De oplopende ruzie tussen HP en Oracle over de toekomst van de Itanium-processor leidt er toe dat steeds meer klanten overstappen naar IBM. Klanten zijn onzeker en kiezen daarom vaker voor de Unix-gebaseerde IBM Power-systemen. Dit melden twee verschillende onderzoeksbureau's.
HP verwijt Oracle dat het contractuele overeenkomsten rond de ondersteuning van Intel Itanium-processors niet nakomt, nu het bedrijf van Larry Ellison de softwareondersteuning voor Itanium-servers heeft stopgezet. HP verdenkt Oracle ervan dat het zo klanten dwingt om over te stappen naar de Sparc-servers die afkomstig zijn van het overgenomen Sun. Klanten kopen steeds minder Sparc-servers. HP vraagt de rechter nu Oracle te dwingen om software te blijven ontwikkelen die geschikt is voor Itanium. Daarnaast is er nog oud zeer over het feit dat Mark Hurd, voormalig ceo van HP nu werkzaam is bij Oracle.
Volgens analisten kan IBM profiteren van de ruzie tussen HP en Oracle. Volgens analistenbureau The Enderle Group is IBM al succesvol in het binnenhalen van Unix-gebruikers die van HP en Oracle overstappen naar IBM Power Systems. Daarvoor bestaat het speciale programma 'IBM Migration Factory'. Door de ruzie willen meer klanten over stappen naar IBM, omdat ze zekerheid willen en geen risico willen lopen met hun bedrijfskritische systemen, aldus The Enderle Group.
Unix
Roger Kay, analist bij Endpoint Technologies Associates, is het daarmee eens. In een column op forbes.com schrijft hij dat grote klanten onzeker zijn geworden over de toekomst van Intanium-processor. Daardoor stappen ze over naar IBM, omdat deze leverancier zijn marktaandeel in Unix-servermarkt heeft weten te vergroten. Zelfs als Oracle weer de ondersteuning van Itanium hervat, of als HP de rechtszaak wint, dan maakt het niet veel meer uit, aldus Kay. 'Grote bedrijven houden niet van onzekerheid.'
Ik heb met systemen van HP, Sun en IBM gewerkt als infrastructuur architect.
HP heeft de erfenis van Digital niet goed beheerd en is daardoor geen speler meer op het high end Unix gebied. Sun is overgenomen door Oracle, deze zoekt naar manieren om SUN systemen te verkopen in combinatie met hun database.
De enige speler van formaat is nu IBM, deze heeft een high end Unix lijn, die en technisch zeer hoogwaardig is en hiernaast ook zeer toekomstvast.
Investeringen in dergelijke machines loopt snel van een paar ton tot enkele miljoenen.
Ik zou iedere CEO zonder aarzelen IBM aanbevelen, hier hoef je niet lang over na te denken. Het is stabiel,en toekomstvast want ook hier gebruikt IBM dezelfde policy als bij mainframes,namelijk altijd upgradebaar met de laatste technieken en je het een betrouwbare partner die overal in de wereld aanwezig is, waarbij service een van hun speerpunten is.
Helaas voor HP en SUN/Oracle, wie met vuur speelt kan zijn vingers verbranden.
Even los van de hardwarebeslommeringen (HP, Sun/Oracle en IBM) biedt IBM ook nog eens DB2 V9.7 welke volledig compatibel is met Oracle maar aanmerkelijk beter schaalt, sneller en goedkoper is en minder “footprint” (lees: hardware ) nodig heeft.