Miljoenen hebben ze gekregen voor hun zelfbedachte Cloud9 IDE. Dankzij het idee van ceo Ruben Daniëls om samen met rechterhand Rik Arends voor software-ontwikkelaars een werkplek in de cloud te creëren, sleept hun bedrijf Cloud9 een investering van 5,5 miljoen dollar binnen. Investeerder Accel Partners en softwarebedrijf Atlassian zien brood in de dienst en zijn met Cloud9 in zee gegaan.
Aan de Prinsengracht zwaait een grote deur open, die de uitgestorven gang van het grachtenpand blootgeeft. De gang roept beelden op van de Gouden Eeuw door de marmeren vloer en gestucte bloemenslingers op het pleisterwerk. Aan het eind van de gang is een statige donkerhouten trap, maar bezoekers kunnen ook met de lift naar boven. Handig voor het bereiken van Cloud9. Hun kantoor beslaat de zolder van het pand.
Op het naambordje is niet te zien dat Cloud9, het softwarebedrijf dat inmiddels kan rekenen op miljoeneninvesteringen van buitenlandse partijen, op de Prinsengracht gevestigd is. 'We staan bij de KvK ingeschreven als Ajax.org, omdat dit bedrijfje de basis was voor Cloud9', zegt Cloud9-ceo Ruben Daniëls in de vergaderruimte. Hij is de bedenker van Cloud9 IDE, waarmee software-ontwikkelaars in de cloud een project kunnen opzetten en kunnen samenwerken.
Lunch is belangrijk
Er zijn drie ruimtes in het kantoor van de heren; de werkruimte, de vergaderruimte en de ruimte voor marketingmedewerkers. In de vergaderruimte wordt elke dag geluncht door alle medewerkers van Cloud9. 'Lunch is belangrijk. Het zorgt voor binding met je team. In grote bedrijven vormen mensen vaak groepjes en gaat iedereen ergens anders heen', legt rechterhand van Daniëls en cto van Cloud9 Rik Arends uit.
Ondertussen werken tien mensen, over twee bureaublokken verdeeld op hun iMac, met Macbook Pro's ernaast. Het zijn jonge developers die in de lunchpauze grappen maken, maar tijdens werktijd serieus bezig zijn met ict. Gekleed in een t-shirtje met een korte broek kijken ze geconcentreerd op hun schermen. Aan de wand hangt een grote monitor om te kunnen videoconferencen met werknemers die vanuit het buitenland thuiswerken. Arends: 'Het is alsof je naar iemand toeloopt om iets te vragen.'
Bij Cloud9 werken ontwikkelaars uit Nederland, maar er zitten ook twee Spanjaarden, een Griek, een Schotse vrouw, een Duitser en enkele Amerikanen tussen. Als er iets aan elkaar wordt gevraagd of overlegd, dan gaat dit in het Engels. 'We hebben gekozen voor één ruimte als kantoor voor een betere communicatie. Als twee mensen een discussie hebben, dan kun je je daar makkelijk in mengen omdat je hun gesprek kunt horen', zegt Ruben Daniëls.
Daniëls is blij met het gezamenlijk lunchen omdat het mensen geld bespaart. 'Als je buiten de deur gaat lunchen, dan ben je zo tien euro per dag kwijt. Hier heb je voor twee euro per dag het broodje dat je maar wil. Medewerkers van startups maken vaak lange dagen en dat is hier niet anders. Denk aan werkweken van vijftig tot zestig uur. Als avondeten proberen we de ongezonde pizza's te omzeilen. We halen meestal eten bij het Indiase restaurant op de hoek.'
Uitbreiden
De jonge ondernemers leggen hun werknemers in de watten. Zo is er onlangs een tafelvoetbalspel gekocht, zodat mensen die het werken even zat zijn, een korte break kunnen houden en even niet aan scripttalen en de cloud hoeven te denken. Boven de hoofden van de werknemers is een klein zoldertje. Over de dakbalken van het pand hangen tientallen draden. 'Dat is ons rommelhok. Hoewel er twee tafeltjes geparkeerd staan, is het er wat klein om te werken. Ons kantoor is vrij knus, vandaar dat we zoeken naar een nieuwe ruimte.'
Cloud9 gaat met de 5,5 miljoen dollar van investeerder Accel Partners en softwarebedrijf Atlassian uitbreiden en daar is een ruimere werkplek voor nodig. 'We willen zeker in de buurt van de zogeheten 9 Straatjes blijven, hier in het centrum. We zoeken een grote open ruimte, met veel licht. Het liefst een oud pand met allure, net zoals onze huidige plek. Liever geen systeemplafonds en tl-balken.'
Ik hoop voor deze ondernemers dat ze dit vast kunnen houden. Het klinkt allemaal heel leuk wat ze doen, en als je net een flinke kapitaalinjectie hebt gehad kun je je dit blijkbaar veroorloven.
Maar uiteindelijk moet er toch meer verdiend worden dan uitgegeven.
We zitten nu 3,5 jaar op ons adres aan de gracht, lang voordat we externe funding hadden. We vinden het belangrijk om een inspirerende werkomgeving te hebben. Als je bekijkt hoe veel mensen kosten in verhouding tot het hebben van een mooi kantoor zal je dit nog verbazen. De marge van 1 IT recruiter voor 1 basis functie is al meer dan het verschil tussen op de gracht zitten en tegen een blinde muur staren in Amsterdam Noord.
Wel Rik wellicht is het je ontgaan maar er bestaat nog een hele wereld buiten Amsterdam !
Pascal, indien je personeelfocus als Nederlands bedrijf jong ( niet gebonden) internationaal IT toptalent is dan is aanwezigheid Amsterdam een must om enigzins interesse te wekken bij deze doelgroep. Een goed voorbeeld hiervan is de Amerikaanse topapplicatieontwikkelaar Mike Lee van Sofa, die Amsterdam sinds enkele maanden actief promoot bij de top ontwikkelaars/ programmeurs in Silicon Valley e.o.
@J.Homan
Het is alleen jammer dat Amsterdam zo slecht bereikbaar is voor mensen die buiten de randstad wonen.
Er zijn meer bedrijven die een kantoor houden in Amsterdam of Rotterdam waar de directie zit, terwijl de meeste werknemers zitten op locaties die goed bereikbaar zijn.
Veel toptalenten zullen veel liever thuis werken in plaats van in de file staan om op kantoor te komen.
@J.Homan, uiteraard ben ik bekend met het fenomeen marketing.
En hoewel het bedrijf in kwestie wat mij betreft uit het goede hout gesneden is ben ik zeer zeker niet gecharmeerd van brallerige cultuur.
Ik weet dat zoiets nodig is om lui maar ook opdrachten binnen te halen maar ik ken ook leuke jonge dynamische bedrijfjes die goed boeren vanuit een saai suf kantoor.
Daarnaast waarom die jong en dynamisch kul, is het echt zo dat een vent van 30+ geen behoorlijke code meer kan kloppen , straks lees je weer dat stressbestendigheid een vereiste kwalificatie is.
Zoals Guido aangeeft ik werk lekker thuis in een hok vol met technisch speelgoed en als ik even geen zin heb staat een paar passen hiervandaan een piano en een gitaar voor mij klaar.
Maar goed ik woon dan ook twee lichtjaren verderop.