Cloud computing is een disruptieve innovatie, zoals dat heet. Dat komt als een schok voor veel it’ers, en die komen dan in een rouwproces terecht.
Cloud computing heeft alle kenmerken van een zogeheten disruptieve innovatie. Dat is een vernieuwing die ongekend goedkoper is dan de gangbare manier van werken, maar ook kwalitatief een slag minder, althans in het begin. Bekende voorbeelden in de it zijn de personal computer en internet. De pc was in het begin een krakkemikkig en primitief apparaat, maar wel aanmerkelijk goedkoper en makkelijker in het gebruik dan het mainframe. Net zo met internet. Een stuk goedkoper dan huurlijnen, maar niet altijd even beschikbaar of snel. Maar de pc en internet hebben zich kwalitatief ontwikkeld, terwijl ze niet duurder zijn geworden. Nu zijn ze boven hun oorspronkelijke concurrenten uitgegroeid. Dat doet pijn bij de oude garde. Pijn om het verlies van oude zekerheden.
Bij het verlies van een dierbare naaste gaan de meeste mensen door een rouwproces met vijf stadia. Ook bij ander verlies zien we die stadia vaak terug. Het eerste stadium is ontkenning. Zo denken veel mensen nog steeds dat cloud computing geen serieuze optie is, maar een mode die wel overwaait. Daarna komt het stadium van woede: dat zien we bij mensen die boos worden op het gemak waarmee afnemers over de beperkingen heen stappen. 'Cloud computing is niet veilig!', roepen ze dan bijvoorbeeld. Na woede komt marchanderen. Men wil wel aan cloud computing doen, als het maar in het eigen datacentrum kan. Dat noemen we dan een private cloud. Op die manier kunnen we de schijn wekken dat we in de moderne ontwikkeling meegaan, maar tegelijkertijd kunnen we in de it-afdeling alles nog een beetje bij het oude laten. Als dat niet gaat lukken komt depressie, men ziet het niet meer zitten en overweegt een andere carrière te starten.
Tenslotte komt de acceptatie, schikt men zich in het onvermijdelijke, en leert men hoe alles wat men in zijn of haar loopbaan heeft geleerd op een soms onverwachte manier ook ‘in de cloud' op een nuttige manier kan inzetten.
Geweldig artikel! Helaas bevinden veel ict’ers zich nog in de één na laatste fase en een deel in de laatste. Degenen die de cloud al hebben geaccepteerd zijn nog net in de minderheid. Punt is dat het management de cloud heeft aangegrepen om kosten te kunnen reduceren. En dat is m.i.z. de verkeerde insteek. Iets nieuws gaan implementeren omdat het goedkoper is, zonder dat de lange termijn ervaringen bekend zijn, kan verkeerd uitpakken. Hoewel, volgens het artikel valt dat dan wel weer mee. Maar wees voorzichtig, want met de trend meegaan en ook maar in de cloud te duiken omdat iedereen het doet, is een misargument. Maar ach, de cloud leveranciers varen er wel bij, toch?
De vijf stadia zijn zeer herkenbaar, ook hier op Computable is dat te zien.
Persoonlijk zie ik Cloud Computing als een positieve ontwikkeling, ook voor mijn carrière.
Degene die te lang in “het rouwproces” blijven hangen en zich daarom niet verder ontwikkelen, zullen in de toekomst er achter komen dat hun marktwaarde aan het verdwijnen is.
@Ginder, managers duiken er niet zozeer op omdat het goedkoper is, maar vooral omdat de kosten veel beter inzichtelijk zijn en omdat er sprake van elasticiteit is. Dit zorgt dan weer voor efficiëntie en dat kan dan weer winstverhogend werken.
Ik zal dan wel een lange weg te gaan hebben, maar laat het volgende even tot je doordringen: “Microsoft admits Patriot Act can access EU-based cloud data” (http://www.zdnet.com/blog/igeneration/microsoft-admits-patriot-act-can-access-eu-based-cloud-data/11225)
Gaan we iedereen die dit als een probleem ziet weg zetten als woedend?
Privacyschending lijkt het nieuwste ‘verdienmodel’ van de toekomst te worden. Zie: cloud computing, Google, Facebook….
@Bart: Als je niet wilt dat je data in de cloud wordt ingezien door derden, zet die data niet in de cloud. M.a.w. als je angst hebt voor privacyschending, scherm dan je gegevens af door die in een beschermde omgeving te plaatsen. De kans dat het dan gehackt wordt of door de US Patriot Act open komt te liggen is dan nihil.
Het is een keuze die gemaakt moet worden.
Leuk verhaal, met als boodschap dat de cloud dezelfde weg zal gaan als de PC of internet. Ben benieuwd.
Wat me wel opvalt is dat de notie van locatie geen rol lijkt te spelen. Op zich terecht, maar elk land heeft zijn eigen rechtsregels en bijbehorende bescherming. @Bart, @Ginder, het hangt er toch van af waar de clusters staan die de door jouw gebruikte cloud omgeving leveren?
@Ginder: Dat is de oplossing, en die kent iedereen. Maar het laat onverlet: er zijn ZEER valide redenen om NIET de cloud in te gaan. Om mensen die die redenen hanteren weg te zetten als mensen die door een rouw proces gaan, of als mensen die vanzelf zullen uitsterven is echt VEEL te kort door de bocht. ‘De Cloud’ is inherent onveilig, en daar is veel te weinig oog voor. Ook overheden maken zich schuldig aan bedrijfsspionage, vaak ten behoeve van de eigen economie. De VS, China en Rusland zijn bekende landen die niet aarzelen om staatsmiddelen in te zetten om de eigen industrie te bevoordelen. En daarvoor hoef je geen defensie-aannemer te zijn.
De cloud is niet per definitie slecht, ik zie er zelfs heel veel goede kanten aan, maar het is wel per definitie gevaarlijk om aan te nemen dat de cloud de oplossing is voor al je financiële ICT-problemen. Peter van Eijk stapt daar veel te makkelijk overheen.
@Bart @Ginder @Willem
Het klopt dat Microsoft als Amerikaans bedrijf onder de Patriot Act valt, dat is eerder op Computable ook besproken.
Er zitten wel restricties aan, zo moet de overheid toestemming krijgen van de rechtbank om de informatie in te zien en alleen in het kader van anti-terrorisme.
Het maakt niet uit waar de informatie staat, want Microsoft moet dit uitvoeren als Amerikaans bedrijf.
Overigens telt dit voor alle Amerikaanse bedrijven en dus niet alleen voor Microsoft.
Er is ook een oplossing : Gebruik zelf encryptie op je data en zorg dat je de privatekey zelf houdt.
Toch weer ontkenningsfase voor me. Denk aan die tijd dat een 8086 met enkele MB harddisk en een floppy, plus ASCII in 1 kleur op je scherm genoeg was. We leggen alles leuker, mooier en sneller vast, en worden niet geremd door fysieke limieten. Alle goeds komt van boven, maar uit alle wolken komt een keer wat naar beneden. Ach, zo lang de decisionmakers bij het vallen van het magische woordje CLOUD niet meer dan een “Ah…” slaken, is het gelukkig nog niet ingeburgerd 🙂
Niets menselijks is ons vreemd, dus ook het rouwproces op de werkvloer als gevolg van veranderingen in de organisatie of in het vakgebied niet. Als beslisser ben je volgens mij het beste af als je in je afdeling een gezonde mix hebt van mensen die nieuwe ontwikkelingen willen afremmen en mensen die ze juist willen aanjagen. Wat hun onderbuikgevoelens verder ook zijn.