Het is van groot belang dat bedrijven door business intelligence beter met hun bedrijfsdata omgaan, vindt Henk van Roekel, Computable-expert en principal business consultant bij Logica. Samen met twee andere Computable-experts boog hij zich over het vraagstuk hoe it-beslissers beter met hun bedrijfsinformatie kunnen omgaan.
Henk van Roekel schrikt er niet van dat driekwart van de zakelijke beslissers onvoldoende toegang heeft tot actuele gegevens. Ook Computable-experts Frank Harland, senior BI-architect bij Sogeti, en Frank Buytendijk, marketingdirecteur bij Be Informed, herkennen dit. Van Roekel: 'Informatie wordt over het algemeen puur als primaire ondersteuning opgeslagen. Stel, ik wil een betaaltransactie doen, dan wordt dat vastgelegd, maar er wordt vergeten dat ik mogelijk ooit wil weten hoe snel ik betaaltransacties doe en wat historische trends zijn.'
Het mag schrikbarend genoemd worden dat managers vaak beslissingen nemen op basis van onvolledige informatie, maar Henk van Roekel begrijpt het wel. 'Ik spreek wel eens managers die zeggen: 'Als ik privé iets google dan heb ik vrijwel direct wat ik nodig heb met nog tientallen alternatieven. Waarom duurt het in mijn eigen bedrijf zo lang?'.'
Governance
Frank Harland van Sogeti wijt de slechte beschikbaarheid van bedrijfsdata behalve het beheer ook aan weinig sturing (governance) op data en informatie. 'In principe doet iedereen maar wat, wat tot gevolg heeft dat er geen architectuur op data en informatie is en resulteert in ad-hoc informatieproductie. Er is ook in de it veel bezuinigd, waardoor er onvoldoende inspanning geleverd kon worden op het gebied van BI.'
De belangrijkste tip die Frank Harland heeft is dan ook: 'Besteed wat tijd, geld en vooral aandacht aan de architectuur, informatie en data. Probeer het als bedrijfsmiddel te zien en te beheren.'
Datakwaliteit
De helft van de senior beslissers vindt dat de verantwoordelijkheid voor de datakwaliteit bij de it-afdeling ligt. Ze menen dat data die niet goed beheerd wordt en toegankelijk is, hogere kosten met zich meebrengt voor de organisatie. Henk van Roekel is het hier niet helemaal mee eens. ‘Datakwaliteit is de verantwoordelijkheid van de business. Die zijn immers houder van de data en dat is geen it-activiteit. Natuurlijk kan de it-afdeling wel een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de manier waarop bedrijfsinformatie opgeslagen staat en opvraagbaar is.' Daarnaast kan it faciliteren in het signaleren van problemen met datakwaliteit en op deze manier bijdragen aan verhogen van datakwaliteit.
Buytendijk geeft aan dat hij de klachten over de beschikbaarheid van bedrijfsdata al twintig jaar hoort, maar denkt dat er al veel verbeterd is. 'De actualiteit is sterk omhoog gegaan, echter kun je je de correctheid altijd afvragen. Ik geloof niet dat mensen per definitie betere beslissingen nemen als ze alle data tot hun beschikking hebben. Er is altijd onzekerheid bij het nemen van een beslissing en dankzij big data wordt dat de komende jaren alleen maar groter. De informatie is er echt wel, maar het zit tussen de oren.'
