De ict-organisatie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet anderhalf miljoen euro besparen. Een eerste stap wordt gezet met de vervanging van het e-mailsysteem voor studenten door Google. Dat meldt universiteitsblad Folia. Het studentenmagazine van de universiteit schrijft dat de ict-organisatie zeventigduizend euro hoopt te besparen doordat het serverbeheer van de mailomgeving wordt uitbesteed.
Folia schrijft ook dat de ict-afdeling van de universiteit sinds het begin van 2011 zocht naar een vervanger van het studentenmailsysteem. De gratis maildienst van Microsoft , Live@edu, zou ook in de race zijn geweest om het huidige systeem te vervangen. Welk mailsysteem de studenten nu gebruiken, wordt niet genoemd.
Het Informatiseringscentrum (IC) is de centrale ict-organisatie van de UvA en telt ruim 170 voltijdmedewerkers. Het IC bestaat uit de afdelingen Service Management, Front Office, Operations en Technical Support en bestaat uit twee kennisgroepen: de O&O-dienstengroep (ODG) en de Informatiesystemengroep (ISG).
De UvA is om een reactie gevraagd maar kon niet voor het versturen van de dagelijkse Computable-nieuwsbrief reageren.
Laten we alle Windows licenties afschaffen die worden gebruikt op Linux systemen die het FNWI rijk is. Dat zijn heel veel licenties, en ook heel veel systemen.
@Stefan
Heel leuk idee, dat afschaffen van de Windows licenties, maar ga eens zoeken naar TOC van Linux vs Windows en dan wordt het ineens een minder goed idee…
PS: Dan heb ik het nog niet eens over de extra implementatiekosten en extra training die nodig is voor de omschakeling…
@Ivo alle FNWI systemen die Linux draaien hebben een Windows licentie. Gewoon ‘erbij’, niet nodig dus. Dus: wegbezuinigen.
En je TOC onzin slaat dus ook geen spijkers met koppen. Er is op de UvA veel kennis op Linux en Solaris gebied. Op docenten systemen zou Windows daarmee dus ook geen must meer zijn. Dat bespaart ook.
Ik zou zeggen: volg het voorbeeld van Ordina en ga gestructureerder werken. Scheelt vast meer dan anderhalf miljoen.
Kijken of we volgend jaar dan nog steeds zo blij zijn met dat “goedkope” Google en al die BYOC studenten, integratie met IM & telefonie, etc. Ik zet in op “nee”.
70 duizend euro op 1,5 miljoen, blijft nog 1.493.000 euro over.
Ivo,
Waarom is het toch zo dat je tegenwoordig niet meer van je personeel mag verwachten dat ze gekwalificeerd zijn voor dat ze een baan aanvaarden, en dat ze daarna gekwalificeerd blijven.
We praten hier over een Academische instelling, niet over een opleiding tot kleuterjuf !
Ik draai al vele jaren met diverse UNIX en dus ook Linux systemen en heb nooit al die flauwekul argumenten te doen gehad.
Implementatiekosten is ook onzin, vrijwel alle wetenschappelijke software is oorspronkelijk voor unix systemen ontwikkeld, en van academi mag je verwachten dat zij kunnen omgaan met zaken als LaTeX ipv een software paket waarin een dansende paperclip de dienst uit maakt.
Er is maar een probleem dat er werkelijk toe doet, en dat zijn al die zogenaamde vakspecialisten die onmiddelijk in paniek raken als ze eens ergens moeite voor moeten doen. Wel dat is nu de reden waarom sommige een iets leuke salaris hebben dan de rest.