Steeds meer grote ict-leveranciers bundelen hun krachten in de Open Virtualization Alliance (OVA), dat op initiatief van Linux-leverancier Red Hat is opgezet. Afgelopen maand zijn er 65 nieuwe leden bijgekomen. OVA biedt het op open source gebaseerde virtualisatieplatform Kernel-based Virtual Machine (KVM). Dit platform moet een alternatief worden voor de virtualisatiesoftware van marktleider VMware.
De Open Virtualization Alliance, een consortium dat zich inzet voor de adoptie van open virtualisatietechnologieën, waaronder Kernel-based Virtual Machine (KVM), heeft 65 nieuwe leden er bij gekregen. Hiermee realiseerde het consortium, sinds de oprichting een maand geleden, bijna een vertienvoudiging van het aantal leden.
In mei 2011 kondigden HP, IBM, Intel, BMC Software, Eucalyptus Systems, Red Hat en SuSE de formatie aan van de Open Virtualization Alliance (OVA). Het doel van de alliantie is bedrijven te voorzien van kennis, best practices en technisch advies en ze zodoende te helpen hun virtualisatiemogelijkheden te evalueren, inclusief open source-alternatieven zoals KVM.
Kernel-based Virtual Machine (KVM)
OVA moet een alternatief worden voor klanten die de virtualisatiesoftware van VMware gebruiken. De leveranciers hebben echter wel een lange weg te gaan wat betreft marktaandeel. Het op open source gebaseerde virtualisatieplatform Kernel-based Virtual Machine (KVM) heeft wereldwijd ongeveer een half procent marktaandeel, aldus onderzoeksbureau Gartner. Red Hat kreeg in 2008 de KVM-technologie in handen na de overname van het Israëlische bedrijf Qumranet.
VMware is wereldwijd heer en meester op de markt voor servervirtualisatie met een marktaandeel van zo'n 75 procent. Daarna volgt Microsoft met Hyper-V en Citrix Xen. VMware, onderdeel van opslagleverancier EMC, verkoopt steeds meer software aan grote instellingen. Dat is niet alleen maar virtualisatiesoftware, maar ook beheersoftware voor cloud computing-omgevingen.
Nieuwe deelnemers Open Virtualization Alliance (OVA)
De 65 bedrijven die zich afgelopen maand hebben aangesloten bij de Open Virtualization Alliance zijn: Abiquo, AdaptiveComputing, Afore Solutions, Arista Networks, Arkeia, autonomicresources, B1 Systems, BlueCat Networks, Brocade, Carbon 14 Software, Cfengine, CheapVPS, Cloud Cruiser, CloudSigma, CloudSwitch, CodeFutures, CohesiveFT, Collax, Convirture, Corensic, Dell, enstratus, EnterpriseDB, Everis, Fujitsu Frontech, FusionIO, Gluster, Grid Dynamics, Groundwork Open Source, HexaGrid Computing, IDT us, Infinite Technologies, Information Builders, Killer Beaver, LLC, Likewise, Mindtree, MontaVista Software, Morph Labs, nanoCloud, Neocoretech, Nicira Networks, Nimbula, novastorm, One Convergence, OpenNebula / C12G Labs, Providence Software (XVT), Proxmox Server Solutions, Qindel, RisingTide Systems, ScaleOut Software, Sep Software, Shadow Soft, Smartscale, StackOps, stepping stone, Storix, UC4, Unilogik, Univention, Usharesoft, Virtual Bridges, Vyatta, Weston Software, XebiaLabs en Zmanda.
VMware ligt hier niet van wakker en is al allang bezig om zich te richten op de next big thing: Een volledige cloudstack.
Ik juich open source van harte toe, maar het is inderdaad zo dat er een lange weg te gaan is. VMWare maakt het nu mogelijk om allerlei security settings op VM-niveau te definieren, zodat Anti Virus, Anti Spam uit het OS gehaald kunnen worden, daarnaast de incorperatie van de firewall, zodat die in het netwerk kan vervallen.
Deze VM die dan alle (beveiligings)eigenschappen in zich heeft, kan met de VMWare tooling moeiteloos van een private cloud (eigen VMWare farm) naar een public cloud getransporteerd worden. Nu nog zonder VMotion (dus met draaiend systeem), maar zometeen natuurlijk MET. In die toekomst kijkend kan VMWare waarschijnlijk zometeen realtime de online gepubliceerde hosting prijzen monitoren en volgens business rules besluiten een VM te migreren naar de goedkooptste aanbieder… Dan wordt het leven van systeembeheer “anders” zullen we maar zeggen.
Het probleem van open source is de acceptatie door de bedrijven(lees gebruikers)en de leveranciers. Het aanschaffen van een open source oplossing is zeker voordeliger dan andere producten maar we zien dat het onderhouden en de ondersteuning van andere leveranciers meer geld gaat kosten dan niet open source product. Neem bijvoorbeeld Zarafa mail oplossing. Prima product met veel functionaliteiten. Het probleem is in dit geval:
1- Bijna (ik zeg bijna!!)geen maatwerkleverancier ondersteunt deze oplossing voor haar producten.
