Oracle heeft in het vierde kwartaal van zijn boekjaar recordcijfers geboekt. Er werd een omzet geboekt van 10,8 miljard dollar en een winst van 3,2 miljard dollar. Over het hele gebroken boekjaar 2011 werd een omzet geboekt van 25,6 miljard dollar en een winst van 8,5 miljard dollar. Er werd vooral goede zaken gedaan door het softwareportfolio. Alleen de verkoop van de Sun-servers en storagehardware viel tegen.
De omzet van 10,8 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2011 is 13 procent meer dan de 9,5 miljard dollar die in dezelfde periode een jaar eerder werd geboekt. De winst bedroeg 3,2 miljard dollar. Dat is ruimt 36 procent meer dan de winst van 2,4 miljard dollar dat een jaar eerder werd geboekt. Oracle wist over het hele fiscale boekjaar 2011 goede groeicijfers te halen. De totale omzet bedroeg 235,6 miljard dollar, dat is 22 procent meer dan een 28, 8 miljard dollar omzet in 2010. De nettowinst bedroeg 8,5 miljard dollar, dat is 39 procent meer dan de 6,1 miljard dollar winst dat in 2010 werd geboekt.
Oracle wist in het vierde kwartaal 19 procent meer softwarelicenties te verkopen. Dat leverde een omzet op van 3,7 miljard dollar. De omzet uit softwarelicentie updates en productondersteuning groeide met 15 procent naar 4 miljard dollar. In het hele fiscale jaar 2011 groeide de omzet uit nieuwe softwarelicenties met 23 procent naar 9,2 miljard dollar. De omzet uit softwarelicentie updates en productondersteuning groeide in 2011 met 13 procent naar 14,8 miljard dollar. ‘Onze software business is nu groter dan die van IBM', aldus cfo Sadra Catz.
De omzet uit de verkoop van database en middleware software was in het vierde kwartaal goed voor 5,4 miljard dollar omzet. De omzet van applicaties was goed voor 2,4 miljard dollar. Over het hele boekjaar 2011 werd er 16,6 miljard dollar omzet geboekt met de verkoop van database en middleware software. De verkoop van applicaties leverde in 2011 een omzet op van 7,5 miljard dollar.
Exalogic en Big Data
De verkoop van hardware daalde in het vierde kwartaal met 6 procent naar 1,2 miljard dollar. In het hele boekjaar werd er voor 6,9 miljard dollar aan hardware verkocht. Oracle kocht in januari 2010 de Sun Microsystems, waardoor het bedrijf van Larry Ellison een hardwareleverancier is geworden. De verkoop van servers valt al een paar maanden tegen. Oracle zegt zich nu meer te focussen op de verkoop van hardware in de hogere prijsklasse die meer marges oplevert, aldus Mark Hurd, Oracle's co-bestuurder en ex-ceo HP. Catz voegt eraan toe dat de verkoop van hardware het komend jaar weer zal toenemen.
Volgens ceo Larry Ellison worden inmiddels meer hoogwaardige hardwareoplossingen verkocht, zoals de Exadata database servers. Daarvan zijn er al duizend van verkocht, onder andere aan het Eramus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. In 2012 verwacht Ellison de verkoop van Exadata database servers te verdriedubbelen. Ook de verkoop van Exalogic Elastic Cloud servers zit in de lift, aldus Ellison.
Ellison zei verder dat zijn bedrijf een nieuwe ‘in-memory analytics accelerator appliance ‘ tijdens Oracle OpenWorld gaat introduceren. Deze datwarehousing appliance is geschikt voor het analyseren van grote grote hoeveelheden data, ofwel ‘big data'. Verschillende leveranciers spelen inmiddels op de nieuw trend die ‘big data' heet. Oracle doet dat met zijn Exalogic appliances.
Human Resource Management en Sales Force Automation
Voor het boekjaar 2012 verwacht Oracle 10 tot 13 procent in omzet te groeien. De verkoop van nieuwe softwarelicenties moet met 10 tot 20 procent groeien. De verkoop van hardware bungelt het komend boekjaar tussen een daling van 5 procent en een groei van vijf procent, aldus Ctaz. Verder rolt Oracle nieuwe Fusion applicaties uit voor human resource management (hrm), sales force automation en boekhouding. Ellison sluit verdere overnames niet uit, maar zegt dat een aantal bedrijven zich aanbieden voor een te hoge vraagprijs. Daarom heeft Oracle nu geen zin dergelijke te koop staande bedrijven over te nemen. Volgens Ellison kan Oracle op dit moment zelfstandig groeien zonder overnames te doen.