Minister Donner van Binnenlandse Zaken vindt dat het rijksdashboard voor ict-projecten eerlijke informatie biedt over de voortgang van grote ict-projecten bij het rijk. Donner wil wel dat tussentijdse aanpassingen van projecten ook worden meegenomen in de beoordeling van projecten. Dat stelt hij in een antwoord op Kamervragen over het ict-rijksdashboard. Die vragen ontstonden nadat critici klaagden over een in hun ogen onduidelijke barometer van grote ict-projecten van het Rijk.
De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van het artikel 'Rijk lijkt open over ict-projecten, maar schijn bedriegt' in het vakblad voor personeel in de publieke sector Digitaal Bestuur. In dat artikel komt naar voren dat het niet makkelijk is om te zien welke ict-projecten er nu precies lopen en wie opdrachtgever is. Bovendien zou de informatie niet actueel zijn omdat deze slechts een keer per jaar wordt bijgewerkt.'
De informatie op het dashboard wordt dus niet vaak bijgewerkt, wat op sommige bezoekers zou overkomen alsof het Rijk zelf niet weet wat de status van zijn eigen projecten is. Donner wijst dat van de hand. De minister geeft aan dat updates alleen worden gedaan als er formele besluitvorming heeft plaatsgevonden. 'De updates, zogeheten herijkingen, komen alleen tot stand door nieuwe eisen of mee- of tegenvallende resultaten. De opdrachtgever moet zo'n herijking eerst goedkeuren voordat de update online komt', adlus Donner.
Rood
Een ict-project krijgt de kleur rood, geel of groen. Een project dat tien procent of minder van het oorspronkelijke plan of de nieuwe doelstelling afwijkt, kleurt groen. Een project met een afwijking tussen de tien en veertig procent kleurt geel en bij een afwijking boven de veertig procent kleurt het project rood.
De kleuren zijn dus gebaseerd op de laatste update en niet op wat er in eerste instantie aan tijd en kosten voor het project is gepland. Donner wil dat anders: 'Ik denk wel dat het ict-dashboard zo aangepast moet worden dat ook tussenliggende updates worden meegenomen in de kleurbepaling. Dit wil ik nog verder onderzoeken. Met tussenliggende updates worden dan ook de eerste, oorspronkelijke kosten en planning van een project meegenomen. Die kunnen mensen sowieso nalezen in de toelichting op de website.'
Donner denkt dat het dashboard vooral als een stap moet worden gezien in de rapportage aan de Tweede Kamer over grote en hoogrisico ict-projecten, waar vervolgstappen in gezet kunnen worden. 'Ook beraad ik me nog op het toevoegen van informatie over contractpartijen en het nadrukkelijker onder de aandacht brengen van de baten per project.'
60.000 euro
Het webpaneel over ict-projecten kostte zestigduizend euro met elk jaar beheerkosten van vijfentwintigduizend euro. Minister Donner is tevreden over het dashboard. 'De informatie is één op één uit de jaarrapportage bedrijfsvoering over de grote en hoogrisico ict-projecten van het Rijk. Ministeries kunnen tussentijdse wijzigingen doorvoeren door een brief naar de Tweede Kamer te sturen.
Over de duim staat op het dashboard voor 1729 milj aan projecten weergegeven. Bij slechts één daarvan is “actie nodig” (fin) en bij één ervan is “aandacht vereist” (Bzk). Gezien de historie van de projecten van de overheid roept dat bij mij nogal vraagtekens op (realistisch?).
Met deze manier van weergeven kan er zomaar ongezien 172 miljoen op de tocht staan (10%), en door de verdiscontering met oplevertijd zelfs [nog] meer, zonder dat er iemand op topniveau aandacht gaat schenken, vóór het te laat is. 10% van een kassabon bij de Aldi, ja laat maar zitten, maar 5% van een project van 100 miljoen dat is een heleboel munten, die wèl stuurbaar [behoren te] zijn en aandacht vereisen!
Dat minister Donner hier “tevreden” over is, zegt misschien iets over zijn referentiekader, maar op zichzelf doet mij dat de wenkbrauwen fronsen.
Hoe het precies werkt, kan je zien op http://www.rijksictdashboard.nl/veelgesteldevragen (zoals ook in bovenstaand artikel staat beschreven).
Alleen al de manier van berekening met de eindweergave als gevolg, lijkt mij een oversimplificatie. Alles is groen: Dat kàn toch niet informatief zijn? Met alle respect voor alle moeite die hier in zit …. moet dàt 60.000 bouw en 50.000 euro per jaar kosten aan beheer?
Ik denk dat Peter Ambagtsheer goed punt heeft. De rekenkamer was dacht ik niet zo tevreden: http://www.rekenkamer.nl/Actueel/Nieuwsberichten/2008/01/Lessen_uit_ICT_projecten_bij_de_overheid_deel_A
Ik weet van één project vrij zeker dat het fixed price is uitbesteed en daarna 3x zo duur is geworden met flinke vertraging; hoe zo groen???
Een ander punt is natuurlijk dat er op dit moment kennelijk alleen gekeken wordt naar ontwikkelkosten, niet de totale kosten (TCO)
Rekenkamer: “Uit eerdere onderzoeken weten we dat het doorgaans onmogelijk en altijd enigermate arbitrair is om de totale kosten van ICT-projecten in beeld te brengen.”
Dat ICT-projecten ook bij de overheid soms problematisch zijn is geen schande, dat gebeurt in alle landen en ook in het bedrijfsleven. Een lerende overheid zou alleen wat scherper naar zichzelf mogen kijken.