Binnen enkele dagen of weken worden de eerste Chromebooks uitgeleverd in Nederland. Een Chromebook is een kleine laptop (netbook) met daarop Chrome OS geïnstalleerd; het nieuwe besturingssysteem van Google.
Net als voordat de iPad uitkwam, worden Chromebooks nog niet goed begrepen. Heel kort door de bocht is een Chromebook een laptop zonder (grote) harde schijf en met alleen de Chrome-browser. Het is er volledig op gericht dat je verbonden bent met het internet, en alles wat je doet wordt ook op het internet opgeslagen, ofwel in de cloud. Zonder internet kun je wel beperkt werken, maar de filosofie is dat je altijd verbonden bent. Dus de gehele laptop werkt als een browser, Google heeft deze wel gepimpt en de mogelijkheden zijn best indrukwekkend.
App Store
Zullen Chromebooks voor een grote rage zorgen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Veel testers zullen zeker in het begin struikelen over de beperkingen. Wat zijn nu feitelijk door voordelen? Hij start vlot op, alles wordt direct op het internet opgeslagen, hij is zuinig en (geacht) veilig. Wat zijn de beperkingen? Als je onderweg bent kun je niet even een filmpje bekijken aangezien je daarvoor de bandbreedte mist. Even wat data meenemen zit er niet bij. Installeren van software? Dat gaat niet, je bent afhankelijk van wat er in je browser kan draaien en de Webstore waar je applicatie op Chrome kunt installeren is nog niet te vergelijken met de App Store van Apple.
Het lijkt bijna wel zeker te falen…
Mis! En dit zal ik toelichten.
Touwtje naar de muur
In een eerder artikel schreef ik over de onvermijdelijkheid van dingen en dat je om deze aan te zien komen je moet zoeken naar het touwtje. Daarmee doel ik op het touwtje van de telefoon. Vroeger had je een telefoon met een draaischijf en een touwtje naar de muur. Iedereen was blij met het wonder van de telefoon en veel mensen waren zich nog niet erg bewust van de beperking van het touwtje, men nam het voor lief. Uiteraard zat er een enorme business case achter het draadloos maken van de telefoon. Het gemak is namelijk ongekend, als je de kwaliteit van het telefoneren kon evenaren en de prijs niet te hoog zou zijn, dan zou iedereen voor draadloos gaan. Ik kan me niet meer herinneren dat ik mensen nog zien telefoneren met een telefoon met een touwtje naar de muur.
Wat is een beperking van de vaste pc die we thuis hebben? Als je hem koopt in de winkel moet je hem thuis installeren, op zich goed te doen, maar dan, je hebt wellicht een oude pc en alles moet worden overgezet. Niet alleen de data maar ook alle programma's, snelkoppelingen geïnstalleerde hardware zoals printers, scanners en de hele mikmak. Dit is in veel gevallen niet zo gemakkelijk en tijdrovend. Het is zogezegd een 'touwtje', mensen nemen het ongemak voor lief. Het hoort er bij. Niettemin is het een beperking. Als je kijkt naar Chromebook dan bestaat dit probleem domweg niet. Als ik bij een vriend met een Chromebook ben, hoef ik alleen maar in te loggen met mijn Google account en bam!, ik heb toegang tot alle functionaliteit en programma's die ik ook op mijn eigen Chromebook heb (de werkelijkheid is iets genuanceerder, hier kom ik later op terug). Maar in principe kan ik achter elke willekeurige computer duiken en bij mijn data, deze staat opgeslagen in de cloud.
Automatisch
Dus stel dat ik na een paar jaar een nieuwe Chromebook koop, dan hoef ik niets te doen. Gewoon inloggen op de nieuwe Chromebook en klaar. Stel dat je op de luchthaven bent (zonder Chromebook), wellicht dat je dan even langs een 'huur' shop kan lopen en voor twee uur een Chromebook huurt zodat je nog even kan werken. Komen er nieuwe versie van de door mij gebruikte programma's uit? Ik hoef er niets voor te doen, het gaat automatisch.
