Uitbesteding van programmeerwerk naar India. Meer klanten in de zorg- en transportsector. Een verdrievoudiging van het personeel in Duitsland die de teruglopende omzet uit diensten in de Benelux kan compenseren. Dat is een greep uit de mogelijkheden die de overname van Siemens IT Solutions en Services (SIS) door Atos biedt. Directeur Atos-Nederland Rob Pols: 'We kruipen dichter tegen de producten van Siemens aan.'
De integratie van de overgenomen dienstverlener in de Frans-Nederlandse dienstverlener is volop in gang nadat aandeelhouders van Atos op 1 juli 2011 instemden met de overname van Siemens SIS. De ict dienstverlener lijft daarmee opnieuw een voormalige ict-dochter van een elektronicaconcern in. Ruim tien jaar gelden werd de dienstentak van Philips, Origin, overgenomen. Die toevoeging wordt uit de bedrijfsnaam geschrapt.
Volgens directeur Atos Nederland, Rob Pols, is er onder oud-medewerkers van Origin geen sprake van sentimenten over de naamswijziging . De ceo heeft regelmatig lunchbijeenkomsten met personeel. Tijdens die sessies waar medewerkers zich op kunnen intekenen komt regelmatig de nieuwe naamsvoering en het nieuwe logo op tafel. Volgens Pols zien de meeste medewerkers de nieuwe naam en het nieuwe logo wel zitten.
'In Duitsland gaan we van 3500 man personeel naar 11.000 man. In Noord- en Zuid-Amerika groeien we van 3000 naar 7700 man. En in India groeien we zelfs van 4000 naar 12.000 mensen' vertelt de directeur. Volgens de ceo profiteert het dienstenbedrijf daarbij van de positie van Siemens in de zorgsector. Daar levert het overgenomen bedrijf bijvoorbeeld hoogwaardige apparatuur aan ziekenhuizen Die verbintenis biedt mogelijk ook ingangen voor het sluiten van contracten voor ict-diensten. 'Atos investeert honderd miljoen euro in de ontwikkeling van diensten en producten voor de zorg-, transport- en energiesector. Pols 'We kruipen dichter tegen de producten van Siemens aan.'
Programmeerwerk naar India
De algemeen directeur stelt dat ict'ers niet hoeven te vrezen dat hun baan door de overname verdwijnt doordat er na de samensmelting van de bedrijven meerdere mensen op dezelfde functies komen te zitten. Volgens de ceo liggen de klantenlijsten en de markten waarin beide bedrijven actief zijn ver genoeg uit elkaar.
Siemens SIS schrapte in de aanloop naar de overname wel 1750 ondersteunende banen zoals de functies van landenmanagers, hr-personeel en medewerkers van de financiële afdeling. Die reductie was opgenomen in de overnamevoorwaarden. Volgens Pols blijven nagenoeg alle ict-functies bestaan.
De dienstverlener gaat zelfs ict'ers werven. In Nederland worden 700 mensen gezocht. De dienstverlener zoekt onder andere consultants en Java-, en Sharepoint-specialisten. Volgens Pols is het wel aannemelijk dat er meer programmeerwerk wordt uitbesteedt aan India. Door de overname stijgt het aantal medewerkers in India van 4000 naar 12.000 man. 'Programmeerwerk zal vaker worden verplaatst naar India', zegt Pols.
Overplaatsing datacenter SIS Zoetermeer
De dienstverlener wordt verdeeld in de divisies Managed Operations, Systeemintegratie en Technische Adviesdiensten. De beheerorganisatie Managed Operations omvat de datacenters en de outsourcingstak van beheerdiensten. In Nederland wordt gekeken of het datacentrum van SIS in Zoetermeer wordt overgeplaatst naar de datacenters van Atos die in Amsterdam en Eindhoven gevestigd zijn.
In het bedrijfsonderdeel voor Systeemintegratie worden de SAP-diensten van beide bedrijven ondergebracht. Daar wordt ook de beveiligingstak van de overgenomen leverancier gehuisvest. Het bedrijfsonderdeel Consulting Technology Services omvat aparte divisie voor: overheid, gezondheidszorg en transport, financiën, de maakindustrie (manufacturing), energie en de poot telecom en media.
Overname-overeenkomst
Eind 2010 lijfde Atos voor ongeveer 850 miljoen euro de ict-dienstentak van Siemens in. Als onderdeel van de overeenkomst neemt Siemens een aandeel van 15 procent in Atos. Bovendien besteedt Siemens de komende zeven jaar zijn ict-infrastructuur- en applicatiebeheer uit aan de Frans-Nederlandse dienstverlener. Dat uitbestedingscontract heeft een waarde van 5,5 miljard euro en is volgens de partijen een van de grootste deals ooit.
Door de overname van SIS, komt het aantal medewerkers van Atos uit op 78.500. Dat is een optelsom van de ongeveer 50.000 medewerkers van Atos en de 28.500 personeelsleden van Siemens SIS, de ict-tak van Siemens die in oktober 2010 verzelfstandigde van het elektronicaconcern.
Ik voelde me al lang niet meer behandeld als “original” (alternatieve naam voor de Eckhart Wintzen aanhanger), dus die naam Origin was het bedrijf niet meer waardig of paste er gewoon niet meer bij.
Atos bekt beter. Kort en krachtig.
Ach, als ex-C&P-er vond ik de naam Origin geen aanwinst. We kregen er toen veel mensen maar weinig inkomsten bij. Hopelijk gaat men nu terug naar de basics: veel werkende mensen en weinig overhead.