De Europese Commissie heeft zijn plannen bekend gemaakt rond roamingtarieven die telecomdienstverleners hanteren. De eerder uitgelekte prijsplafonds rond dataroaming, ziet de Commissie slechts als een tijdelijke oplossing voor de veel te hoge tarieven die consumenten betalen wanneer ze in het buitenland hun e-mail lezen, een bericht naar het thuisfront sturen of een foto op Facebook plaatsen.
Vanaf 1 juli 2014 wil de Europese Commissie een structurele oplossing invoeren. Klanten kunnen dan een apart Europees ‘mobile roaming'- contract afsluiten dat helemaal los staat van hun bestaande landelijke contract met een telecomaanbieder. Belangrijk in het voorstel, dat indien goedgekeurd meteen bindend wordt voor telecomaanbieders, is wel dat klanten dit op eigen initiatief zullen moeten doen. Telecomaanbieders zoals KPN, Vodafone en T-Mobile zullen wel verplicht worden om hun klanten te informeren over de mogelijkheid.
Met dit voorstel hoopt de Europese Commissie de competitie rond roamingtarieven te stimuleren. Klanten zouden dan meer transparant de verschillende aanbiedingen rond roamingtarieven kunnen vergelijken. De Europese Commissie gelooft daarbij sterk in de ‘single market'-gedachte. Anders gezegd: een mobiele telecomaanbieder uit Nederland zou dan bijvoorbeeld ook goedkope roamingdiensten kunnen aanbieden aan klanten in Frankrijk of België, zelfs indien die telecomaanbieder geen eigen netwerk of diensten in die landen heeft. Uiteraard staat het roamingcontract los van het telefoonnummer: de klant behoudt het bestaande gsm-nummer.
Lagere wholesale-tarieven en ‘price caps’
De telecomdienstverleners moeten nog wel over de streep worden getrokken. Vanaf 1 juli 2012 wil Europa daarom de ‘wholesale'-prijzen verder reguleren en 'significant verlagen'. Een mobiele telecomaanbieder zou op die manier veel goedkoper capaciteit kunnen afnemen op de netwerken in andere lidstaten. Voor data bedraagt dat tarief nu maximaal 50 eurocent per megabyte. Tegen 2014 mag dat volgens dit voorstel nog maximaal 10 eurocent bedragen. Voor gsm-gesprekken en sms zijn de wholesale ‘price caps' nu 18 en 4 eurocent. Ook die worden verder afgebouwd tot respectievelijk 6 en 2 eurocent in 2014. Indien er voldoende competitie zou ontstaan, zet Europa de deur op een kier om deze prijsverplichtingen op te heffen vanaf 2018.
Prijsplafond
In afwachting van de structurele maatregelen, ziet de Europese Commissie in prijsplafonds voor de eindgebruikers een ideaal ‘vangnet'. Voor data bestaat dat momenteel nog niet, maar vanaf 1 juli 2012 wel. Eén megabyte mag dan nog maximaal 90 eurocent kosten. Een jaar later wordt dat 70 eurocent. Op 1 juli 2014 wordt dat plafond nog verder verlaagd tot 50 eurocent. Tot eind juni 2016 zou de Commissie willen vasthouden aan dit plafond.
Overigens bestaan die ‘price caps' ondertussen wel al voor gewone gsm-gesprekken en sms. Momenteel betaalt een gebruiker voor een roaming gsm-gesprek maximaal 35 eurocent voor een gesprek dat je zelf opzet en 11 eurocent voor een inkomend gesprek. Het tarief voor uitgaande gesprekken wordt vanaf 1 juli 2012 verlaagd tot 32 eurocent en in de jaren daarna verder afgebouwd tot 28 en 24 eurocent op 1 juli 2014. Voor inkomende gesprekken gaat er vanaf 1 juli 2013 nog een eurocent af. Ook voor sms'jes wil Europa het roamingtarief nog wat verder afromen van 11 eurocent nu tot 10 eurocent vanaf 1 juli volgend jaar.
Europees Parlement en regulering
In 2009 was de totale Europese roamingmarkt goed voor bijna 5 miljard euro aan inkomsten. Dat is zowat 4 procent van de totale Europese mobiele markt. De huidige Europese regulering rond roamingtarieven loopt af op 30 juni 2012. Het voorstel gaat nu naar het Europees parlement en naar de Europese ministerraad. Wanneer de voorgestelde nieuwe regulering goedgekeurd wordt, blijft die in principe geldig tot 20 juni 2022.
In samenwerking met Datanews