelderlander: Volgens directeur Theo Willems van het Nijmeegse bedrijf zijn de producten die Fujitisu heeft aangeboden ‘niet conform de eisen die het rijk heeft gesteld’.
Misschien moet SA dan maar eens laten zien wat de eisen van het rijk waren, en wat Fujitsu daarop heeft aangeboden.
Beste redactie en lezers,
Aangezien ik geciteerd word in bovenstaand stuk het volgende. Inmiddels zijn een aantal clusters binnen het EASI 2010 programma gepubliceerd. Naast Werkplekken zijn dat Accesoires, Webhosting en Managed Services. Na deze stukken te hebben bestudeerd geldt zeker voor de laatste twee dat de kwaliteit van de stukken alsmede de bereidheid tot het geven van “zinnige” antwoorden in de NVI ontoereikend zijn.Ik twijfel sterk in de competentie van de beoordelaars/beantwoorders van de vragen. Het is complexe materie die niet door juristen of inkopers te bevatten is. Het vreemde is dat er met de discussies in diverse Marktconsultaties bijna niets is gedaan.De combinatie slechte of ontwijkende antwoorden in de NVI-en alsmede het opstellen van bestekken waar de Markt niets mee kan is schering en inslag binnen EASI 2010.
Ik raad de betrokkenen aan de huidige clusters voorlopig stil te leggen en opnieuw in gesprek te gaan met de Markt. Het succesvol uitvoeren van hetgeen binnen de clusters gegund gaat worden is een gezamelijke inspanning. Nu is het vragen, vragen , vragen maar geen antwoorden geven en niet nadenken over de continuiteit van leveranciers. Kortom…if you pay peanuts you get monkeys!!!
Vandaag maar weer eens de NvI’s van EASI 2010 Managed Services bekeken. Ik heb mijn mening over de inhoud van dit Cluster al eerder gedeeld. Wat echter opvalt is het minieme aantal vragen dat tot nu toe aan het programma wordt gesteld ondanks de complexiteit en onduidelijkheden in de aanbestedingsstukken. Het betreft hier het naar de markt brengen van het Rekencentrum van Logius waarbij geen minimale afnameverplichting staat aangegeven, hetgeen het maken van een offerte feitelijk onmogelijk maakt. Is dat de conclusie van de grote spelers op dit vakgebied en worden er daarom zo weinig vragen gesteld? Dat zou verstandig zijn, hier is geen euro aan te verdienen. Met nog een paar clusters te gaan verwacht ik weinig aanpassingen maar in die stukken. De bezuinigingsdrift van DGOBR zal leiden tot ontevreden klanten (lees departementen/ambtenaren) in de nabije toekomst. Jammer, een gemiste kans om het partnership tussen Overheid en Markt te bevorderen.