Het Rijk is binnen het project Easi2010 gestart met de aanbesteding van het cluster Managed Services. Dit cluster is het vierde van de zeven clusters dat aanbesteed wordt. Marktpartijen die mee willen dingen naar het contract voor dit cluster kunnen tot 5 september 2011, 12.00 uur, een offerte indienen. De looptijd van het contract betreft vijf jaar met twee maal een optie tot verlenging met twee jaar. Easi2010 geeft geen inschatting wat het cluster ongeveer oplevert.
Met het cluster Managed Services wordt rekencentrumdienstverlening verworven, bestaande uit opslag- en verwerkingscapaciteit, netwerkcapaciteit en aanvullende infrastructuurdiensten. Easi2010 heeft voor dit cluster ook nog een aanvullende optie voor housing. Dit omvat de huisvesting van het rekencentrum inclusief het beheer daarover en bevat zoal vloeroppervlak, stroomvoorziening (inclusief UPS), koeling en koelvoorziening en netwerkvoorziening (hardware) in het rekencentrum en tussen de locaties. Het gaat hier ook om koppelingen met bestaande Rijksdiensten zoals RijksInternet, RijkConnect, RijksDNS en Diginetwerk (een besloten netwerk van overheidsnetwerken) en een koppeling met externe partijen die voorzieningen beheren op de infrastructuur van het Rijk.
Aanvullende dienstverlening
Naast deze basisdiensten biedt het Rijk ook optionele aanvullende dienstverlening. Het betreft in elk geval ondersteuning van de migratie van voorzieningen naar het rekencentrum Managed Services, uitvoeren van de transitie van voorzieningen van het rekencentrum Managed Services naar een geconsolideerd rekencentrum van de overheid, ondersteuning bij het ontwerp en de sizing van infrastructurele omgevingen ten behoeve van een voorziening, werkzaamheden die voortkomen uit technisch applicatiebeheer zoals bijvoorbeeld job scheduling, instaleren fixes, etc. en consultancy-diensten. Het gaat hier om het op aanvraag inzetten van medewerkers bijvoorbeeld voor advisering over de toepassing van de dienstverlening (aan applicatiebeheerders en systeemontwikkelaars).
Onder coördinatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werden eerder al twee gezamenlijke hardwareaanbestedingen gestart: voor werkplekapparatuur en accessoires. De looptijd van de overeenkomsten bedraagt twee jaar (inclusief eventuele jaarlijkse verlengingen tot maximaal vijf jaar). De totale contractwaarde voor Werkplekken wordt geschat op 25 miljoen, voor Accessoires op 10 miljoen. Ook loop momenteel de aanbesteding voor het cluster Webhosting. Tot 1 juli 2011 kunnen marktpartijen zich hier voor inschrijven.
Overige clusters
De overige drie aan te besteden clusters zijn Afdrukdiensten (multifunctionele afdrukapparatuur, netwerkprinters, licenties, diensten), waarvan de uitbesteding uitgesteld is tot na de zomer van 2011, Rekencentrum (servers, opslagcapaciteit, netwerkapparatuur, systemintegratie) en Beveiligingsoplossingen (oplossingen ter bescherming van informatie met als maximale classificatie departementaal vertrouwelijk).
Easi2010
Easi staat voor Europees Aanbesteden Samenwerking ICT. Het idee om gezamenlijk grootschalig ict-diensten en hardware in te kopen stamt uit 2006. Diverse ministeries en andere rijksoverheidsorganisaties bundelden toen om de kosten te drukken hun inkoopkracht onder de projectnaam Easi2007. De contracten daarvan lopen in 2011 af. Besloten is om een vervolgproject op te zetten, met meer deelnemers en meer aan te besteden onderdelen, zoals beheerdiensten, hard- en software voor beveiliging en afdrukdiensten (multifunctionals).
Naast de tien ministeries doen ook Agentschap Telecom, OPTA, Nationale Ombudsman, Algemene Rekenkamer, Kabinet der Koningin, Tweede Kamer, ICTU, het CBS, COA, Raad voor de Rechtsbijstand, Reclassering Nederland en Raad voor de Rechtspraak (inclusief Studiecentrum rechtspleging) mee aan (sommige van) de clusters.
Zie voor meer informatie www.easi2010.nl.
Kleine correctie, het betreft hier het vierde cluster. Webhosting is reeds eerder op de markt gebracht.
Voorts gaat dit cluster over het rekencentrum van Logius.
Vandaag de stukken van dit cluster maar eens nader bestudeerd, mede gezien het Kort Geding dat nav het cluster Werkplekken aanhangig is gemaakt. Ik begrijp weinig van het thans voorliggende bestek. Er wordt uitgegaan van een huidige situatie binnen het Datacenter van Logius, groot ca 130 servers, een relatief kleine omgeving dus. Maar als je verder kijkt een veelvoud van omgevingen; Microsoft, Open Source en daarbinnen vele variaties etc. Wat heeft dat met standaardisatie te maken waar binnen de I-strategie zo op wordt aangedrongen?
Voorts een bestek waar geen leverancier een euro aan gaat verdienen. Een “mogelijke” opschaling van 15% per jaar maar downsizing is ook mogelijk. Housing is optioneel aangezien de verwachting is dat eea op den duur overgaat naar SSO-ICT. Daarnaast een boetebeding van maximaal 2 mio per jaar (lijkt volstrekt buiten verhouding gezien de omvang) en last but mot least een oplossingstijd bij grote problemen van 20 ! minuten. Hier kan geen leverancier aan voldoen en zal leiden tot discussies na de gunning waardoor de gewenste samenwerking Markt-Overheid weer onder druk komt te staan.
Ik heb al eerder geadviseerd EASI 2010 stil te leggen en ben na het lezen van deze stukken nog meer overtuigt van de noodzaak hiervan. De wens tot kostenreductie is doorgeslagen ten koste van de noodzaak van kwaliteit. Dat zal er voor zorgen dat wat nu goedkoop wordt ingekocht uiteindelijk veel meer geld gaat kosten.