Dit gemak en deze filosofie zijn winnaars. Deze trend is onvermijdelijk. Een computer installeren en overzetten van een oude zijn hele primitieve handelingen die functioneel niets toevoegen. De functionaliteit staat centraal en niet het apparaat. Net als cloud computing staat niet één fysiek apparaat centraal, maar wat je ermee kunt doen. Servers inrichten gaat verdwijnen, computers inrichten zal nog sneller verdwijnen.
iPad
Maakt dit de Chromebook een succes? Vast niet, de beperkingen zijn nog groot, je internet verbinding als je buiten Wi-Fi bent is nog te traag en de latency (de tijd die het duurt voordat je met een computer of website op het internet verbinding hebt) is nog steeds een struikelblok net als het houden van een goede verbinding als je snel voortbeweegt. Maar aangezien de trend onvermijdelijk is heeft Google al een hoop ervaring opgebouwd als het tijd voor de 'big switch' is. Door er nu mee bezig te zijn doet Google ervaring op. De beperkingen worden duidelijk en door wat gebruikers roepen komt er steeds meer richting. Als Google pas jaren later zou stappen zie je hetzelfde effect als wat de iPad heeft op andere tablets; er is na anderhalf jaar nog steeds geen gelijkwaardig alternatief voor de iPad. Als Google met de juiste oplossing komt zal de concurrentie nog een tijd nodig hebben om met iets gelijkwaardigs te komen.
De iPad is ook een succes wat voor een deel terug te voeren is op de allereerst iPod. De iPod nam afstand van media dragers zoals cassette bandjes en cd's. Door er grafische schermpjes aan te koppelen werd de bediening steeds meer visueel en werd er ervaring opgedaan met gebruikers intuïtie en het verlengen van batterijduur. Met de iPhone kwam daar internet en telefoneren bij. Met de komst van de App Store werd het apparaatje steeds veelzijdiger en was de stap naar een groter scherm een succesvolle toevoeging.
Android en Nexus One
Google maakt ook mooie dingen en deze nemen tijd in beslag. Toen duidelijk werd dat Google een eigen browser ging ontwikkelen waren mensen nog best sceptisch. Maar jaren later is de opkomst niet meer te negeren en is Chrome in een aantal landen als de tweede meest gebruikte browser een opmars bezig. Op Android was ook veel kritiek, maar nu is het een winnaar. Dat de Nexus One geen groot succes was doet daar niets aan af, Google deed een paar belangrijke lessen op die nodig zijn om te evolueren, en zo zal er ook veel lessen getrokken worden uit de eerste Chromebooks zodat deze over een paar jaar koning zijn in de nieuwe cloud wereld.
Het mag duidelijk zijn wat ik denk dat de toekomst wordt. Steeds meer word ik me ervan bewust wat 'touwtjes' zijn en waar de ontwikkelingen toe zullen leiden. Er moeten ook veel dingen op hun plaats vallen. Bijvoorbeeld het beveiligen van data en de onlosmakelijke koppeling daarin om aan te tonen wie wij zijn op het internet. Het internet via onze mobiele telefoons is nog erg traag, beperkt en primitief, maar er komt een tijd dat het internet overal even goed bereikbaar is en de bandbreedte mobiel gelijk is aan wat we nu op adsl gewend zijn.
Gestuntel
Functionaliteit die het internet biedt komt zo steeds meer los te staan van het apparaat waarop je de functionaliteit nuttigt. Bedenk je dus tweemaal als je de Chromebook af wilt branden om wat ie niet kan. De onderliggende principes zijn goed en het lijkt erop dat het de toekomst heeft, als die tijd aangebroken is, gaan we echt niet meer terug naar het gestuntel met computers nu.
Er zullen altijd wel weer mensen zijn die hier weer blind achteraan rennen, maar:
(1) Waarom zou ik een Chrome OS laptop kopen als ik voor 500/600 euro een normale heb met veel meer functionaliteit? (2) Waarom zou ik überhaupt private particuliere data online willen slaan? … en mijn meest belangrijke bezwaar: (3) Waarom zou ik mij aan Google uitleveren?
Deze storm gaat ook wel weer liggen. Tenslotte zijn de netbooks ook niet geworden wat men dacht….
Het zijn de laptops die gaan verdwijnen en dit soort apparaten gaan de toekomst bepalen. Overal, altijd informatie en toegang.
