Virtualisatie is de belangrijkste trend in de ict, en Virtualisatie 2.0 staat voor de deur. De drijvende kracht achter de ontwikkeling van virtualisatie is vooral kostenbesparing. Virtualisatie heeft echter nog veel meer voordelen: groeiende efficiëntie, energiebesparing, hogere uptime en grotere flexibiliteit.
Een allesomvattende, eenduidige definitie voor virtualisatie is er niet. Dat toont meteen aan hoe veelzijdig en complex de technologie is. Over de grondidee van de technologie zijn de experts het eens: virtualisatie bouwt een logisch vlak tussen de hard- en software en abstraheert de voorhanden zijnde ressourcen. Op die manier kunnen de ressourcen van één computer gemeenschappelijk door meerdere virtuele computers worden gebruikt.
Wetenschappelijke studies van de Experton Group toonden in 2007 al aan dat 38 procent van 232 ondervraagde bedrijven succesvol gebruik maakte van virtualisatie en dat meer dan de helft van plan is de technologie in te zetten. Met als toonaangevende aanjagers de big industries en ook middenstanders: meer dan 60 procent wilde toen al spoedig met de uitrol van virtualisatie beginnen.
In dit artikel duid ik hoe virtualisatie in zijn werk gaat, hoe de jongste virtualisaties in de praktijk gebracht worden en wat de toekomst van virtualisatie mijns inziens brengt.
Besturing
Vroeger had je slechts mail-, file- en webservices, maar tegenwoordig heb je in ieder bedrijf een groeiend veeltal van services en applicatieservers met erp- of crm- toepassingen die in toenemende mate voor een ingewikkelde infrastructuur zorgen. Dankzij virtualisatie kunnen echter meerdere diensten op één computer draaien. Er is dus niet meer voor iedere dienst een eigen hardwareplatform nodig.
Dat betekent een besparing in de kosten voor de hardware en het virtualisatiebestanddeel neemt in zijn geheel de besturing van de systemen over. Zo zorgt virtualisatie ervoor dat meerdere heterogene serverbesturingssystemen enerzijds los van elkaar kunnen worden uitgevoerd maar tegelijkertijd parallel op dezelfde fysieke machine draaien.
Tailor-made virtualisatie
Besluitvormers zijn altijd, en zeker in tijden van economische teruggang, geïnteresseerd in flexibele oplossingen. Flexibel zijn bijvoorbeeld servertoepassingen, mits de capaciteit ervan exact is toegesneden op de vraag van de klant. In de praktijk zul je zulke maatoplossingen echter nog maar zelden vinden. Ik ervaar dat ict‘ers vaker geconfronteerd worden met scheve en inefficiënte maatregelen.
Zo hebben veel kleine ondernemingen vaak nog een eigen, zogenoemde dedicated server waarvan slechts 20 procent van de capaciteit benut wordt. En vaak ook zijn die servers in middenstandsondernemingen en grotere bedrijven niet flexibel genoeg configureerbaar. Zo kan het gebeuren dat webservers niet tegen de overbelasting opgewassen zijn, maar tegelijkertijd de databases die niet volledig benut worden onnodig veel ressourcen ter beschikking hebben. Ik garandeer dat je met het gebruik van de juiste technologieën met virtualisatie de beste performance krijgt.
De toekomst van virtualisatie
Na de virtualisatie van enkele servers gaat de trend nu richting virtualisatie van gehele ict-infrastructuren. Bij mijn werkgever zij we daarmee al langer bezig: de klant kan een enkele server huren, en heeft bovendien de mogelijkheid zelf en met een paar muisklikken een virtueel netwerk te bouwen, met een duidelijke verdeling van de lasten en een uiterst hoge uptime. En wanneer de behoefte van de klant wijzigt, kan hij zijn infrastructuur ook in een oogwenk aanpassen – zonder dat hij ook maar één deel van de hardware hoeft te vervangen.