VMWare is natuurlijk het bekendst als het om virtualisatie gaat. Het is bijna de koning op dat gebied en eigenlijk ook de norm waaraan de concurrentie zich noodgedwongen spiegelt. VMWare Workstation zal zo ongeveer het oudste product van VMWare zijn. Het is ook een van de weinige die niet gratis zijn.
Het bijzondere is, dat bijna producten van VMWare gratis zijn behalve Workstation en de beheersoftware voor de vSphere-omgeving. Wat ons betreft zien we eigenlijk niet goed in waarom VMWare voor de Workstation-versie geld blijft vragen terwijl alle concurrentie gratis is. Het grote geld zal VMWare hiermee sowieso niet verdienen, dat moet uiteraard komen van de licenties voor het beheer van de vSphere-omgeving (enterprise hypervisors type-1 met centraal beheer). Overigens kun je de functionaliteit van Workstation wel gratis krijgen door voor VMWare Server te kiezen. Dat neemt wat meer resources in beslag, maar daarvoor kan het wel op afstand met een webbrowser beheerd worden. Workstation is bedoeld voor een desktop-pc.
Compatibiliteit
VMWare Workstation kan draaien op 32-bit of 64-bit hosts met Windows XP of hoger of Linux. Voor de beste prestaties kies je natuurlijk best voor een 64-bit host met Intel VT of AMD-V ondersteuning in de cpu. Als gast kun je bijna alle versies van Windows, Linux, *BSD of Solaris draaien. Een VMWare VM maakt gebruik van een min of meer standaard hardware-omgeving voor de schijfcontroller, de audiohardware en de netwerkkaart, maar niet voor de virtuele grafische kaart. Dus als je een hogere resolutie wenst dan VGA en een fatsoenlijke integratie met de host-desktop, dan moet je de VMWare drivers in de gast installeren. Dat heet VMWare Tools. Het bestaat voor Windows, Linux, Solaris en FreeBSD, maar niet voor andere platformen. Een gast mag een 64-bit besturingssysteem hebben, maar dan moet de host uiteraard ook 64-bit zijn en hypervisorfunctionaliteit ondersteunen.
Functionaliteit
Voor een VM ondersteunt VMWare Workstation hooguit twee virtuele cpu's of cores en tot 8 GiB werkgheugen per VM. Voor meer dan dat moet je overstappen naar VMWare Server of de ESXi hypervisor. Er is ondersteuning voor snapshots, maar die zijn alleen bruikbaar in Workstation en niet noodzakelijk uitwisselbaar met andere VMWare-producten. Als je in een VM Windows 7 installeert, dan kan de Aero-functionaliteit van Microsoft daarin draaien. Een VM is op afstand bestuurbaar via VNC. VMWare Workstation ondersteunt het 'headless' werken (zonder GUI) en biedt dan ook allerlei functies die binnen scripts gebruikt kunnen worden. Het is mogelijk meerdere VMWare Workstations in teamverband te laten samenwerken voor lastenverdeling, maar als je dat wilt doen, raden wij toch het gebruik van VMWare Server of hoger aan. Een 'levende' migratie van VM's naar andere Workstation hosts is niet voorzien, maar een snapshot van een draaiende VM wel. Workstation ondersteunt tot tien virtuele netwerkkaarten en dat is het meest van allemaal. VMWare laat je naast IDE en SATA ook voor SCSI kiezen voor de virtuele harde schijven en cd- of dvd-drives. VMWare biedt overigens een XP Mode aan voor Windows 7 hosts. In de documentatie op de site van VMWare wordt gesuggereerd dat OS/2 als gast mogelijk zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. VMWare heeft het wel ooit geprobeerd, maar het uiteindelijk opgegeven. De enige waarvan we zeker weten dat het OS/2 als gast ondersteunt is Oracle VirtualBox en dan nog alleen op een 64-bit host.
Praktijk
VMWare biedt voor Workstation dezelfde grafische omgeving aan onder alle besturingssysteem waarvoor Workstation beschikbaar is. De basis is een tabbladinterface, waarin elke VM zijn eigen tab heeft. Daarboven bevinden zich bedieningsknopjes om de VM's snel mee te beheren en helemaal bovenaan is er een uitrolmenu. Daar zien we 'File', 'Edit', 'View', 'VM', 'Team', 'Windows' en 'Help'. Die 'Windows' slaat niet op het besturingssysteem, maar op de diverse Workstation-vensters die geopend zijn. Een VM kan binnen Workstation draaien in zo'n tabblad, maar kan ook losgekoppeld worden en een eigen venster krijgen op de hostdesktop. Headless is ook mogelijk en dan kan de VM bediend worden via VNC. VMWare heeft nog altijd een voorsprong inzake systeembronnengebruik, omdat het dynamische geheugentoewijzing ondersteunt. Hierbij krijgt een VM slechts zoveel werkgeheugen als hij werkelijk nodig heeft, en niet zoals bij de concurrentie wat hij vraagt. VMWare is daarmee de enige producent waarbij je bijvoorbeeld 6 VM's van elk 1 GiB werkgeheugen kunt draaien in een host met maar 3 of 4 GiB fysieke ram. Voorwaarde is natuurlijk dat die VM's elk maar een paar honderd MiB werkgeheugen vereisen. Qua prestaties moeten we zeggen, dat een VMWare VM sneller aanvoelt dan diezelfde VM bij de concurrentie. Ook het aanmaken van een VM lijkt sneller te gaan.
Conclusie
VMWare Workstation is een prachtproduct en het bewijst waarom VMWare de virtualisatiekoning is en blijft. Het is ook het enige product met dynamische geheugentoewijzing voor de VM's. Het is echter jammer genoeg niet gratis, terwijl er met Oracle VirtualBox een concurrent bestaat die vrijwel evenveel biedt en wél gratis is.
Productinfo
Product: Workstation 7.1
Producent: VMWare; USA; www.vmware.com/products/workstation/overview.html
Leverancier: VMWare Benelux, www.vmware.com
Adviesprijs: 153,14 euro ex. btw
Systeemvereisten: standaard 32-bit of 64-bit pc met 1,3 GHz of snellere cpu, multiprocessor of multicore; Intel VT of AMD-V ondersteuning indien mogelijk, voldoende vrij geheugen (minstens 3 GiB systeemgeheugen) voor alle VM's die je wilt draaien; Windows XP of hoger of Linux (voor Mac OS X moet je VMWare Fusion hebben)
De Serie: Desktopvirtualisatie
Deel 1: Simuleren en testen op een virtuele pc
Deel 2: Microsoft Windows Virtual PC
Deel 3: Oracle VM VirtualBox
Deel 4: Red Hat KVM
Deel 5: VMWare Workstation
Klopt, ik draai al een jaar of 3 non-stop VM-Workstation 5 op mijn kantoor pc. Draait super stabiel en geen noodzaak om naar versie 7 te upgraden.
Seriële poorten worden netjes doorgegeven, met aangekoppelde beveiligingsdongle. 5 VM’s met NT4 en XP en 2003 draaien probleemloos op een Core 2, 2,4 GHz en 2 GB memory, je hebt dus ook geen super-computer nodig om fatsoenlijk VM’s te draaien, in tegenstelling tot ESXi 4.1, die minimaal 2 GB en 64-bits processor eist.