De tekorten in de it worden, nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, steeds groter. Het is voor de hr-manager dan ook essentieel om zicht te hebben op de pullfactoren van it’ers. Want salaris en een dure leaseauto zijn voor de Iiter al lang niet meer de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Hoe zorg je dan dat je een aantrekkelijke werkgever bent?
Meer dan een decennium geleden bloeide de it. Nieuwe werknemers kregen standaard een telefoon en een auto van de zaak en een bonus bij het tekenen van het contract. Materiële status was belangrijk. Er leek geen einde aan te komen, totdat in 2001 de recessie zijn intrede deed. Nu in 2011, na een volgende periode van economische teruggang, zie je de it-markt weer aantrekken en flink veranderen. Hierdoor beginnen ook de salarissen, die over het algemeen boven het gemiddelde liggen, weer te stijgen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er wordt vaak vergeten dat it’ers veel uren maken. 40-urige werkweken zijn de norm, waarbij overwerk vaker regel dan uitzondering is.
Met het bieden van een goed salaris en prestatiebonussen, kom je er als hr-professional al lang niet meer. De huidige generatie twintigers en dertigers stelt andere eisen dan tien jaar terug. De Volkskrant kopte bijvoorbeeld dat internetbedrijf Studentify nieuwe werknemers een woonruimte in hartje Amsterdam, een fiets en een thuiskok aanbiedt. Werkgevers spelen op de wensen in; it blijft hierin niet achter bij andere sectoren. Ontwikkelmogelijkheden zijn niet meer weg te denken uit vacatures. Denk aan ‘intensieve persoonlijke begeleiding en opleidingsmogelijkheden’. Daarnaast is flexibel werken vele malen belangrijker geworden. Werknemers verwachten steeds meer dat er individueel afspraken kunnen worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden.
Toch is er nog een wereld te winnen om de balans tussen werk en privé voor de werknemer mogelijk te maken. Op onze vacaturesite is duidelijk zichtbaar dat er in de arbeidsvoorwaarden zelden gesproken wordt over parttime banen of verloven om dit mogelijk te maken. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, dienen hr-professionals hier dan ook rekening mee te houden. Wil een vacature opvallen, dan zullen hr-managers en recruiters voor de it’ers de balans tussen werk en privé mogelijk moeten maken. Denk aan duobanen, parttimebanen (zelfs 32 of 36 uur lijkt bijna onmogelijk!), extra vakantiedagen en ouderschapsverlof. Wie weet wordt de it met deze mogelijkheden dan ook aantrekkelijker voor vrouwen. Uit onze cijfers blijkt al jaren op rij dat het aantal cv’s van vrouwelijke it’ers flink achterblijft, met slechts 9 procent van het totaal. Hierin valt dus nog een flinke slag te maken!
@Pascal: de insteek is inderdaad best wel gericht op detachering, omdat het vooral de detachering is waar veel met de leaseauto’s enz. gewerkt wordt. Op het moment dat je een ‘vaste kantoorbaan’ hebt, vervalt voor de meesten het leaseauto-verhaal.
@Peter: ik ben het met je eens, maar ik wilde vooral even een licht laten schijnen op de werkgeverskant in het geval van part-time werken. Er wordt nogal eens kort door de bocht geroepen dat iedereen part-time moet kunnen werken, maar over de consequenties wordt vervolgens heen gestapt.
@Guido Groeneweg.
Interessante constatering en naar mijn mening helemaal juist. Mijn ervaring is ook dat er veel te veel algemene vacatureteksten bestaan. Professionele IT’ers moeten met professionele vacatureteksten worden geworven. Ik zal mijn visie hierop en onze ervaringen bij ictergezocht.nl uitgebreider behandelen in mijn volgende blog.
@PaVaKe net als Peter zag ook ik wat issues op het gebied van partimen.
Zelf werk ik zo’n 32 uur voor mijn werkgever daar ik zelf ook nog een bedrijf heb.
In mijn eigen tijd ben ik gewoon beschikbaar voor het oplossen van issues of vragen van colega’s.
Daar staat tegenover dat mijn werkgever ook heel flexibel is, kwestie van geven en nemen dus.
Ik snap best dat niet iedereen met flexibele werktijden kan werken, maar juist in de ict moet dat juist voordelig werken.
@Bram, ik en benieuwd !
Leuk hoor die pull-factoren, maar dat neemt niet weg dat ook het salaris en de auto gewoon goed geregeld moeten zijn!
Mijn belangrijkste voorwaarde daarnaast is: geen micro-management, dat past niet bij hoog-opgeleiden. De medewerker weet vaak meer dan de “chef”. Die probeert dan vaak grip te houden met allerlei management- en projecttechnieken waardoor enorm veel overhead wordt gecreeerd. Bijv. tijdschrijven per kwartier?! Dat is echt idioterie…
Ik deel de mening van Guido dat vacatureteksten vaak vaag zijn en weinig concreet.
Iedereen zoekt de HBO geschoolde, dynamische, flexibele en communicatief vaardige ICT-er.
Maar wat zoekt een werkgever nou echt en wat zijn nu echt de pull-factoren bij ICT-ers.
Top-3 uit een recent onderzoek:
1 Salaris
2 Uitdaging van het werk
3 Doorgroeimogelijkheden
En natuurlijk is het altijd individueel bepalend welke levensfase je zit. Jong en ongebonden, jong gezin, oudere kinderen, etc… Voor een ieder zijn overwegingen weer anders.
En inderdaad het is gebleken uit een ander onderzoek dat 25% van de kandidaten niet reageert omdat er staat een marktconform salaris. Helaas wil niet elke werkgever met zijn salarisbandbreedte online, maar dat maakt een schifting voor een ICT-er een stuk makkelijker.
Marktconform kan ook nog tot verwarring leiden. Welke markt wordt als referentie genomen?
Een systeembeheerder op een middelbare school of een systeembeheerder in een middelgroot bedrijf in de metaalsector doen min of meer vergelijkbaar werk. Toch kunnen de salarissen aardig uiteenlopen, juist door de verschillende markten.
Overheden hanteren andere salarisschalen dan het bank- en verzekeringswezen, en die hanteren weer andere salarissen dan de metalectro-industrie of petro-chemische industrie, waar ook veel ICT-ers werkzaam zijn
Dus wat wil marktconform dan nog zeggen?
@Marcel inderdaad, mijn response, In een bedrijf waar naar stressbestendig personeel word gevraagd is kenlijk iets structureel mis. Daar wil een verstandig mens dus niet werken.
@PaVaKe waren de vacatures maar eens niet zo marktconform. Een echt uitdagende vacature heb ik al lang niet meer gezien, allemaal eenheidsworst.
Ik merk vaak dat bedrijven denken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten. Als je bijv. 1800 euro bruto voor een WO’er met 5 jaar werkervaring durft te bieden, dan kan je imho lang zoeken.
Zoals eerder al genoemd was, kan mij die wintersport vakantie of borrel werkelijk gestolen worden. Ik wil gewoon een goed salaris, ik koop m’n eigen bier, vrienden, auto en iphone/pad wel…