2- In het geval dat je een probleem krijgt dan ben je beperkt tot een klein aantal leveranciers die dat kunnen oplossen. De kennis is niet bij elke dienstverlener aanwezig.
3- In het geval dat je systeem beheerder met vakantie gaat ben je weer beperkt tot een aantal leveranciers die hem tijdelijk kunnen vervangen (dit in tegenstelling tot een product zoals MS Exchange). Laten we hopen dat ze geen hoge uurtarief hanteren!!
Het lijkt op het kopen van een goede Chinese auto (als dat bestaat) en dat in NL gebruiken. Aanschaf is laag maar wat doe je als je onderdelen nodig hebt of onderhoud moet verrichten??!
@Reza: er komt echt wel voldoende ondersteuning voor deze virtualisatie. Zeker voor KVM, dat onderdeel van de Linux kernel is. Met de API’s van RedHat voor KVM kun je niet alleen gevirtualiseerde machines goed gaan beheren in de cloud, maar ook “bare metal”, in dezelfde beheeromgeving. Daar gaat VMWare het uiteindelijk mee verliezen, dat je de Hypervisor ergens bovenop moet draaien. Want virtualisatie hypt nog lekker door, maar ook in al die verschillende clouds straks zul je toch ook nog niet-gevirtualiseerde apparaten tegen blijven komen. Of juist meer, wanneer draadloos verbinden mobiele apparaten ook in de cloud moeten gaan meedraaien.
@Fred: Ik hoop het en ik kijk er naar uit. En verder ik hoop dat deze ontwikkeling (wat je benoemd hebt) zich niet alleen gaat richten op Cloud! Het zou mooi zijn dat deze functionaliteiten beschikbaar gesteld worden aan bedrijven die geen Cloud gaan gebruiken maar wel eigen ICT infra (in house)i.c.m. virtualisatie.
En ik ben ook benieuwd naar de eisen die dit concept aan hardware gaat stellen om de benoemde functionaliteit te kunnen realiseren. M.a.w. hoe hoog mijn investering in hardware gaat worden om deze functionaliteit te kunnen krijgen (kosten/baten relatie).
@Reza sarshar, jij bent een van de weinigen die op een eenvoudige heldere manier goed onderbouwd nadelen van OSS weet toe te lichten, meestal hoor ik enkel dom coorperate gelul gebaseerd op de angst dat mensen ergens moeite voor moeten doen want ohh jee we pronken wel graag met onze certificaten maar we beginnen toch liever niet aan zaken waar je werkelijke kwalificaties aan de orde komen.
Om die redenen zijn er ook maar weinig bedrijfjes die op commerciele basis OSS ondersteunen. het verkopen van standaard spul is nu eenmaal gemakkelijker dan spul waar je zelf iets aan kunt doen.
Van die weinige bedrijfjes die je dan hebt zijn er nog maar een heel klein aantal die daadwerkelijk technische deskundigheid kunnen tonen waarmee de spoeling idd erg dun is geworden.
Wat VmWare betreft, het lijkt wel een heel OS op zich te worden.
@Fred, vervelende van KVM is dat er alles aan gedaan word om beheer door leken te laten beheren. niet echt mijn favoriete aanpak
@Pascal: Dank voor je compliment. Eerlijk gezegd, ik heb veel respect voor OSS. Helaas heeft OSS het kip en ei verhaal/probleem. Zeer vervelend dat ze niet uit deze cirkel kunnen komen, dan hadden we allemaal hier veel baat bij. Tuurlijk dat de grote jongens deze ontwikkeling tegenhouden. Ik denk dat dit probleem kan opgelost worden als OSS en geen OSS oplossingen samen kunnen werken binnen een interface. Denk bijvorbeeld aan Linux OS desktop met MS Office erop. Hierdoor zal OSS zijn weg binnen veel bedrijven vinden.
Bij een aantal bedrijven waar ik wel eens langs kom (voor langere tijd) zie je dat er enorm veel linux gebruikt wordt. Voornamelijk onder VMWare ESX omdat dat nu eenmaal het platform is wat men gebruikt.
Support is voldoende te vinden. De meesten problemen ondervind je binnen de organisatie zelf vanwege het idee dat er geen veranderingen noodzakelijk zijn. En eerlijk is eerlijk — als dat niet nodig is, moet je het ook niet doen, ook al is het OSS.
Binnen de unix-wereld zijn er een paar grote spelers die voldoende kennis in huis hebben en zeer zeker de hulp kunnen bieden. Ook op zarafa gebied trouwens!
Ik ben niet bang voor de toekomst; linux groeit exponentieel; de taken die wij er bij krijgen cq nemen als ESX beheer, filers, andere storage technieken, networking en security, niks mis mee.
ja het landschap verandert. Een OS even neerzetten is een paar klikken weg. Is zelfs door anders geschoold personeel te doen. Kunnen wij ons met de moeilijkere zaken bezig houden….