Volgens deze redenering is het Chromebook een soort van experiment door Google, wat uiteindelijk tot een veel beter product zal moeten leiden. Toch vraag ik me af of de huidige consument bereid is honderden euro’s uit te geven aan zo’n prototype…
Niet gestaafd door enige feiten doe ik hier de bewering dat de iPad mede een succes is door het imago van Apple en de schare aan trouwe volgelingen. Het image van Google is niet slecht, maar komt niet in de buurt van Apple en het bedrijf heeft nog geen succesvolle ervaring met de verkoop van hardware…
Ik was op vakantie, excuus voor de late reactie op de reacties.
@Kaspar: Een goede duurzame laptop kost meer dan 600 euro, in mijn ogen heb je 2 discs nodig of SSD anders is zo’n laptop vrij snel “traag”. Chromebook is niet voor iedereen (op dit moment).
Data opslaan in de cloud is een keuze. Het is zeker niet 100% veilig en zelf eerst versleutelen en dan pas opslaan is erg omslachtig. Bedenk je wel dat een eigen back-up thuis op een harde schijf zowel inbraak als brand gevoelig is. Je kunt wel onderscheid maken tussen foto’s en data die niet heel gevoelig is, en gevoelige data.
Je levert jezelf overigens niet aan Google uit, je kunt ook bijvoorbeeld Office365 gebruiken. Daarnaast heb ik geen problemen met Google en ik heb nog niet gehoord dat Google Accounts gekraakt zijn (buiten mensen die onhandig met wachtwoorden zijn omgegaan).
Als laatste: De storm gaat niet meer liggen, je zit nog in het eerste stadium van rouw, zie column van Peter Van Eijk : http://goo.gl/DqIrX (knipoog!)
@Patrick: Een experiment zou je het wel kunnen noemen, al ben ik er van overtuigd dat het echt toekomst heeft. Of dit de vorm is weet ik nog niet. De rekbaarheid van een browser is eindig.
Ik denk dat de iPad vooral een succes is omdat het gewoon een zeer goed werkend product is, voor veel mensen is de iPad een eerste contact met Apple en waren deze mensen (nog) niet betoverd door een imago.
Heb begrepen dat data op de google-omgeving nu vogelvrij is verklaard. Hoewel ik niets te verbergen heb, houd ik mijn data toch liever bij me.
Je data is altijd vogelvrij.
Zolang je deze niet versleuteld en niet verbonden met internet in een kluis opbergt.
De vraag is waar is hij veiliger.
Voor een hele massa mensen is dat de cloud.
En die cloud staat nog in zijn babyschoentjes.
Straks vallen de mogelijkheden van jou pc in het niet vergelijken met die op de cloud.
Zolang je geen illegale of subversieve (china) (geldt ook voor je standalone pc) dingen erop zet heb je er alleen voordelen van.
Ik ben van mening dat de data niet het probleem is maar mensen die daar iets verkeerds mee doen.
Dat laatste moeten we zien te voorkomen.
Wat mij betreft 5 sterren voor dit artikel. Geeft kort maar heel goed aan hoe je naar Chrome als ontwikkeling moet kijken. Inclusief terugblik en vooruitblik. Dat mensen eeuwig IT zullen blijven afbranden vanwege wat het NIET kan, is blijkbaar een gegeven. De miljoenen mensen die nu blij zijn met hun Ipad en straks met hun Chrome machientje zijn vast en zeker allemaal domme schapen. O ja, en die vergelijking aan de hand van “het touwtje” is de kers op de taart!
Beste Henri,
Je begint met Chrome OS (titel van je artikel)en je gaat verder met Chromebook! In je analyse mis ik de scheidingslijn tussen deze twee.
Chrome OS kun je op een mobile device krijgen (laptop) die Chromebook heet. Maar Chrome OS kan ook als Thin Client ingezet worden. Ik weet niet of deze OS nu al (officieel)op een TC aangeboden word of niet. Zo niet, het gaat zeker niet langer dan eind 2011 worden.
Google is bezig met het offline beschikbaar stellen van apps op Chromebook. Dus tegen die tijd dat we Chromebook gaan aanschaffen kunnen we ook lokaal werken en er zal geen behoefte zijn aan “het touwtje”
Wat ik verder in je artikel mis, is de link tussen dit product en de ontwikkelingen binnen ICT!
