Surfnet heeft netwerkleverancier Ciena via een Europese aanbesteding geselecteerd als partner voor de bouw van Surfnet7, het nieuwe netwerk van Surfnet. In Surfnet7 zal een compleet nieuwe ethernetlaag worden ingevoerd.
Ciena levert al de optische apparatuur voor het huidige netwerk van Surfnet, Surfnet6. Nu wordt de netwerkleverancier ook verantwoordelijk voor de apparatuur van de nieuwe generatie van het Surfnet netwerk.
Binnen Surfnet7 zal de dienst voor dynamische lichtpaden worden uitgebouwd. Daardoor kunnen niet alleen wetenschappers, maar ook applicaties zonder tussenkomst van een gebruiker een lichtpad opzetten. 'We kunnen gevarieerde, op individuele gebruikers aangepaste diensten, nu efficiënter gaan bouwen', zegt hoofd netwerkdiensten bij Surfnet Bram Peeters. 'Na een uitgebreide testfase starten we dit jaar met de uitrol. In 2012 zullen we een kleine driehonderd sites van het netwerk vernieuwen.'
Netherlight
Daarnaast zal het internationale glasvezel-knooppunt Netherlight worden uitgebreid. Netherlight staat bij Sara in Amsterdam en is een zogeheten GLIF Open Lightpath Exchange.
GLIF (Global Lambda Integrated Facility) is een internationale virtuele organisatie waarin nationale onderzoekscentra deelnemen die via lichtpaden met elkaar verbonden zijn. Naast het koppelen van optische netwerken, is NetherLight een testomgeving voor geavanceerde toepassingen voor netwerkdiensten. Met behulp van NetherLight worden regelmatig snelheidsrecords gebroken.
Gigaport3
Surfnet bouwt al sinds 1985 netwerken voor het hoger onderwijs en onderzoek. Dit wordt de zevende generatie van het netwerk. Het bouwen van Surfnet7 gebeurt binnen het Gigaport3 project, waarvoor Surfnet van de overheid 32 miljoen euro subsidie ontvangt vanuit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Surfnet voert het project uit onder supervisie van Surf en in samenwerking met leveranciers, gebruikers en onderzoekspartners.