Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal op donderdag 30 juni de Cyber Security Raad (CSR) installeren, voorafgaand aan de Beneluxtop in Den Haag over dit onderwerp. De Cyber Security Raad (CSR) moet de regering en private partijen adviseren over relevante ontwikkelingen op het gebied van Cyber Security. Daarnaast moet de raad prioriteiten voorstellen op het gebied van Cyber Security, bijvoorbeeld ten behoeve van de afstemming tussen onderzoeksprogramma’s van de overheid, wetenschappelijke onderzoekscentra en het bedrijfsleven.
Eelco Blok (ceo KPN) en Erik Akerboom (NCTb) zijn samen voorzitter van deze Raad. Namens de ICT-leveranciers neemt ICT Office-voorzitter en directeur IBM Europe Harry van Dorenmalen zitting in de raad.
In de raad nemen ook twee prominente beveiligingsonderzoekers plaats: Professor Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen en Michel van Eeten, hoogleraar bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management van de Technische Universiteit (TU). Daarnaast neemt hoogleraar recht en informatisering Corien Prins van de Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT).
De ict-eindgebruikers worden vertegenwoordigd door Rabobank-cio en CIO-platform-voorzitter René Steenvoorden. Namens de eindgebruikers van het MKB neemt Frans Heemkerk zitting. De vroegere staatssecrateris is momentel voorzitter van de Raad van Toezicht van ECP-EPN.
Nationale Cyber Security Strategie
De oprichting van de Cyber Security Raad is een uitvloeisel van de Nationale Cyber Security Strategie (NCSS), die op dinsdag 22 februari 2011 door minister Opstelten van het Ministerie van minister Opstelten Veiligheid & Justitie bekend werd gemaakt. Daarin worden de oprichting van een Cyber Security Centrum en een ICT Response Board aangekondigd. Die board moet in tijden van crisis snel kunnen adviseren over te nemen maatregelen. Binnen de board moeten behalve overheden ook vertegenwoordigers uit vitale bedrijfssectoren zitting nemen. Dat is nodig, omdat 'het overgrote deel van de 'kritische ict-infrastructuur in Nederland nu eenmaal niet in handen is van de overheid', aldus een woordvoerder van Govcert. 'De Nationale Cyber Security Strategie erkent daarom het belang van samenwerking met private partijen.'
Elektriciteitstransporteur Tennet
Als vertegenwoordiger van de vitale infrastructuren' neemt Ben Voorhorst zitting in de raad. Hij is operationeel directeur van elektriciteitstransporteur Tennet. Andere raadsleden zijn Generaal-majoor Koen Gijsbers, portefeuillehouder cybercrime Mark van Nimwegen namens het College van PG's, waarnemend hoofd AIVD Jan Kees Goet, en DG Energie, Telecom en Mededinging Mark Dierikx.
Er ontbreekt nog een component in deze raad. Het burger component. Bijv een partij die de belangen van de burgers behartigd en met name de bescherming van privacy. Dat mag overdreven lijken maar in de praktijk is de instantie die dit moet beschermen (CPB) tandeloos en wordt stelselmatig genegeerd door diverse partijen. Daarbij zal ook het belang van een draagvlak creëren bij de burgers mee moeten gaan spelen want deze wordt al veel te vaak buiten spel gehouden.
Er ontbreekt nog een – vitale – component.. de TECHNISCHE experts op het gebied van securtiy. de mensen met echte inhoudelijk ervaring en kennis van zaken en een proven track record in the field.
Anders blijft dit NCSS clubje “een leuke teaparty van ceo’s” die elkaar alleen maar (overheids)werk toeschuiven, zonder dat er daadwerkelijk inhoudelijke security expertize aan toegevoegd word.
Leuk en lucratief voor de korte termijn en short term corporate profit, maar uiterst schadelijk op de (middel)lange termijn voor de algehele “cyber security” van de gehele Nederlandse samenleving en industrie.