Het 'Tech United' robotvoetbal-team van de TU Eindhoven verloor zondag 10 juli 2011 in Istanbul in een spannende finale van het Chinese team 'Water' uit Beijing, met 5-6. Dit is de vierde keer op rij dat Tech United verliezend WK-finalist is. De hoge score van Nederland is mede te danken aan de vernieuwd keep-robot, die nu 360 graden zicht heeft. Het sterke wapen van de Chinezen in deze robotwedstrijd waren opnieuw hun lobballen.
‘Vier keer op rij verliezend finalist. Dit laat zien dat Nederland bij de absolute wereldtop van het robotvoetbal hoort. Natuurlijk baalt het team, maar dit motiveert ook om volgend jaar weer sterker terug te komen!’, zegt teamcoach Roel Merry.
Lobballen
Het Eindhovense team versloeg tijdens het toernooi tegenstanders uit onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Iran. In de finale, die zondag 10 juli startte om 13:45 uur, speelde Tech United tegen Water uit Beijing, de regerend wereldkampioen.
Het sterke wapen van de Chinezen, de lobballen, bleek ook dit jaar doeltreffend. Kort na de start van de wedstrijd keek Tech United al tegen een 3-0 achterstand aan. In een zeer spannende partij werd het uiteindelijk nog 5-6. In de halve finale, eerder op de dag, won Tech United nog met 4-0 van RSC Stuttgart.
Nieuwe keeper
Een mooie rol was dit toernooi weggelegd voor de nieuwe keeper van Tech United. Er is dit jaar een volledig nieuwe keeper ontwikkeld, met vier kijksystemen: een 360-gradencamera, een front camera, lasers en een Kinect-sensor van de X-box, allemaal om de bal goed te zien. Bovendien is deze keeper sneller langs de doellijn dan de vorige. Met effect: er belandden slechts tien ballen in het doel van het TU/e-team. De Eindhovense robots behaalden over het hele toernooi een doelsaldo van 94 -10.
Tech United is het team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en bestaat uit zo’n dertig studenten en onderzoekers, en natuurlijk de voetbalrobots. De afgelopen drie jaar stond het team telkens in de finale van het WK Robocup (China 2008, Oostenrijk 2009, Singapore 2010).
Robocup
Het wereldkampioenschap RoboCup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar was het WK in Istanbul, van 5 tot en met 10 juli 2011. Het TU/e-team speelt in de Middle Size League, dat officieus de ‘koningsklasse’ is van het robotvoetbal. De robots voetballen geheel onafhankelijk, zonder menselijke tussenkomst, behalve van de scheidsrechter. Er wordt gespeeld met een echte voetbal, vijf tegen vijf, in wedstrijden van twee maal vijftien minuten. De teams werken elk jaar hard aan verbetering van de technieken. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de regels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert vaak geheel nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.
Zorgrobots
Tech United speelde in Istanbul ook voor het eerst mee in een andere klasse: de @Home-competitie. Een twintigtal deelnemende servicerobots kreeg de taak om diverse huishoudelijke taken uit te voeren in een voor hun nieuwe omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het begeleiden van mensen naar een kamer of het bakken van een pannenkoek. De TU/e heeft hiervoor een zorgrobot ontwikkeld met de naam Amigo, waarvoor veel technieken van de voetbalrobots zijn gebruikt.