Softwareleverancier Microsoft start 28 juni 2011 met de wereldwijde verkoop van het online kantoorsoftwarepakket Office 365. Het pakket wordt vanuit de Verenigde Staten via verschillende landenkantoren geïntroduceerd. Sinds april 2011 is er al een bètaversie beschikbaar. Door de marktintroductie wordt de concurrentieslag met zoekgigant Google, dat kantoorpakket Google Docs levert, aangegaan.
Microsoft Office 365 is een bundeling van de 2010-webversies van Office, Sharepoint, Exchange en Lync (voorheen Office communication Server). De kantoor-, samenwerking-, mail- en vergadersoftware is de opvolger van BPOS (Microsoft Business Productivity Online Suite). Dat is een bundeling van de 2007-versies van de websoftware.
Naast nieuwe functionaliteit, nieuwe gebruikersschermen en koppelingen tussen de onderdelen van de suite noemt marketingdirecteur Online Services van Microsoft Hans van der Meer als voordeel dat de nieuwe webdienst-suite beschikbaar is vanaf één gebruiker. Daarmee richt de leverancier zich specifiek op de groeiende groep zzp'ers. BPOS kan vanaf vijf gebruikers worden afgenomen.
BPOS-gebruikers worden op termijn gemigreerd naar Office 365. De leverancier verzekert dat dit in goed overleg met de klant gebeurt.
Cloudsceptici
Tijdens de presentatie van het nieuwe kantoorpakket zal de leverancier nog wat vragen moeten pareren van sceptici van cloud computing. Microsoft maakte in de week van 20 juni 2011 excuus voor een hardwarestoring in een van zijn datacenters. Daardoor was BPOS voor een deel van de gebruikers niet toegankelijk. Die storing kwam op een ongelukkig moment zo vlak voor de introductie van het nieuwe online kantoorpakket Office 365.
@Reza,
Zoals ik aangaf, zit Microsoft, net als andere amerikaanse cloudleveranciers, in een spagaat tussen EU- en VS-wetgeving.
Microsoft en andere amerikaanse cloudleveranciers kunnen in deze niets wijzigen, omdat ze als amerikaans bedrijf onder de amerikaanse wetgeving vallen.
Dit is reeds bekend bij de EC, maar de enige oplossing is een wijziging in de amerikaanse wetgeving.
@Guido,
Best lastig voor MS!! Wat denk je dat het met MS clouddiensten en producten in EU gaat gebeuren? Dit wordt toch een blok aan hun been!! Als we deze lijn doortrekken dan zien we dat dit probleem ook voor bedrijven zoals Google, Citrix, VMWare, EMC, Oracle etc en hun cloudoplossing gaat gelden. Hoe denk je dat ze dit gaan oplossen? Ze moeten toch hun product in EU kunnen verkopen. Denk je dat de wijziging in Amerikaanse wetgeving de enige oplossing is?
@Reza
Het klopt dat dit probleem veel breder is dan alleen Microsoft en de amerikaanse bedrijven zelf kunnen dit probleem niet oplossen.
Op dit moment is de Europese Commissie (EC) zich aan het beraden hoe privacy in de cloud vorm moet gaan krijgen, maar de oorzaak ligt in de amerikaanse anti-terrorisme wetgeving.
Dit heb ik net op Computable gelezen (Office 365 en Canon, Eneco, DSM):
Microsoft verwacht ook klanten te winnen onder de overheidinstanties en financiële instellingen. Daarbij garandeert de softwareleverancier dat gegevens worden opgeslagen in het Microsoft-datacenter in Ierland zodat wordt voldaan aan wet- en regelgeving voor de opslag van bedrijfsdata op Europees grondgebied.
Opgelost!!!!??
Terug naar mijn vraag boven op de pagina, ik ben benieuwd naar de kosten van deze oplossing in vergelijking met de traditionele Office. Want ik heb laast iets gelezen wat mij zeer heeft verbaasd.
“Microsoft verwacht ook klanten te winnen onder de overheidinstanties en financiële instellingen. Daarbij garandeert de softwareleverancier dat gegevens worden opgeslagen in het Microsoft-datacenter in Ierland zodat wordt voldaan aan wet- en regelgeving voor de opslag van bedrijfsdata op Europees grondgebied.
Opgelost!!!!??”
Nee helaas, niet opgelost. Microsoft kan helemaal geen garanties in dezen doen – Microsoft is gewoon té United-Staterig in hart en nieren. Verder houdt die Europese wet- en regelgeving trouwens gewoon in dat justitie gewoon gehoor zal geven aan verzoeken uit de USA bij ’t afluisteren van onze data, voor zover dat niet al voor 100% wordt afgeluisterd hier. (Met systemen zoals Carnivore, als ik de naam goed onthouden heb.)
De EU loopt in veel zaken achter de USA aan en het houdt in dit geval ook in dat “we” (lees: de (vriendjes)politici hier) onze privacy en data graag delen met de USA. Een soort samenwerkingsverband zeg maar, waarschijnlijk flink gesponsord (lees: omkoping van onze politici).
@mm: Helemaal mee eens. Het was een cynische opmerking ( opgelost!!??). Natuurlijk dat het niet opgelost is en dat verhaal van MS wat op deze site staat niet klopt!
@Reza
Het klopt wel wat Microsoft zegt, in zoverre dat dit voldoet aan de europese wet- en regelgeving.
Dat de amerikaanse overheid via justitie toegang tot data die bij Microsoft en andere amerikaanse bedrijven staat kan vorderen, staat hier in principe los van.
Hmm, was ik net van plan om met een bedrijfje met 65 medewerkers over te gaan. Zal het nog even uitstellen dus.
Het ziet er allemaal zo mooi uit die ‘cloud’, maar ondertussen verkoopt iedereen zijn bedrijfsgeheimen(voor zover die er nog zijn).
De grote spionagediensten als de voormalige KGB, CIA, de Chinezen etc. houden zich veel meer bezig met bedrijfspionage dan met de traditionele spionage.
Als je documenten in de cloud opslaat, dan zullen deze dus door deze diensten ingelezen worden. Mochten er hier belangrijke bedrijfsgeheimen tussen zitten, dan mag je ervan uitgaan dat deze bij je internationale concurrent komen te liggen.
Kortom, alleen voor kleine bedrijven zonder bedrijfsgeheimen is de cloud een oplossing.
Alle documenten die worden opgeslagen in de Microsoft cloud zijn met encryptie beveiligd. Het is niet mogelijk om “zomaar” documenten van anderen in te lezen of te stelen.
Waar het over gaat is de kans dat wanneer er onderzoek wordt gedaan naar jou in het kader van anti-terrorisme, dan kan de Amerikaanse justitie via Microsoft jouw informatie opvragen.
Eerder is opgemerkt dat dit ook via Europese wegen zou kunnen, dus het is maar de vraag of de Patriot Act ook daadwerkelijk tegen jou gebruikt wordt.
Buiten de Patriot Act is je data bij Microsoft veiliger dan op je eigen netwerk over het algemeen het geval is.