Een poosje terug moest ik optreden in de feesttent van een Friesdorpje. Het was feestweek en de feestweek werd geopend door een trotse burgemeester die net zo glom als de ketting die hij over zijn schouders had hangen. Hij deed me denken aan de burgemeester uit Swiebertje. Tijdens de opening van mijn show heette ik de burgemeester welkom en zei tegen hem dat hij er wel om moest denken dat zijn fiets niet gestolen werd. Hij keek mij verbaasd aan en zei, hoe weet je dat ik op de fiets ben? Ik zei, u heeft het slot nog om de nek hangen.
Na de tijd kwam hij naar mij toe en zei dat je hier je fiets nog gewoon zonder slot kunt buiten zetten. En als hij gestolen wordt, weten we wie het heeft gedaan. Heel even dacht ik, ja natuurlijk Swiebertje! Heerlijk, zo'n plekje op aarde waar je je nog in de jaren vijftig waant.
Microsoft
Zelf woon ik nu in het midden van het land en daar is de mentaliteit: als je iets niet beveiligd hebt, dan ben je het kwijt. Ik moest hieraan denken toen ik vorige week naar het NOS Journaal keek. Daar hadden ze zowaar een item over cloud computing. Er kwam onder meer iemand van Microsoft aan het woord die natuurlijk groot voorstander van de cloud was, mits het maar van Microsoft was. Ook een hoogleraar deed zijn zegje en hij waarschuwde vooral voor de nadelen. Je weet niet meer waar je gegevens staan. ‘Je gegevens staan in landen die heel andere wetgeving hebben en het is niet veilig', waarschuwde hij.
Nieuwe ontwikkelingen daar horen altijd nadelen bij. Ik ken mensen die toen de TomTom een beetje gemeengoed werd, zelfs daar de nadelen van inzagen. ‘Ja, Ik hoef geen TomTom, want dan onthoud ik niet meer waar ik langs ben gereden en als ik dan geen TomTom bij me heb, weet ik de weg niet meer.' Ik weet sowieso de weg niet, daarom heb ik ook een TomTom!
Nieuwe wereld
En met cloud computing is het net zo. Het lijkt misschien minder veilig dan die server die ergens in een stoffige serverruimte met sprinklerinstallatie staat, naast de mappen met back-upplannen van die ict-beheerder die al drie weken ziek is. Maar goed, welkom in de nieuwe wereld! Swiebertje leeft al een hele tijd niet meer.
“Het lijkt misschien minder veilig dan die server die ergens in een stoffige serverruimte met sprinklerinstallatie staat […]”.
Dat is een rhetorische truuk: Niet alle servers staan te verstoffen onder een sprinklerinstallatie. Daarnaast kan dat bij de cloud net zo zijn, want je weet niet waar je spul staat.
Overigens zet het voorbeeld een heel erg laag ambitieniveau neer voor de Cloud.
Tja, en toch blijft het lullig als je probeert een afspraak te maken en te horen krijgt “Sorry, we kunnen niet bij de agenda, want internet ligt er uit”.
Zo werd ik ook al eens gebeld door een relatie die niet zeker meer wist of we nou een afspraak hadden, want google was al z’n mails en afspraken kwijt. Handig dat cloudcomputing.
Hij was helemaal niet blij toen zijn accountant ook nog uitlegde dat hij wel verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn afspraken door de belastingdienst. Dus als hij niet kan aantonen dat hij ergens is geweest, zijn kilometerregistratie opeens ook niet meer geldig is. The cloud zal dus wel goed zijn voor de staatskas.
Eén ding is duidelijk van google en amazon: De lijkt niet alleen minder veilig, hij is het ook daadwerkelijk.
En vergeet niet bij de cloud: Na de regen is er niets over. En het is geen vraag of het een keer gaat regenen, alleen wanneer.
@robbert: dat van die stoffige server was een grapje, niet zo letterlijk nemen 😉
De essentie van dit artikel gaat erover dat je niet alle veranderingen kunt negeren, maar je je mss beter kunt afvragen hoe er voordeel uit kunt halen.
Van harte eens met Jacob’s kijk.
Nieuwe afhankelijkheden voelen altijd eerst even eng. Dat ging net zo met electriciteit van een firma, je geld op de bank zetten, betalen met een pasje in plaats van met papier en metaal.