Citrix heeft al (eind 2010)een plugin beschikbaar gesteld om deze OS (browser) te combineren met Microsoft omgeving (natuurlijk) aangeboden op XenApp of XenDesktop omgeving. Dus je bent niet afhankelijk van office en apps die Google beschikbaar stelt.
Bovendien kun je dit product combineren met VMWare Horizon of Citrix OpenCloud Access om met een account toegang te krijgen tot je (niet Google)applicatieset (in Cloud).
Of “de miljoenen mensen die nu blij zijn met hun Ipad en straks met hun Chrome machientje vast en zeker allemaal domme schapen zijn” of niet (zoals Ad zegt) en de reactie hierop laat ik aan andere lezers en de redacie van Computable over!
Dag Reza,
Bedankt voor je reactie, om even de punten te behandelen die je aangeeft.
Chromebook is momenteel de enige verschijningsvorm van Chrome OS, doel van dit opiniestuk is de gedachte achter Chrome OS onder de aandacht te brengen om daarmee aan te geven wat de visie is van Google in mijn ogen. Een scheidslijn lijkt me in dit geval niet noodzakelijk doch scherp opgemerkt.
Remote desktop clients (in welke vorm dan ook) stellen je inderdaad in staat om alles te doen, een Chromebook met Chrome OS zou voor mij al werkbaar zijn aangezien ik 90% van mijn tijd “schermen” al dan niet gevirtualiseerd overneem. Overigens kun je dit met praktisch alle apparaten en heeft het weinig relevante met de scope van het opiniestuk.
Het gaat er dus om dat Google gelooft dat devices in de toekomst altijd online kunnen zijn. Google gelooft dat wellicht naast fysieke media zelfs files gaan verdwijnen (een Google document is vaak een gevirtualiseerde file) en dat een apparaat gewoon een ding is waarmee je functionaliteit consumeert en dat alles zich in de Cloud afspeelt. Dit laatset is logisch aangezien Google gebouwd is op de Cloud en daaraan zijn bestaansrecht ontleent.
Overigens denk ik dat je de opmerking van Ad verkeerd interpreteert.
@Ad: Bedankt voor het compliment, hier doe ik het voor.
Mijne heren. Als android niet snel volwassen (lees professioneel te gebruiken) geraakt, zal zij het verliezen van WIndows. Waarom. Wel, hier is mijn verhaal, maak ervan wat je wil.
Ik moet morgen een presentatie geven. Daarvoor gebruik ik good-old-powerpoint. Ik had een budy van mij gezien die een mooi 7″ tabletje met Ce erop had, en vond dat juist de geschikte afmeting om m’n A5-kes op te projecteren. Op zoek naar zo’n gemakkelijk hebbeding heb ik mij laten verleiden door Android… Daar is toch zooooo veeel goeds over te lezen (niet dat ik daar de tijd voor heb, maar alez). Linux is my second name (een PDC’ke in samba opgezet, LAMP intra-extranet, vpn-backupser, etc… Dus … ik ben GANS m’n week-end kwijt omdat ik dat kolèreding op m’n netwerk wou krijgen om er bestanden op te zetten, dan dat ding niet op Market krijgen omdat het een nieuwe account wou, dan GEEN ENKELE (yep !!) software die de presentatie CORRECt op GANS het scherm kon weergeven (iets dat m’n antieke HTC touch diamond VLEKKELOOS kan). OFwel werkte dat dan niet, ofwel dit, ofwel kon ik niet bladeren…. Ik heb van pure miserie m’n presentaties (100 blz) dan maar afgedrukt. en ben die nu bezig in mekaar aan het puzzelen…
Wat ik bedoel : al die hetze gaat nu over een systeem dat vooral gebruikt wordt door niet-pro gebruikers (jongeren ?). Op het moment dat die dan die dingen moeten gebruiken voor een audience van “the board”… gaan ze de mist in. Dan doe je maar éénmaal. Je gaat erna op zoek naar dingen die doen waarvoor je betaald wordt. Vwala : thats my point: Android, in een professionele omgeving niet te gebruikern