Interconnect introduceert vandaag haar nieuwe cloud service: Virtual Private Cloud. Deze Infrastructure as a Service (IaaS) combineert de flexibiliteit en schaalbaarheid van een public cloud met de bescherming en controle van eigen hardware. Interconnect wil organisaties zo de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van cloud computing, zonder in te leveren op de veiligheid van hun data.
De essentie van Virtual Private Cloud is een afgeschermde bundel resources op het gevirtualiseerde hosting platform van Interconnect. Gebruikers kunnen met deze resources zelf servers creëren en configureren via een online portal. Wanneer een server niet meer nodig is, worden de resources weer vrijgegeven om elders ingezet te worden. Uiteraard kan ook de totale hoeveelheid resources in de cloud eenvoudig worden aangepast.
Waarin Virtual Private Cloud zich onderscheidt van een publieke cloud is veiligheid, aldus de leverancier. Iedere Virtual Private Cloud vormt een afgesloten entiteit met een unieke internet gateway en eigen IP-adressen. In deze gateway wordt het toegangsbeleid van de organisatie op maat vormgegeven. Servers en data in de Virtual Private Cloud zijn uitsluitend bereikbaar voor bezoekers die aan het toegangsbeleid voldoen. Door als gateway dedicated hardware in te zetten wordt zelfs de invloed van andere gebruikers uitgesloten.
Het cloud-platform wordt gehost in de eigen datacenterruimtes van Interconnect. Opslag van bedrijfsdata vindt daarom uitsluitend plaats binnen Nederland. De hosted infrastructuur kan ook worden gecombineerd met vpn- en private wan-oplossingen van Interconnect voor een veilige verbinding van werkplek tot server.
Een Virtual Private Cloud is al inzetbaar voor het virtualiseren van enkele servers en kan bijna eindeloos worden opgeschaald. Voor veelgebruikte installaties kunnen server-templates worden gemaakt. Met enkele muisklikken kan de beheerder een nieuwe server uitrollen. Door dit alles wordt de Virtual Private Cloud een volwaardig alternatief op het eigen serverpark.
Ik snap de tekst van dit artikel niet:
“Deze Infrastructure as a Service (IaaS) combineert de flexibiliteit en schaalbaarheid van een public cloud met de bescherming en controle van eigen hardware!” Welke hardware en van wie? Alles is toch virtueel! Het feit dat de afnemer een virtuele server mag aanmaken heeft niks te maken met “eigen hardware”. Of lees ik het verkeerd?
Deze aanbieder maakt gebruik van een aantal (nieuwe)ontwikkelingen van VMWare (zoals virtuele gateway)en deze zaken zijn verkrijgbaar voor iedereen. Ik zoek nog iets wat deze aanbieder anders doet dan anderen! Waar onderscheiden ze zich van anderen?
En een ding nog: Wat we vroeger outsourcing noemden, heet nu Cloud, niks meer en niks minder.
Er zijn nogal wat onwaarheden in dit artikel vermeld. De oplossing is zo te zien gebasseerd op software van VMWare of Microsoft, waardoor ze zich dan ook niet onderscheiden.
Dat ze zeggen dat ze zich onderscheiden op het gebied van security is ook niet waar, al het genoemde zijn feiten die bijvoorbeeld Microsoft Windows Azure ook gebruikt.
Dat de data alleen in Nederland opgeslagen wordt is een beperking op het cloudconcept in plaats van een aanvulling. Daarbij is het met bijna alle cloudoplossingen mogelijk om de dataopslag te beperken tot een specifieke regio.
Wat ik in dit artikel mis op het gebied van beveiliging, is of ze ook voldoen aan security-certificeringen. Als ze beveiliging belangrijk vinden, neem ik aan dat dit ook geregeld is.