Softwareleverancier Microsoft start 28 juni 2011 met de wereldwijde verkoop van het online kantoorsoftwarepakket Office 365. Het pakket wordt vanuit de Verenigde Staten via verschillende landenkantoren geïntroduceerd. Sinds april 2011 is er al een bètaversie beschikbaar. Door de marktintroductie wordt de concurrentieslag met zoekgigant Google, dat kantoorpakket Google Docs levert, aangegaan.
Microsoft Office 365 is een bundeling van de 2010-webversies van Office, Sharepoint, Exchange en Lync (voorheen Office communication Server). De kantoor-, samenwerking-, mail- en vergadersoftware is de opvolger van BPOS (Microsoft Business Productivity Online Suite). Dat is een bundeling van de 2007-versies van de websoftware.
Naast nieuwe functionaliteit, nieuwe gebruikersschermen en koppelingen tussen de onderdelen van de suite noemt marketingdirecteur Online Services van Microsoft Hans van der Meer als voordeel dat de nieuwe webdienst-suite beschikbaar is vanaf één gebruiker. Daarmee richt de leverancier zich specifiek op de groeiende groep zzp'ers. BPOS kan vanaf vijf gebruikers worden afgenomen.
BPOS-gebruikers worden op termijn gemigreerd naar Office 365. De leverancier verzekert dat dit in goed overleg met de klant gebeurt.
Cloudsceptici
Tijdens de presentatie van het nieuwe kantoorpakket zal de leverancier nog wat vragen moeten pareren van sceptici van cloud computing. Microsoft maakte in de week van 20 juni 2011 excuus voor een hardwarestoring in een van zijn datacenters. Daardoor was BPOS voor een deel van de gebruikers niet toegankelijk. Die storing kwam op een ongelukkig moment zo vlak voor de introductie van het nieuwe online kantoorpakket Office 365.
@Guido
Het is algemeen bekend dat Amerikaanse overheidsdiensten backdoors in veel (gesloten) encryptiestandaarden hebben. Daarnaast hebben ze ook hele voetbalvelden vol met servers staan voor informatieverwerking. Dus die encryptie van Microsoft is voor ze geen enkel probleem.
Sinds Wikileaks is ook openlijk bekend dat Amerikaanse diplomaten zich actief bezig houden met spionage en plegen van strafbare feiten om hiermee Amerikaanse zakelijke belangen te behartigen.
Het is dus ook redelijk naïef om te denken dat je data in de (Amerikaanse) cloud veilig is.
Los daarvan heb je nog het feit dat hierdoor zwaar afhankelijk wordt van het internet die steeds meer last krijgt van criminele elementen die alles op alles zetten om gewin te halen uit gebrekkige beveiliging. Is het niet misbruik maken van technische onvolkomenheden dan wel misbruik maken van verantwoordelijke mensen die onbewust of bewust hier aan mee werken.
Of men gaan doodleuk Office 365 DDOSen omdat het kan.