Waarbij je uiteraard wel moet blijven nadenken over continuity: noodpakketje in huis, wat geld achter de hand, af en toe een kopietje maken van je boekhouding
Voordat je je data aan een leverancier toevertrouwt is het nu nog wel even opletten geblazen. Gewoon kwestie van gezond verstand. Want net zomin als je je geld aan de eerste de beste toevertrouwt, selecteer je een hosting partij die de zaken voor elkaar heeft. Zoals leden van de DHPA, of partijen met een certificering.
Kortom: niet te bang, stap erin, en blijf nadenken.
Elektriciteit is niet veilig; het wordt alleen veiliger aangeboden. Je geld op de bank zetten is allang niet meer veilig; wordt wellicht weer beter. Betalen met een pasje is ook niet veilig. Vooral niet in Frankrijk langs de snelweg en zeker niet in het OV. Maar ook hier geldt dat het steeds beter wordt. Vliegen is ook niet veilig, maar in verhouding wel de meest veilige wijze van vervoer – zelfs veiliger dan gaan lopen.
Het echte probleem is dat veiligheid steeds slechter verzekerd is. Als de burgemeester zijn fiets was gejat, had de verzekering niet uitbetaald omdat ie niet op slot stond. Dat is een sterk staaltje “omgekeerde wereld” dat steeds vaker wordt toegepast: de misdaad op zich wordt niet gestraft, maar het feit dat er onvoldoende preventief is gehandeld. Je bent pas echt bestolen als je behalve het originele, ook het reservesleuteltje kunt laten zien.
Zet dus rustig je gegevens in de cloud. Zorg er alleen voor dat je de boel goed op slot zet en de sleutels goed bewaart.
Haha ja en Swiebertje werkte toen al met ‘cloud computing’ nl een mainframe met centrale processing power.
Cloud is mooi, vanwege de schaalbaarheid en kosten. maar het heeft ook iets ‘anti individualistisch’ in de zin dat alles wat je bent centraal staat misschien zelfs iets communistisch, hebben we daar behoefte aan? denk er maar eens goed over na. Een westerse individualistische vrije wereld, maar dat is schijn. Borgs? misschien is dit meer een leuk topic voor een glas wijn en openhaardje!
Jacob heeft een punt vind ik. Veranderingen voelen altijd wat onwenning in het begin. Ik moet altijd weer even mijn routine opbouwen als dingen veranderd zijn. Toen ik Google mail ging gebruiken was dat ook even wennen.
Aan de andere kant is makkelijk te beargumenteren dat ik eigenlijk geen Google mail gebruik, want ’s avonds haal ik alles op met mijn mailclient en rubriceer mijn mail. Eens in de zoveel tijd maakt ik zelfs een backup van mijn mailbestanden. Ik doe wel meer van die gekke dingen.
Waarom blijf ik dat nou toch doen? Het is toch allemaal geregeld en zo? Om maar één reden. Dat ik mijn mail nog heb als Google om nu nog onbekende redenen ineens besluit mail op te zeggen, te blokkeren of wat dan ook. Want dat recht hebben ze. Zij mogen zonder opgaaf van redenen zomaar ophouden met mail. Ze mogen zelfs zo maar ophouden met bestaan. En daarom haal ik allemaal over naar mijn PC-tje thuis. Google ophouden met bestaan onmogelijk? Werd destijds van banken ook gezegd.
Zonder een goede back-up en recovery-strategie maakt het niet uit waar de systemen staan. De gedachte dat als je alles in de Cloud hebt draaien er niets meer fout kan gaan, is de moeder van alle fabeltjes m.b.t. Cloud-computing.
Cloud computing heeft de toekomst. Het is niet meer van deze tijd dat bedrijven zwaar investeren in eigen infrastructuren. Beschouw het als gemeengoed. gerenormeerde cloud service providers bieden een hogere beschikbaarheid dan het eigen rekencentrum. Het issue blijft je beveiliging van je informatie. Zorg dat je maatregelen neemt om de informatie zelf te beveiligen middels application security voor gestructureerde data en middels Information Rights Management voor ongestructureerde data. Het maakt dan niet meer uit waar de data staat.
Wel natuurlijk nog even denken aan je continuiteit, maar dat moet altijd!
Cloud computing heeft een toekomst. Cybercrime heeft dat ook.
Wat overheden betreft is het alleen maar goed dat die de cloud op gaan want dan heeft het tegenwerken van WOB-verzoeken ook geen nut meer want het is dan toch al lang gelekt.