Het VU Medisch centrum (VUmc) in Amsterdam voert een nieuw werkplekconcept in. Daarbij wordt 80 procent van de werkplekken aangeboden op basis van virtuele desktoptechnologie. Getronics is na een aanbesteding geselecteerd als leverancier. Het betreft zo’n 5800 werkplekken en een verwachte uitbreiding met zo’n tweeduizend werkplekken. Met de opdracht is een waarde van 5,1 miljoen euro gemoeid.
Het academisch ziekenhuis, gelieerd aan de Vrije Universiteit, voert een nieuw werkplekconcept in dat bestaat uit drie typen: de standaardwerkplek, de niet-standaardwerkplek en een werkplek 'medische apparatuur'. De standaardwerkplek maakt 80 procent uit van het totaal aantal werkplekken en zal worden uitgerust met thin clients en virtuele desktoptechnologie. De niet-standaard-werkplekken en de werkplekken 'medische apparatuur' blijven 'fat clients'.
Getronics zorgt voor de werkplekhardware (VUmc regelt zelf de servers, netwerkapparatuur en opslagsystemen), een virtuele desktop back-end, applicatievirtualisatie, beheertools, de uitrol van het 'Nieuwe Werkplek'-project en opleidingen. Ook levert de automatiseerder de pc's, laptops en beeldschermen voor de niet-standaardwerkplekken.
Proef
Het ziekenhuis start eerst met een proefproject. Daarbij levert Getronics nog tweedelijns- en derdelijnsondersteuning. Na afronding van de invoer neemt het bedrijf alleen de derdelijnsondersteuning op zich. Het VUmc wil via de nieuwe werkplekken ook bedrijfskritische applicaties ontsluiten. Het heeft zo'n zevenhonderdvijftig applicaties geïnventariseerd. Door de verregaande standaardisatie en virtualisatie, waarbij elk werkplektype een eigen set kenmerken heeft, wil het ziekenhuis efficiënter werken en de kosten van de werkplekomgeving beperken. Het werkplekconcept moet, met het oog op bijvoorbeeld nieuwbouw, schaalbaar zijn tot twaalfduizend werkplekken.