Burgers en bedrijven zullen de komende jaren gaan merken dat de Belastingdienst veranderd is, zegt Wim Sijstermans, cio van de overheidsinstelling. 'De basis is nu op orde en we maken ons klaar voor de toekomst.' Sijstermans hoopt het voor burgers uiteindelijk wel mogelijk te maken om de status van hun aangifte op een persoonlijke website te volgen. Ook intern wil hij vernieuwen: 'We willen aanhaken bij de digitale werkplek voor de Rijksoverheid.'
De Belastingdienst hoeft niet te concurreren met nieuwe technologische ontwikkelingen zoals Facebook, maar wil wel gebruikmaken van innovaties die op dat gebied mogelijk zijn. 'We willen gebruik maken van bestaande technologie en kijken daarbij zeker naar wat er binnen de overheid al wordt gebruikt en zich bewezen heeft, zoals DigiD. Burgers kunnen bij ons hun aangifte digitaal doen, maar dan krijgen ze de bevestiging nu nog steeds op papier in de brievenbus. Daar valt nog veel te halen.'
Legacy
Alle innovaties en veranderingen binnen ict betekenen niet dat de oudere systemen allemaal verdwijnen. 'Onze ict bestaat al 65 jaar en dat betekent dat we aardig wat legacy hebben draaien. Die zal er over vijf jaar ongetwijfeld ook nog zijn. Bijvoorbeeld ons aangiftesysteem, waarmee miljoenen aangiften worden verwerkt. Dat is een massaal proces dat zich jaar in jaar uit bewezen heeft. Ook ons mainframe blijft nog wel even.'
Bovendien moet Wim Sijstermans de bezuiniging van miljoenen euro's die is opgelegd aan de Belastingdienst in het achterhoofd houden. 'Intern wordt het gebruik van virtuele samenwerkingsruimten gestimuleerd. Als er bijvoorbeeld bij de Douane pillen onderschept worden en het is niet bekend welk soort het is, dan moesten ze hiervoor vroeger op het bureau iemand zoeken. Nu gaat een douane-ambtenaar in de private samenwerkingsruimte, kijkt wie er online is en start een chatsessie. Mocht die een foto of filmpje van het pilletje willen, dan kan dat. Zo kunnen we veel efficiënter en effectiever werken.'
Toeslagensysteem
'Een ander aspect waar we ons op concentreren is het toeslagensysteem', vervolgt Sijstermans. 'Als het straks live gaat, dan krijgen we ongetwijfeld te maken met kinderziekten, maar ook met vragen waarom het zo lang geduurd heeft. Dat vind ik een compliment. Dat betekent namelijk dat het er aan de voorkant eenvoudig uitziet. Dat is wat we als Belastingdienst willen: het zo makkelijk en duidelijk mogelijk maken. Aan de achterkant van de portal is veel opgelost. Dat zien burgers niet, maar dat heeft wel degelijk invloed op onze dienstverlening.'
Toen staatssecretaris Jan Kees de Jager in 2008 zijn plannen voor de Belastingdienst presenteerde, gaf hij aan de ict-dienstverlening aan burgers en bedrijven in acht jaar te willen aanpassen. Sijstermans: 'Ik denk dat hij daar een goede inschatting heeft gemaakt. Het middellange termijnplan van onze dienst loopt tot 2015 en we zitten goed op koers met ict. Natuurlijk zijn we er nog niet en we zullen altijd blijven veranderen, maar wellicht iets minder rigoureus dan de afgelopen tijd. De basis wordt nu goed. De burger ziet dit niet anders dan door minder verstoringen. Met verbetering van onder andere de online dienstverlening kunnen ook burgers hiervan de vruchten plukken.'
De term hip stamt uit de jaren zestig. In IT land betekent de jaren zestig vooral IBM en de mainframes. “Hippe technologie”, volle vaart vooruit met het mainframe. We gaan back to the future….
Virtuele samenwerkingsruimten?? Bedoelen ze hier nou gewoon chatrooms?? Oftewel, IBM Sametime via Lotus Notes!
Kortom, dit artikel slaat nergens op…zorg maar eerst dat je je “jongere” medewerkers kunt behouden. Anders kun je de vertrokken “jongere” medewerkers lekker vervangen door externen en weg is je besparing!
Mainframe mogen ze behouden, Wim…..
@Peter
Waarom zou je een systeem dat zijn kracht afgelopen decennia bewezen heeft (het mainframe) vervangen? Het is niet voor niets dat banken, verzekeringen, belastingdienst en multinationals nog steeds mainframes gebruiken!
Door te ondersteunen in een gebruikersvriendelijke “hippe” frontend (bijv. een website ipv de 3270 terminal emulatie) kun je op relatief eenvoudige manier je rekenkracht blijven inzetten, terwijl de “look and feel” veel moderner en gebruikersvriendelijker is geworden.
Vergeet niet dat ook het mainframe met z’n tijd is meegegaan; TCP/IP en linux worden al weer een aantal jaren ondersteund, en bieden veel mogelijkheden voor integratie met “hippe” oplossingen.
PaVaKe, welicht omdat men er de voorkeur aangeeft om betrouwbaar bewezen technologie te vervangen voor inferieure maar goed in de markt liggende rommel die bovendien nog eens veel flitser is dan die lelijke oude bakken uit de James-Bond films.
Alles even eerlijk en platuit is er weldegelijk verbetering merkbaar.
Aangifte afgelopen jaar een kleine oeps met het opgeven van mijn hypotheek data, is wel eventjes rechtgezet in enkele weken.
Vroeger had je het moeten betalen en dan wachten tot het eind van jaar je het weer terug krijgt.
Wat mij betreft een pluim voor Sijstermans. Als je ziet hoe enorm de belastingdienst is, inderdaad van de Douane t/m de aangifte inkomstenbelasting, dan is het neuzen richten en gericht houden een zware taak. Het op ICT-les sturen van de managers getuigt van moed, het behoud van het goede en snijden in het hobby-isme van inzicht. 2015 vind ik zelf nog een beetje optimistisch, maar wie de lat te laag legt struikelt erover. Vergeet niet dat de Belastingdienst aan het einde zit van besluiten van de kamer/minister die meestal in korte tijd ingevoerd moeten worden. Dat levert hoge druk op en risico’s voor de kwaliteit.
Leuk verhaal, maar daar gaat helemaal niets van komen. Ik ben tijden betrokken geweest bij opdrachten binnen de belastingdienst en daar schieten de tranen van in je ogen. Duurbetaalde ZZPers zitten daar lachend jarenlang hun hand op te houden, en projecten worden voornamelijk vanuit de techniek gestuurd. Vanuit visie en strategie een architectuur bepalen en dat vervolgens uitwerken, invoeren en managen is iets waar ze daar nog nauwelijks van gehoord hebben. Uiteraard spelen politieke besluitvormingen een rol, maar de kunst is juist om daar slim op in te spelen, daar heeft de financiele markt immers ook mee van doen, en die schakelen een stuk sneller, kan ik je vertellen.