Binnen enkele dagen of weken worden de eerste Chromebooks uitgeleverd in Nederland. Een Chromebook is een kleine laptop (netbook) met daarop Chrome OS geïnstalleerd; het nieuwe besturingssysteem van Google.
Net als voordat de iPad uitkwam, worden Chromebooks nog niet goed begrepen. Heel kort door de bocht is een Chromebook een laptop zonder (grote) harde schijf en met alleen de Chrome-browser. Het is er volledig op gericht dat je verbonden bent met het internet, en alles wat je doet wordt ook op het internet opgeslagen, ofwel in de cloud. Zonder internet kun je wel beperkt werken, maar de filosofie is dat je altijd verbonden bent. Dus de gehele laptop werkt als een browser, Google heeft deze wel gepimpt en de mogelijkheden zijn best indrukwekkend.
App Store
Zullen Chromebooks voor een grote rage zorgen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Veel testers zullen zeker in het begin struikelen over de beperkingen. Wat zijn nu feitelijk door voordelen? Hij start vlot op, alles wordt direct op het internet opgeslagen, hij is zuinig en (geacht) veilig. Wat zijn de beperkingen? Als je onderweg bent kun je niet even een filmpje bekijken aangezien je daarvoor de bandbreedte mist. Even wat data meenemen zit er niet bij. Installeren van software? Dat gaat niet, je bent afhankelijk van wat er in je browser kan draaien en de Webstore waar je applicatie op Chrome kunt installeren is nog niet te vergelijken met de App Store van Apple.
Het lijkt bijna wel zeker te falen…
Mis! En dit zal ik toelichten.
Touwtje naar de muur
In een eerder artikel schreef ik over de onvermijdelijkheid van dingen en dat je om deze aan te zien komen je moet zoeken naar het touwtje. Daarmee doel ik op het touwtje van de telefoon. Vroeger had je een telefoon met een draaischijf en een touwtje naar de muur. Iedereen was blij met het wonder van de telefoon en veel mensen waren zich nog niet erg bewust van de beperking van het touwtje, men nam het voor lief. Uiteraard zat er een enorme business case achter het draadloos maken van de telefoon. Het gemak is namelijk ongekend, als je de kwaliteit van het telefoneren kon evenaren en de prijs niet te hoog zou zijn, dan zou iedereen voor draadloos gaan. Ik kan me niet meer herinneren dat ik mensen nog zien telefoneren met een telefoon met een touwtje naar de muur.
Wat is een beperking van de vaste pc die we thuis hebben? Als je hem koopt in de winkel moet je hem thuis installeren, op zich goed te doen, maar dan, je hebt wellicht een oude pc en alles moet worden overgezet. Niet alleen de data maar ook alle programma's, snelkoppelingen geïnstalleerde hardware zoals printers, scanners en de hele mikmak. Dit is in veel gevallen niet zo gemakkelijk en tijdrovend. Het is zogezegd een 'touwtje', mensen nemen het ongemak voor lief. Het hoort er bij. Niettemin is het een beperking. Als je kijkt naar Chromebook dan bestaat dit probleem domweg niet. Als ik bij een vriend met een Chromebook ben, hoef ik alleen maar in te loggen met mijn Google account en bam!, ik heb toegang tot alle functionaliteit en programma's die ik ook op mijn eigen Chromebook heb (de werkelijkheid is iets genuanceerder, hier kom ik later op terug). Maar in principe kan ik achter elke willekeurige computer duiken en bij mijn data, deze staat opgeslagen in de cloud.
Automatisch
Dus stel dat ik na een paar jaar een nieuwe Chromebook koop, dan hoef ik niets te doen. Gewoon inloggen op de nieuwe Chromebook en klaar. Stel dat je op de luchthaven bent (zonder Chromebook), wellicht dat je dan even langs een 'huur' shop kan lopen en voor twee uur een Chromebook huurt zodat je nog even kan werken. Komen er nieuwe versie van de door mij gebruikte programma's uit? Ik hoef er niets voor te doen, het gaat automatisch.
Dit gemak en deze filosofie zijn winnaars. Deze trend is onvermijdelijk. Een computer installeren en overzetten van een oude zijn hele primitieve handelingen die functioneel niets toevoegen. De functionaliteit staat centraal en niet het apparaat. Net als cloud computing staat niet één fysiek apparaat centraal, maar wat je ermee kunt doen. Servers inrichten gaat verdwijnen, computers inrichten zal nog sneller verdwijnen.
iPad
Maakt dit de Chromebook een succes? Vast niet, de beperkingen zijn nog groot, je internet verbinding als je buiten Wi-Fi bent is nog te traag en de latency (de tijd die het duurt voordat je met een computer of website op het internet verbinding hebt) is nog steeds een struikelblok net als het houden van een goede verbinding als je snel voortbeweegt. Maar aangezien de trend onvermijdelijk is heeft Google al een hoop ervaring opgebouwd als het tijd voor de 'big switch' is. Door er nu mee bezig te zijn doet Google ervaring op. De beperkingen worden duidelijk en door wat gebruikers roepen komt er steeds meer richting. Als Google pas jaren later zou stappen zie je hetzelfde effect als wat de iPad heeft op andere tablets; er is na anderhalf jaar nog steeds geen gelijkwaardig alternatief voor de iPad. Als Google met de juiste oplossing komt zal de concurrentie nog een tijd nodig hebben om met iets gelijkwaardigs te komen.
