De Amsterdamse vestiging van Cloud9 is op zoek naar ontwikkelaars. Deze versterking is nodig omdat het softwarebedrijf met een investering van 5,5 miljoen dollar van investeerder Accel Partners en softwarebedrijf Atlassian in zijn product Cloud9 IDE de kans krijgt zijn diensten te verbeteren. Het gaat om zeven senior Java-ontwikkelaars en een systeembeheerder. Daarnaast zijn er nog zeven andere staffuncties die vervuld moeten worden.
Die nieuwe werknemers moeten wel van iMac houden. Ceo Ruben Daniëls: 'We werken sinds kort allemaal op Apples omdat die handiger is in ontwikkeling. .Net Framework is moeilijk gelijk te maken aan Unix. Misschien dat het werken met Windows weer tot de mogelijkheden behoort als Cloud9 IDE verder ontwikkeld is. We zoeken niet zomaar een systeembeheerder, maar eentje die goed is in netwerken, goed kan schalen en inrichten en een interesse heeft in software-ontwikkeling.'
Dankzij de kapitaalinjectie opent Cloud9 een hoofdkantoor in San Francisco. Hiervoor werven ze ict'ers in Amerika. Voor hun Nederlandse kantoor zoeken ze mensen die in Nederland wonen. Daniëls legt uit: 'Een goede developer kan eigenlijk overal werken. Daarom zoeken we ook een nieuwe locatie met allure in Amsterdam om onze werknemers een inspirerend kantoor te bieden waar ze graag aan de slag willen. Ongeveer de helft van ons team bestaat uit mensen uit het buitenland: één Schotse dame, twee Spanjaarden, één Griek, een paar Amerikanen en een Duitser. We hebben ze allemaal uit de community gehaald en ze zijn hier komen wonen.'
Cloud9 IDE
De Nederlandse regelgeving maakt het aannemen van werknemers binnen de EU gemakkelijk dankzij de 30 procent-regeling. Hiermee kunnen werknemers met een specifieke deskundigheid die nauwelijks in Nederland te vinden is een tegemoetkoming krijgen voor de extra kosten van het verblijf in Nederland. Een regeling die niet geldt voor buitenlanders die thuiswerken.
En laat dat bij Cloud9 nu net het geval zijn. Het thuiswerken in het buitenland sluit eigenlijk naadloos aan bij hun cloudproduct Cloud9 IDE (integrated development environment), waarin developers van over de hele wereld samen in een online ruimte projecten kunnen starten en code kunnen kloppen. De overheid maakt het moeilijk buitenlandse mensen aan te nemen en thuis te laten werken. 'Het is complex omdat je met zowel de arbeidsregelgeving van Nederland als met die van het thuisland van de werknemer te maken hebt', zegt Daniëls.
HTML-CSS engineers
Eens in de drie maanden komt al het personeel, inclusief werknemers uit het buitenland, een week samen in Amsterdam om te brainstormen. Bovendien vinden er vaak videoconferenties via Skype plaats op de grote monitor die midden in het kantoor hangt. Om de complexiteit van de regelgeving is Daniëls niet op zoek naar meer thuiswerkers. Daarom is er een vacature voor HTML-CSS engineers geplaatst om het team van projectmanagers, ontwerpers en programmeurs te vergroten.
De nieuwe ict'ers zijn nodig om Cloud9 IDE te verbeteren. 'De applicatie moet socialer worden en het moet mogelijk worden apps voor mobiele telefoons te maken', zegt cto Rik Arends, 'We richten ons dan op business apps, die er niet slick uit hoeven te zien, maar wel formulieren moeten verwerken om zo klantinformatie te vergaren. Telefoons gaan qua mogelijkheden hard richting pc. Uiteindelijk willen we de keuze waarvoor ontwikkeld wordt overlaten aan de developers. Als zij aangeven meer met Android te willen doen, dan ontwikkelen we daar ondersteuning voor.'
Chromebook
Ook willen de jonge ondernemers het mogelijk maken de ontwikkelaars te laten werken op iPads. 'Je kunt niet heel lekker programmeren op een iPad, maar het is vooral handig voor thuis en even gauw tussendoor. Je kunt hem er meteen bijpakken als je hoort dat er ergens een bug zit. En met een apart toetsenbord werkt het wel fijn', zegt Ruben Daniëls. 'Bovendien spelen we voor Googles Chromebook nog met het idee om via HTML5-standaarden onze applicatie ook offline beschikbaar te maken. Dan kun je werken en worden je vorderingen gesynchroniseerd zodra je online gaat.'
Op dit moment ondersteunt Cloud9 IDE scripttalen zoals SVG, HTML, CSS, CoffeeScript, JSON en Groovy (zie kader). Ook Python, Ruby en PHP behoren tot de mogelijkheden. Deze laatste drie zullen binnenkort volledig ondersteund worden. Net als Java nu, waarbij de gebruiker in Cloud9 IDE tips krijgt. De software kan bovendien code automatisch aanvullen en namen in de code vervangen die in een bepaalde context staan (refactoring). Bovendien is het mogelijk ermee te debuggen, waarbij je het programma op elk gewenst punt kunt stilzetten om te zien waar het niet zo loopt als de bedoeling is.
Daniëls wil de komende tijd gebruiken om het rustiger aan te doen en de fundering voor de IDE zo goed mogelijk neer te zetten. Na de zomer hoopt hij met zijn huidige team en de nog aan te nemen ict'ers nieuwe snufjes toe te voegen.
Cloud9 IDE ondersteunt de volgende talen:
JavaScript
Plain Text
SVG
HTML
CSS
SCSS
CoffeeScript
JSON
Python
Ruby
Perl
PHP
Java
C#
C++
SVG
Clojure
OCaml
Textile
Groovy
Scala
Reportage
Lees meer over Cloud9 en hun kantoor in de reportage 'Developer wil werkruimte met allure'.