Tips voor it-beslissers
-Neem data in je organisatie serieus. (Frank Harland)
-Organiseer informatieproductie in de organisatie als proces. (Frank Harland)
-Beheer data en informatie als een bedrijfsmiddel, ook wel assetmanagement. (Frank Harland)
-Werk toe naar een bestuurde informatievoorziening. (Frank Harland)
-Onderzoek de werkelijke kwaliteit van de gegevens en start een data kwaliteitsprogramma. (Frank Harland)
-Koppel, afhankelijk van de organisatie, de businessarchitectuur aan de informatie- en data-architectuur. (Frank Harland)
-Laat managers het voortouw nemen in een BI-project en geef ict alleen een uitvoerende taak. (Henk van Roekel)
-Zet BI in om beschikbare data in primaire systemen te integreren naar een nieuwe omgeving, maar zorg ook dat deze zorgvuldig wordt opgeslagen en opvraagbaar is. (Henk van Roekel)
-It kan een BI-project, om oudere systemen te integreren naar nieuwere, faciliteren, maar directe sturing vanuit de gebruiker op de te leveren resultaten is cruciaal voor succes. (Henk van Roekel)
-Zorg altijd dat alles terug te herleiden is. Zorg dat je weet vanuit welke bronnen de informatie komt en welke bedrijfsregels zijn toegepast, zodat er geen discussies ontstaan. (Henk van Roekel)
-Accepteer dat fact-based decision making grotendeels fictie is. (Frank Buytendijk)
-Overleg met elkaar vanuit verschillende invalshoeken, om te komen tot een gedeelde 'theory of the business'. Dat is een begrip, bedacht door Peter Drucker, en betekent: 'een gemeenschappelijk begrip hoe dingen werken'. (Frank Buytendijk)
-Zorg dat je een optie-gebaseerde strategie hebt, waarin je beslissingen snel kunt bijstellen. (Frank Buytendijk)
Goed artikel! Het sluit aan bij de taal die de business spreekt. Als informatiebeveiliger wordt ik wel eens aangesproken op de beschikbaarheid en integriteit van data (B en I aspecten van informatiebeveiliging). De infromatiebeveiliger is niet verantwoordelijk, maar de business is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de data. Nog een bewijs dat informatiebeveiliging eigenlijk alles te maken heeft met kwaliteit.
Autonomy is wereldwijd marktleider op dit gebied. Zou ik zeker naar kijken. Ook door Gartner als een leader beschouwd!
De vraag die je jezelf moet stellen is wat KAN ik bewaren en wat WIL ik bewaren. Binnen ieder proces KUN je talloze metingen definiëren, en al deze dat opslaan.
Echter, voor een beetje grote en complexe processen resulteert dit in een explosie van data. Dit alles moet weer beheerd worden enz enz.
Zoals van Roekel al aangeeft, mogelijk wil ik ooit weten …. en dan zul je niet zien dat hetgeen je wil weten net niet bewaard is in die enorme berg data.
Wat ik dan ook mis in het rijtje van tips is:
– bedenk bij nieuwe processen vooraf waarop je wil monitoren, en zorg dat deze data wordt opgeslagen voor latere analyse
Real-time company data ?
Leestip : In-Memory Data Management door Hasso Plattner
Springer Verlag ISBN 978-3-642-19362-0
Ook businessmanagers mogen iets meer hun best doen om te snappen dat informatie een complex gegeven is. Een vergelijking met Google kan je dus ook niet zomaar maken. Probeer maar eens op Google de zoekvraag ‘ik wil de omzet van Q2 van het jaar 2009 ten opzichte van 2010 over de verkochte BMW 320d modellen in de kleur cosmoszwart met leren bekleding in de landen Frankrijk en Nederland in de doelgroep mannen tussen de 30-40 jaar, uitgesplitst in koop en lease. Eens kijken hoelang Google er nu over doet.
Voor business managers die SAP hebben geinstalleerd is het wellicht interessant om naar de voordelen van HANA te kijken.
SAP HANA leidt tot grote doorbraken op drie gebieden:
– Snelheid: De SAP in-memory computing engine heeft een ongekende snelheid: de engine kan 2 miljoen records per milliseconde per core verwerken met meer dan 10 miljoen samenvoegingen per seconde per core.
– Schaalbaarheid: De core engine van SAP HANA is ontworpen rond een multi-core architectuur en past adaptieve, cache-bewuste algoritmes toe.
– Compressie: De SAP in-memory computing engine gebruikt geavanceerde compressie-algoritmes en datastructuren waardoor het geheugen minimaal wordt belast.
HANA is enige tijd geleden al geintroduceerd op deze site. zie https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/erp/4009641/1276992/sap-introduceert-high-performance-analytic-appliance.html
@Ralph: Geheel mee eens – geen enkel systeem zal een dergelijke zoekopdracht snel kunnen verwerken en ‘opvoeding’ van business info managers is hiervoor noodzakelijk.