Marktonderzoeksbureau IDC voorspelt dat wereldwijd in 2011 zo'n 1,8 zettabyte aan data wordt opgeslagen. De meerderheid van de data wordt gegenereerd door individuele gebruikers. 80 procent van de data wordt binnen een opslagomgeving van een bedrijf verwerkt, beheerd of getransporteerd. Volgens IDC moeten ict-beslissers gaan nadenken over een nieuwe aanpak van opslag, beheer en analyse van opgeslagen data. Onder andere van ‘big data’.
IDC's ‘Digital Universe'-onderzoek, dat gesponsord is door dataopslagleverancier EMC, geeft een kijk op de aard en hoeveelheid data die elk jaar wereldwijd wordt gegenereerd. Daaruit blijkt dat 75 procent van alle nieuwe data, zoals tekstdocumenten, foto's, muziek en video, afkomstig is van individuele gebruikers. Deze gebruikers laten steeds vaker op het internet een digitaal spoor achter, aldus Hans Timmerman, cto van EMC Nederland. ‘Zo wordt er door grote organisaties steeds meer data opgeslagen van gebruikers die smartphones of de OV-chipkaart gebruiken. Uit deze data kan worden afgelezen waar de gebruikers zijn geweest of welke applicaties ze voor hun smartphone gebruiken. Deze data, die afkomstig zijn uit de ‘digitale schaduw', groeit elk jaar sneller. De data geeft veel klantinformatie aan organisaties, zoals telecombedrijven. Een voordeel is dat organisaties met de informatie uit data klantgerichte aanbiedingen kunnen doen. Een nadeel is dat criminelen steeds meer privacygevoelige informatie kunnen verzamelen uit de ‘digitale schaduw'.'
Volop werk
IDC verwacht dat tegen het jaar 2020 de hoeveelheid opgeslagen data vijftig keer zoveel is toegenomen (factor 50). Er zijn dan tien keer meer virtuele dan fysieke servers, maar het aantal ict-medewerkers dat meegroeit is tegen die tijd met maar 50 procent gegroeid (factor 1,5). Dat betekent dat er volop werk te doen is voor dataopslagspecialisten, cio's en ict-managers, onder andere op het gebied van beheer, beveiliging, risicomanagement en compliance.
Verder verwacht IDC dat organisaties meer waardevolle informatie uit opgeslagen, ongestructureerde data kunnen halen. Met name ‘big data', dat bestaat uit meerdere petabytes, heeft een grote impact op organisaties. Inmiddels spelen diverse ict-leveranciers in op de nieuwe trend die ‘big data' heet, onder andere met cloud computing-hardware en -software. IDC verwacht dat klanten door ‘big data' altijd moeten blijven investeren in storage. Hans Timmerman beaamt dit. ‘De dataopslagkosten per gigabyte dalen, maar doordat de hoeveelheid data enorm groeit, zullen organisaties toch meer geld in dataopslagoplossingen moeten stoppen.'
Zettabyte
Eind 2010 produceerde de mensheid 1,2 zettabyte (1.200.000.000.000.000.000.000 bytes) aan digitale informatie, aldus IDC in zijn Digital Universe onderzoek. In 2009 werd er wereldwijd achthonderd biljoen GB (0,8 zettabytes) aan digitale informatie gecreëerd.