ITC~Milieu, onderdeel van brancheorganisatie ICT~Office, wil dat er wetgeving komt die gemeenten en bedrijven verplicht stelt om afgedankte ict-apparatuur in te zamelen voor recycling. In 2010 is het aantal kilo's aan ingezamelde, afgedankte apparatuur opnieuw afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Een afspraak met gemeenten om de recycling van afgedankte apparatuur te vergroten, werkt niet. De brancheorganisatie ziet wetgeving als ultiem drukmiddel.
In 2010 werd 20,6 miljoen kilo aan afgedankte apparatuur ingezameld voor recycling, in 2009 was dat nog 22,4 miljoen kilo, een verschil van ongeveer 8 procent. Die daling heeft ook te maken heeft met de terugloop van vervanging van hardware. Als gevolg van de crisis draaien overheden en bedrijven vaak langer door op bestaande hardware. Daardoor wordt minder afgedankte apparatuur aangeboden voor recycling. De terugloop van het aantal kilo's komt ook doordat apparatuur steeds lichter wordt.
Volgens de brancheorganisatie wordt in Nederland per inwoner jaarlijks ruim achttien kilo aan elektrische en ict-apparatuur afgedankt. Hiervan wordt acht kilo aangeboden aan erkende inzamelsystemen zoals ICT~Milieu en Wecycle.
'Binnen enkele jaren zal een nieuwe Europese richtlijn van kracht worden die een verdubbeling van de inzamelinspanning vraagt. Dit kan alleen worden behaald als ook anderen dan de producenten en importeurs medeverantwoordelijk worden. Een wettelijke afgifteplicht van ict-afval voor gemeenten en bedrijven is hiervoor een belangrijke stap.' De brancheorganisatie zal de afgifteplicht zowel bij staatssecretaris Atsma als bij de Tweede Kamer bepleiten.
Dumpen ict-afval
Volgens de brancheorganisatie verdwijnt een deel van de afgedankte ict-apparatuur in het grijze circuit. Het gaat dan om opkopers die onderdelen van de apparatuur hergebruiken en het is onduidelijk wat met de rest van de materialen wordt gedaan. Daarnaast wordt volgens de branchevereniging nog steeds ict-afval illegaal gedumpt in ontwikkelingslanden.
ICT~Milieu heeft afspraken met een aantal recyclingbedrijven. De organisatie meldt dat 97 procent van alle ingezamelde ict-apparatuur wordt gerecycled. Daarvan wordt 85 procent ingezet als grondstof voor nieuwe producten en 12 procent als brandstof.
Afspraak met gemeenten
ICT~Office sloot in oktober 2009 een convenant met gemeenten. In die afspraak is vastgelegd dat alle ingezamelde apparatuur via ICT~Milieu en Wecycle zal worden verwerkt. Dat gebeurt tegen een vaste vergoeding per ton afval. Doel van deze vergoeding is om te voorkomen dat apparatuur buiten het inzamelsysteem verdwijnt.