Vorige week was het twintig jaar geleden dat Finse premier Harri Holketi met de loco-burgemeester van Tampere het eerste telefoontje pleegde waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel gsm-netwerk. Dat netwerk was gebouwd door Telenokia en Siemems, tegenwoordig Nokia Siemens Networks.
Twintig jaar later maken meer dan 4,4 miljard mensen via 838 systemen in 234 landen en gebieden van de wereld gebruik van een gsm-netwerk. Tegelijkertijd zijn de telefooncellen uit ons straatbeeld verdwenen en pingen en what's appen we ons suf. Je kunt niet zeggen dat de tijd stil heeft gestaan, de mobiele telefonie heeft de wereld een versnelling hoger gezet.
Ook ik heb jarenlang een Nokia gehad. Inmiddels vijf telefoons verder en veel irritatie met telefoonproviders, ambieer ik toch een iPhone. Geheel in stijl van de tijdgeest, want als je geen iPad en iPhone, hebt hoor je er niet meer bij. Wie tegenwoordig nog een Nokia heeft, wordt voor dinosaurus aangezien. Alhoewel, waarom rijden zowel ministers als studenten op een zwarte opoefiets? Het intrigeert me dat deze fiets al tientallen jaren in ons straatbeeld is en dat alle generaties er gebruik van maken en er trots op zijn.
Twee jaar geleden schreef ik nog een column over het verdwijnen van de handheld-computers, zoals de Palm. Als ik dit nu tegen onze stagiaire zeg, vraagt ie me wat 'n Palm is. Zo snel kan het ook over zijn met een gebruikersobject.
Ondertussen zou ik op dit moment niet weten wie in mijn omgeving geen iPad of iPhone heeft. Ondanks een wachttijd van enkele weken blijven consumenten ze met plezier kopen. Ook al kan de winkel je vooraf geen enkele levertijd noemen. Kreeg je vroeger nog wel eens korting als je een paar pc's tegelijk kocht, bij de iPad kun je het wel vergeten. Knap hoor, dat mensen dit accepteren.
Ik vraag me af; gaat de Nokia-telefoon of de iPhone de opoefiets van de 21e eeuw worden?
Ik gebruik nu sinds een paar maanden zo’n simpele Nokia.
Soms is alleen kunnen bellen en sms-en wel prettig.
Het loslaten van continu mailen en dergelijke werkt verfrissend, er blijken ook nog andere dingen in de wereld te zijn.
Helemaal eens met die mrC..
Als Nokia volgend jaar weer terugkomt met Windows Phone 7, dan is het mogelijk opeens weer vernieuwend en gewild.
Het is denk ik nog te vroeg om Nokia buiten het speelveld te plaatsen, ook al staan ze nu bij de zijlijn.
Vooral de Ipad en Iphone zijn modeproducten die zeer trendgevoelig zijn, dus het zou zomaar kunnen dat over een paar jaar de Iphone “uit” is en een Nokia “hot” is.
Maar we zullen het vanzelf meemaken…
Afgezien van het feit dat het gebruiksgemak van mijn Nokia E71 veel groter is dan b.v. een blackberry (ja, ik heb en gebruik ze beiden!) koop ik pas een I-whatever op het moment dat Apple stopt met bepalen wat ik er mee mag doen (weg met de App-store) en stopt met het bespioneren en monitorren van hun klanten!
Nokia zou nog terug kunnen komen als ze een of meerdere Android modellen gaan uitbrengen….voor de rest zie ik het zeer somber in. Grote fouten gemaakt daar in Finland.
Nokia was van de start innovatief marktleider. Philips brokkelde langzaam af na het patent en uitvinden van de compact disc. Altavista was de eerste grote voorloper van Google, en MySpace was een overvolle warboelsite waar Facebook in andere afgeslankte vorm groot mee is geworden. Dat zoveel grote toko’s niet beseffen dat een goed idee de basis is, en dat na het realiseren pas de uitdaging begint marktaandeel te krijgen, maar bovenal bestaansrecht in de toekomst te houden…
Ik heb mijn Nokia 3310 weer van stal gehaald. Mijn vrouw wil bereikbaar zijn en heeft heeeeelemaal niets met dingen die geavanceerder zijn dan het intikken van een nummer en opbellen.