Cio’s uit Nederland maken in vergelijking met collega's uit andere landen het meest gebruik van flexibele arbeid. 43 procent van de Nederlandse cio’s vult de personeelsbehoefte voor een kwart tot de helft flexibel in. Dit is hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 32 procent. Nederland loopt wat betreft het herstel van het it-budget nog achter ten opzichte van de rest van de wereld. Dit blijkt uit cijfers van de IT Leadership Strategic Survey van detacheerder Harvey Nash.
De Nederlandse voorkeur voor flexibele werknemers zal in de nabije toekomst ook niet veranderen. Ruim driekwart (78 procent) is namelijk van plan om de investering in het aantal flexibele werknemers gelijk te houden of zelfs te verhogen. Volgens Jan-Leen 't Jong, algemeen directeur van Harvey Nash, huren cio´s vaak specialisten in voor specifieke kennis en ervaring. ´Door de inzet van dit talent op de juiste plaats en op het juiste moment kunnen doelstellingen optimaal worden gerealiseerd. Als gevolg van de recessie zijn in veel situaties doelstellingen aangepast. Door de flexschil kon hierop adequaat worden gereageerd. Flexibel personeel geeft rust in stille tijden en extra zekerheid in drukke periodes. Dit wordt steeds belangrijker in de snelle, internationale markt.´
ICT-budget
Nederland loopt wat betreft het herstel van het ict-budget nog achter ten opzichte van andere landen zo blijkt uit de IT Leadership Strategic Survey. Hoewel meer dan een derde (35 procent) van de cio's hun budget zag stijgen in 2010, is dit minder dan het wereldwijde gemiddelde van 39 procent. Daarnaast zijn Nederlandse cio's relatief pessimistisch over de groei van het budget voor het komende jaar. 64 procent verwacht dat ze rekening moet houden met bevroren of verminderd budget.
Weg-Werp-Werknemers of “temps’ zoals ze in de States genoemd worden…. Welke leidinggevende is er niet dol op? Het hire-fire model doet zijn schoorvoetende intrede op de Nederlandse arbeidsmarkt and is here to stay! Wen er maar vast aan. Werken en je kop houden of je komt op straat te staan… Het nieuwe werken 3.0..
Dat alles onder de nieuwe noemer “flex-i-bil(l)-iteit” met als extern cio_excuus “het ict-budget” en “de kosten”
Logisch hoor : voor projecten huur je tijdelijk experts in die er goed in zijn (afhankelijk van de benodigde expertise), en als het project klaar is, en de deliverables opgeleverd zijn , zit je niet meer aan ze vast!
Tevens ben je als bedrijf veel flexibeler om pieken en dalen op te vangen in je capaciteit.
Ik denk dat veel ZZP’ers / freelancers blij zijn met dit nieuws. Ik denk dat dit uiteindelijk ook meer werk genereert voor de lijnfuncties (o.a. beheer) en dat zijn vaak wel vaste banen (vanwege de continuiteit) lijkt me.
@1: Het zijn niet alleen de bedrijven die aansturen op een flexibilisering van de arbeidsmarkt maar juist ook de Nederlandse ICT professionals die er zelf voor kiezen om als freelancer verder te gaan. Schijnbaar zien beide partijen er de voordelen van in.
Er zijn twee dimensies tbv inhuur. De eerste is Capaciteit, de andere dimensie is kennis/kunde. De eerste dimensie is eenvoudig en vaak breed beschikbaar in de markt. De andere dimensie vergt kennis om de kennis en de kunde te kunnen beoordelen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Een cv is daar niet altijd voldoende voor en wie geeft er slechte refenties op……, Daarnaast het uitbeseden van kennis intensieve projecten kost ook tijd en kennis van de opdrachtgever…..
Het idee achter het inhuren van flexibiliteit is helemaal niet verkeerd, maar ik zie het nogal eens misgaan in de uitvoering:
– voor ieder project opnieuw dezelfde kennis en kunde inhuren
– telkens weer dezelfde expertise inhuren omdat je eigen mensen de benodigde kennis niet hebben
– langdurig dezelfde mensen inhuren, vaak omdat deze mensen gewoon goed zijn, of dat ze op een gegeven moment zoveel domeinkennis hebben dat ze onmisbaar geworden zijn
In alle drie de scenario’s valt er veel geld te besparen door te investeren in de eigen mensen in plaats van telkens weer in te huren.