De bewaartermijn van gegevens over internetgebruik wordt ingekort van twaalf naar zes maanden. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dat wetsvoorstel. Na de zomer wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld. Daardoor gaat de maatregel op zijn vroegst vanaf 2012 van start.
In 2005 ging toenmalig minister van Justitie Donner in Europa akkoord met de bewaarplicht. Die plicht komt voort uit een Europese richtlijn, die stelt dat providers alle internet- en telefoongegevens voor lange tijd moeten vastleggen. De richtlijn werd in 2009 vastgelegd in Nederlandse wetgeving.
Reparatiewet
'De regering wilde toen een bewaartermijn van 18 maanden voor zowel internet- als telefoongegevens', aldus Rejo Zenger van Bits of Freedom. ' Onder druk van de Tweede Kamer werd dat 12 maanden. Voor de Eerste Kamer was dat nog altijd te lang. Zij wenste een bewaartermijn van 6 maanden voor gegevens over het gebruik van internet. Pas nadat minister Hirsch Ballin had toegezegd met gezwinde spoed met een extra wetsvoorstel daarvoor te komen, stemde de Eerste Kamer in met de bewaarplicht.'
Die reparatiewet werd op dinsdag 21 juni eindelijk door de Tweede Kamer behandeld en kreeg een ruime kamermeerderheid. Die termijn geldt overigens alleen voor internetgegevens. De bewaartermijn voor belgegevens blijft 12 maanden.
Het wetsvoorstel wordt na de zomer in de Eerste Kamer behandeld. Daardoor gaat de maatregel op zijn vroegst vanaf 2012 van start.
Europese evaluatie
'Het heeft lang geduurd, maar daarmee is een oude belofte ingelost', aldus Zenger. ' Dat wil niet zeggen dat die bewaartermijn van zes maanden gerechtvaardigd is. Geen enkel onderzoek toont aan dat het langdurig opslaan van internet- en telefoongebruik echt nodig is. De paar Europese landen die cijfers konden overleggen voor een Europese evaluatie, konden daarmee de noodzaak van de bewaarplicht niet onderbouwen. Ook Nederland niet. In de tussentijd slaan leggen we wel van 500 miljoen onverdachte Europeanen langdurig vast wie met wie, waar en wanneer contact heeft gehad.'
En gij geleuft dat?
Dit is een mooi verhaal naar de buitenwereld die zich totaal niet bewust zijn van wat er nu al allemaal achter de (computer / internet) schermen zich afspeelt.
“Project Indect”:
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html
Indect – EU survaillance monster:
http://mikephilbin.blogspot.com/2009/09/project-indect-total-eu-surveillance.html
INDECT – privacy ethics in a secret project
http://www.edri.org/edrigram/number8.17/indect-secrecy-privacy-ethics
Dit project gaat gewoon door, wat er ook voor geluiden uit de nederlandse “kamers” blijven komen!