De omzet van Inter Access is vorig jaar onder de grens van honderd miljoen gezakt. De automatiseerder uit Hilversum schreef aan opbrengsten 97,5 miljoen euro in de boeken. In 2009 lag de omzet nog op 121,5 miljoen euro. Het aantal medewerkers daalde van 723 eind 2009 naar 519 eind 2010. Inter Access noteerde over 2010 een verlies van 3,3 miljoen euro. De krimp in omzet en medewerkers werd veroorzaakt door moeilijke marktomstandigheden en het afstoten van bedrijfsactiviteiten, meldt het jaarverslag 2010.
Directeur Hans den Hartog schrijft in het directieverslag van de jaarcijfers 2010 dat eind 2010 een eerste, voorzichtige opleving van de vraag naar ict-diensten zichtbaar is geworden, met name in de industrie en de (financiële) dienstverlening. Dit herstel heeft zich in de eerste maanden van 2011 doorgezet, maar Den Hartog vindt het lastig te voorspellen of het om een definitief herstel gaat. Hij verwacht dat er pas in 2012 ruimte ontstaat voor het herstel van de tarieven.
2010 geldt als een bewogen jaar voor Inter Access. De automatiseerder ging bijna kopje onder, maar werd gered door een financiële injectie van investeerder Rapar (Rabobank Participaties). Deze machtsgreep ging ten koste van de positie van directeur/oprichter Gerard Willemse, die zijn meerderheidsbelang zag verdampen. Rapar zette via een extra emissie een lopende lening van acht miljoen euro om in aandelenkapitaal en verwierf zo de meerderheid in de ict-dienstverlener. Nog steeds lopen naar aanleiding hiervan tussen Inter Access en Willemse juridische procedures.
Afgestoten
Uit het jaarverslag 2010 blijkt dat Rapar nog twee keer de helpende hand moest bieden. Zowel in juni als in december 2010 verstrekte de grootaandeelhouder een aanvullende achtergestelde lening van 2,5 miljoen euro, zodat Inter Access weer over voldoende liquide middelen kon beschikken.
In de loop van 2010 koos Inter Access ervoor een aantal bedrijfsactiviteiten af te stoten, zoals de SAP-tak (verkocht aan Magnus), de Prodin-softwaregroep (via een management-uitkoop verzelfstandigd)) en de IBM i-Serie-groep (afgestoten aan Pantheon). Ook is een aantal contracten met medewerkers ontbonden die kennis hadden waarin Inter Access geen toekomst meer zag, zoals van IBM zSeries en bepaalde softwarelicentietaken. Uit het directieverslag blijkt dat de afgestoten bedrijfsactiviteiten goed waren voor een totale omzet van acht miljoen euro. Zo'n 110 medewerkers hebben het bedrijf naar aanleiding van deze vervreemdingen verlaten.
Teleurstellend
De omzet kreeg daarnaast harde klappen door de moeilijke marktomstandigheden. Met name bij de financiële sector en de overheid kwamen minder opdrachten los, met ook nog eens lagere tarieven en zware concurrentie. Opvallend genoeg maakt het directieverslag geen melding van een eventuele negatieve invloed op orders door de onrust en onzekerheid die er rond Inter Access ontstond.
Directeur Den Hartog schrijft dat vanuit financieel perspectief de resultaten over 2010 teleurstellend zijn te noemen. Naast de forse omzetdaling tot 97,5 miljoen euro noteerde Inter Access opnieuw rode cijfers. Over heel 2010 gaat het om een negatief bedrijfsresultaat van 4,99 miljoen euro, waarvan 3,6 miljoen euro bestaat uit een reorganisatielast (1,6 miljoen euro) en een post eenmalige lasten (2,3 miljoen). Het uiteindelijke nettoverlies over 2010 bedraagt 3,3 miljoen euro. In 2009 was het verlies nog 1,3 miljoen euro, al was het verlies in 2008 met 16,2 miljoen euro veel hoger.
Groei?
Directeur Den Hartog wil met een afgeslankter Inter Access, opgedeeld in de divisies Application Solutions en Infrastructure Solutions, slagvaardiger en gerichter op de markt opereren. Daarbij profileert de ict-dienstverlener zich als speler op de Nederlandse en Belgische middenmarkt. De directeur heeft een driejarenplan uitgestippeld om in 2013 weer een gezonde groei te kunnen laten zien. Daarin is ook weer ruimte voor werving van personeel.
Als we de negatieve tendens van het artikel er uit laten blijkt gewoon dat Inter Access een bedrijf is waar investeerders toekomst in zien. Daarnaast kan een nieuw management ook voor verandering zorgen. Al met al ziet het er dus goed uit voor Inter Access.
@Ben,
Als de bank een bedrijf moet overnemen om te voorkomen dat het failliet gaat, dan ziet het er niet goed uit voor Inter Access.
Dit betekend dat het bedrijf aan het infuus van een bank ligt en de bank wilt dat geld terug verdienen.
Bijna altijd gaat dit ten koste van het personeel en kwaliteit.
Computable schijnt Inter Acccess geen positieve berichtgeving te gunnen. Jammer dat een vakblad meent zo tendentieus te moeten schrijven, het doet de kwaliteit van de artikelen geen goed.
En @ Guido: Rapar is geen bank, het is een investeringsmaatschappij. Die willen zeker hun geld terug zien en investeren dus alleen als ze toekomst zien. Wat dat betreft heeft Ben gelijk, en laat jij je kennelijk leiden door de negatieve tendens van het bericht.
Daarnaast lopen er geen juridische procedures meer tussen dhr Willemse en Inter Access. Met de uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen februari, is deze rechtsgang geëindigd. Een eventuele rechtsgang van Gerard Willemse naar het Europese Hof is een rechtsgang tegen de Nederlandse Staat, niet tegen Inter Access en/of Rapar.