De iPad is ook een succes wat voor een deel terug te voeren is op de allereerst iPod. De iPod nam afstand van media dragers zoals cassette bandjes en cd's. Door er grafische schermpjes aan te koppelen werd de bediening steeds meer visueel en werd er ervaring opgedaan met gebruikers intuïtie en het verlengen van batterijduur. Met de iPhone kwam daar internet en telefoneren bij. Met de komst van de App Store werd het apparaatje steeds veelzijdiger en was de stap naar een groter scherm een succesvolle toevoeging.
Android en Nexus One
Google maakt ook mooie dingen en deze nemen tijd in beslag. Toen duidelijk werd dat Google een eigen browser ging ontwikkelen waren mensen nog best sceptisch. Maar jaren later is de opkomst niet meer te negeren en is Chrome in een aantal landen als de tweede meest gebruikte browser een opmars bezig. Op Android was ook veel kritiek, maar nu is het een winnaar. Dat de Nexus One geen groot succes was doet daar niets aan af, Google deed een paar belangrijke lessen op die nodig zijn om te evolueren, en zo zal er ook veel lessen getrokken worden uit de eerste Chromebooks zodat deze over een paar jaar koning zijn in de nieuwe cloud wereld.
Het mag duidelijk zijn wat ik denk dat de toekomst wordt. Steeds meer word ik me ervan bewust wat 'touwtjes' zijn en waar de ontwikkelingen toe zullen leiden. Er moeten ook veel dingen op hun plaats vallen. Bijvoorbeeld het beveiligen van data en de onlosmakelijke koppeling daarin om aan te tonen wie wij zijn op het internet. Het internet via onze mobiele telefoons is nog erg traag, beperkt en primitief, maar er komt een tijd dat het internet overal even goed bereikbaar is en de bandbreedte mobiel gelijk is aan wat we nu op adsl gewend zijn.
Gestuntel
Functionaliteit die het internet biedt komt zo steeds meer los te staan van het apparaat waarop je de functionaliteit nuttigt. Bedenk je dus tweemaal als je de Chromebook af wilt branden om wat ie niet kan. De onderliggende principes zijn goed en het lijkt erop dat het de toekomst heeft, als die tijd aangebroken is, gaan we echt niet meer terug naar het gestuntel met computers nu.
MMJ Jonckheere-Hundhausen, helaas zie ik uw reactie pas vandaag, maar uw frustratie is me duidelijk.
Voor als uw dit ooit nog leest, hier is mijn antwoord.
Allereerst gaat dit artikel over Chrome OS, dit heeft werkelijk niets te maken met Android anders dat het beide uit de koker van Google komt.
Daarbij is een stukje onderzoek natuurlijk niet slecht. Als u eerst wat meer verdiept had in het product en de toepasbaarheid voor u, dan had u zich wellicht niet in dit avontuur gestort. Ik heb ook getracht Mac OSX te adopteren. Dit is mij niet gelukt. Is Mac OSX nu slecht? Nee, het is alleen niets voor mij.
Maar nogmaals dank voor uw amusante reactie, en vraag me af hoe uw presentatie verlopen is.
Hallo Henri,
Het is nu een half jaar geleden dat je dit artikel hebt geschreven.
Waar ik benieuwd naar ben is of je nog steeds positief tegenover Chrome Os staat. Ik zit zelf te twijfelen om een Chromebook aan te schaffen.
Waar ik bang voor ben is dat ik veel programma’s niet kan gebruiken zoals bijv. Pokerstars, Eclips en Java Virtualbox dit zijn enkele voorbeelden maar dit zijn er natuurlijk veel meer.
Gaat dit denk je in de toekomst wel draaien op Chrome Os?
@Toan Mai: Helaas is Computable nog niet pro-actief en zie ik je vraag een jaar later.
Vandaag verscheen er nog een artikel op Tweakers.net over nieuwe Chromebooks
http://tweakers.net/reviews/2978/last/samsungs-nieuwe-chromebook-met-exynos-vs-acer-met-celeron.html
Het lijkt erop dat Chrome OS toch echt wel in de lift zit.
Ik heb zelf geen Chromebook, dit vooral omdat ik nog genoeg laptops heb die het prima doen. Of een Chromebook wat voor jou is kan ik niet beoordelen. Je hebt nu ook apps voor Chrome OS, maar of jouw genoemde voorbeelden het ook doen weet ik niet. Ook niet of dat ooit komt.
Wel constateer ik dat mijn artikel nog steeds relevant is.
En zoals ik schrijf: De gedachte achter de Chromebook vind ik nog steeds sterk al is het nog niet rijp voor mainstream.