Softwareleverancier Microsoft start 28 juni 2011 met de wereldwijde verkoop van het online kantoorsoftwarepakket Office 365. Het pakket wordt vanuit de Verenigde Staten via verschillende landenkantoren geïntroduceerd. Sinds april 2011 is er al een bètaversie beschikbaar. Door de marktintroductie wordt de concurrentieslag met zoekgigant Google, dat kantoorpakket Google Docs levert, aangegaan.
Microsoft Office 365 is een bundeling van de 2010-webversies van Office, Sharepoint, Exchange en Lync (voorheen Office communication Server). De kantoor-, samenwerking-, mail- en vergadersoftware is de opvolger van BPOS (Microsoft Business Productivity Online Suite). Dat is een bundeling van de 2007-versies van de websoftware.
Naast nieuwe functionaliteit, nieuwe gebruikersschermen en koppelingen tussen de onderdelen van de suite noemt marketingdirecteur Online Services van Microsoft Hans van der Meer als voordeel dat de nieuwe webdienst-suite beschikbaar is vanaf één gebruiker. Daarmee richt de leverancier zich specifiek op de groeiende groep zzp'ers. BPOS kan vanaf vijf gebruikers worden afgenomen.
BPOS-gebruikers worden op termijn gemigreerd naar Office 365. De leverancier verzekert dat dit in goed overleg met de klant gebeurt.
Cloudsceptici
Tijdens de presentatie van het nieuwe kantoorpakket zal de leverancier nog wat vragen moeten pareren van sceptici van cloud computing. Microsoft maakte in de week van 20 juni 2011 excuus voor een hardwarestoring in een van zijn datacenters. Daardoor was BPOS voor een deel van de gebruikers niet toegankelijk. Die storing kwam op een ongelukkig moment zo vlak voor de introductie van het nieuwe online kantoorpakket Office 365.
Er zijn genoeg maatwerkapplicaties en softwares (b.v. Faxination i.c.m. Exchange) die van Office gebruik maken voor het verwerken en/of presenteren van output(b.v. door middel van macro`s). Ik ben benieuwd hoe deze applicaties hun werk kunnen doen als Office in Cloud zit!!
Zou mooi zijn als Microsoft met een vergelijking komt tussen de kosten van deze oplossing en de traditionele Office voor een onderneming van circa 300-400 gebruikers.
Of weet iemand of deze ergens te downloaden is!!
MS gaat Google achterna, terwijl Apple kiest voor hybride model (apps lokaal en storage in de cloud).
Benieuwd welk model een succes gaat worden.
Microsoft gaat niet geheel Google achterna, ze blijven bij het hybride model waarbij Office lokaal (kan) draaien, maar ook in de Cloud. Daarbij vind data Verwerking en opslag plaats in de Cloud. Organisaties kunnen er overigens voor kiezen geheel lokaal te blijven draaien.
@Marc. MS doet hiermee eigenlijk wel hetzelfde hoor. Je bent inderdaad in staat alles online te gebruiken, maar je kunt ook gewoon werken met bijvoorbeeld Outlook 2010 of 2011 voor Mac.
De koppelingen werken echt uitstekend. Zelf werk ik met de BETA en ga dit account zeker omzetten. Ik gebruik het op zowel een Mac als Pc, met lokale applicaties. Mijn mail gewoon in Outlook (beheer 4 adressen via 1 office 365 account), Word/Excel doe ik op beide computers en sla ik op rechtstreeks in Sharepoint.
Voor die 5 euro per maand is het voor zzp-ers en kleine ondernemers leuk, maar ook voor grotere bedrijven is dit een ideale oplossing.
Office365: zou het wel of niet functioneren op 29 februari? 😉
@ Robbert: punt van aandacht is wel dat die 5 euro per maand geldt voor het Small Business model, waarvoor Microsoft in principe geen support biedt (letterlijk: zoek het zelf op). De Enterprise-plans hebben een hoger prijskaartje maar bieden ook meer, inclusief telefonische support. Maar inderdaad: de gebruiker die een beetje IT-savvy is heeft met het Small Business pakket een prima oplossing in huis.
Ik heb nog geen reactie kunnen zien over deze oplossing in een bedrijf met +200 gebruikers en de ict-architectuur en maatwerken die verweven zijn in Office. Hopelijk zijn er ook echte referenties,ik bedoel daarmee geen geval van bijvoorbeeld Robert.
Het leuke komt nog op het moment dat er een discussies gaat ontstaan onder welke legale entiteit de data komt te vallen. In the US patriot act staat namelijk dat alles wat zich op amerikaans grongebied bevindt automatisch valt onder de US federale jurisdictie plus dat alle US export reguleringen van toepassing zijn. Op het moment dat je jouw data wilt versturen naar een lands waar een RED-flag aanhangt ben je automatisch strafbaar en kun je bij je volgende bezoek aan de US wel een heel lang “vakantie” vieren. Dat “alles” moet je ook daadwerkelijk zo opvatten. Zelfs het gesproken woordt valt daar onder. Dit houdt dus onder meer ook in dat je helemaal niets meer te vertellen hebt welke instantie wel of geen inzage mag hebben in jouw data. In nederland is hierover nog een rechtzaak te beginnen. Op het moment dat je je data in de MS/Google/anderen cloud fietst ben je overgeleverd aan de “goodwill” van amerikaanse diensten.
Veel succes.
@Erwin,
Het zit iets lastiger.
Microsoft Office 365 slaat de data op in de regio waar je zit, dus in ons geval wordt de data opgeslagen binnen de EU.
Omdat er wetgeving in de EU is dat data alleen met jouw toestemming naar andere regio’s mag worden verplaatst, zal de data dus ook niet “zomaar” op Amerikaans grondgebied komen.
Het probleem is echter dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is en daardoor valt de data toch onder de Patriot Act. Hier zit Microsoft dus klem : Vanuit Amerika kunnen ze gedwongen worden om de data te openbaren, vanuit de EU worden ze gedwongen daar eerst jouw toestemming voor te vragen.
Microsoft zegt zelf dit:”While Microsoft’s policy is “not to use [your data] for other purposes”, governments in a heightened state of awareness are highly interested in business and university data. But there, of course, often needs to be probable cause of suspicion before a law enforcement authority can act.”
Hiermee geven ze dus aan waar hun prioriteiten liggen, omdat ze een dergelijk Amerikaans bevel niet naast zich neer kunnen leggen.
Dit privacy-lek is dus bij alle Amerikaanse bedrijven het geval en niet typisch Microsoft.
Beste Guido en Erwin,
Een zeer interessant onderwerp! Ik ging er vanuit dat MS de richtlijnen van EU gaat volgen maar zo te zien het zit een beetje anders in elkaar. Ik denk dat MS deze gaat/moet veranderen anders zullen ze probleem krijgen met hun cloudbeleid in EU en sterker nog weer ruzie krijgen met mevrouw Kroes!