De Edese softwareleverancier Vitalhealth heeft een softwareplatform ontwikkeld waardoor GGZ-instellingen de gegevens van hun cliënten kunnen uitwisselen. Zo wordt voorkomen dat cliënten steeds hetzelfde verhaal moeten vertellen bij een nieuwe behandelaar. Inmiddels hebben vijf zorgaanbieders toegezegd de software te gaan gebruiken. Samen met Vitalhealth richtten zij Zorgaanbieders Online op.
Cliënten konden al inloggen op de website van de zorginstelling en zo online behandeling krijgen, maar door dit platform waarbij het dossier tussen verschillende instellingen wordt uitgewisseld, zijn er minder intake-gesprekken nodig en dat bespaart geld. Na een proefperiode volgt de officiële release is op 1 september 2011.
In de pilot ontdekte het softwarebedrijf dat er niet alleen techniek nodig was om de zorg eenvoudiger te maken, maar ook moesten er primaire zorgprocessen worden aangepast om met de nieuwe, online mogelijkheden te kunnen werken. 'Zorgverleners hebben een drukke agenda, dus het was moeilijk om ze te spreken over de nieuwe software om acceptatie te vergroten.' zegt Laurens van der Tang, CEO van Vitalhealth.
Webapplicaties
Bovendien liep het bedrijf uit Eden er tegenaan dat de vijf zorginstellingen die de software gaan gebruiken, allemaal met andere ict-systemen werken. Van der Tang: 'Een van de doelen van dit project is om koppelingen te ontwikkelen voor de verschillende systemen. We gebruiken Vitalhealth Platform als basissoftware voor dit project. Op dit model kunnen vervolgens webapplicaties specifiek voor de zorg worden ontwikkeld, zoals vragenlijsten.'
Redmax uit Rotterdam ontwikkelt een portal voor cliënten. 'Dit wordt een persoonlijke webpagina waarop de cliënt zijn of haar behandeltraject kan volgen. Denk hierbij aan de profielsite zoals Facebook of Hyves', zegt de directeur van Vitalhealth. Opvallend is dat de software niet eerst getest wordt, maar meteen bij de release zit op 1 september.
Informatiesystemen
VitalHealth Software levert web-based software voor gezondheidsmanagement. Behalve de geestelijke gezondheidszorg richten zij zich ook op informatiesystemen voor onder andere diabetes, COPD-astma en Alzheimer. Naast Altrecht uit Utrecht, Bouman GGZ uit Rotterdam, Interhealth uit Den Dolder, Mentalshare uit Utrecht en Parnassia Bavo Groep uit Den Haag hebben zich meerdere zorginstellingen bij Vitalhealth gemeld met interesse in de software.
Leuk initiatief, hadden we daar geen landelijk schakelpunt voor? Voldoet het wel aan de regels wat betreft inzage die voor het landelijk schakelpunt ook moesten gelden?