Inmiddels beginnen we te wennen aan het idee van mail, agenda en office toepassingen in de cloud, dit zijn de Software as a Service (SaaS) diensten van onder andere Microsoft, IBM en Google. Dit artikel gaat echter over Platform as a Service (PaaS) en hoe je dit kunt inzetten om allerlei nieuwe combinaties te maken.
PaaS is de omgeving die het best past bij developers. Het zit tussen IaaS (infrastructuur) en SaaS (klant en klare software), zie voor meer informatie: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/cloud_computing/3880632/2333364/saas-paas-en-iaas-een-inleiding.html. Een PaaS-platform biedt een runtime omgeving voor toepassingen die gemaakt zijn in bijvoorbeeld php, python, .net of java. Vaak heb je genoeg aan een ontwikkelomgeving (ide) en een account bij de betreffende PaaS-provider om te beginnen. Voorbeelden van PaaS-omgevingen zijn: Microsoft Azure, Google App Engine, Amazone Electic Bean, Salesforce.com.
Veel PaaS-providers zijn ook SaaS-providers en bieden de functionaliteit uit de SaaS-omgeving aan in de vorm van services of api’s in een PaaS-omgeving. Hierdoor heb je als ontwikkelaar toegang tot mail, agenda en spreadsheets, maar ook relaties (crm) en locaties (Maps) vanaf de betreffende PaaS-omgeving.
Daarnaast hebben veel bedrijven de afgelopen jaren geïnvesteerd in een Service Oriented Architecture (soa), met PaaS kun je je soa uitbreiden naar buiten de bedrijfsfirewall, terwijl de bedrijfsgegevens binnen de firewall opgeslagen kunnen blijven.
Ook bij PAAS gelden de voordelen die in het algemeen voor cloud computing gelden, zie bijvoorbeeld in de opiniebijdrage 'Cloud brengt innovatie in een stroomversnelling'. De omgeving is er altijd en schaalt mee met de behoefte, dit geldt ook voor de kosten. Dit maakt het instappen laagdrempelig en kun je tegen weinig kosten (vaak gratis) starten met een webtoepassing. Naast schaalbaarheid ontzorgt een PaaS-provider ook op het gebied van security, applicatie-logging en versie-beheer, je kunt je dus echt richten op het toevoegen van waarde; het maken van nieuwe combinaties.
Vanwege het makkelijke instappen en meeschalen, leent een PaaS-gebaseerde toepassing zich ook uitstekend voor; promotiesites, “luchtballonnetjes”, of meer in zijn algemeenheid: disposable software. Dit is software die een tijdelijk doel dient, stel je bijvoorbeeld voor dat we in Nederland weer een keer een Elfstedentocht krijgen. Dan zou je als verzekeraar snel een webtoepassing (maak deze dan ook meteen geschikt voor mobiel gebruik) kunnen aanbieden, die en gebruik maakt van de verzekeringsproducten die via services op een soa-manier beschikbaar zijn en gebruik maakt van weerbericht diensten, sociale diensten en locatie diensten uit de cloud.
Kortom: de volgende keer als je een idee hebt voor een toepassing:
1. vind een developer
2. vind de service catalogi (intern en extern)
3. laat je idee tot leven komen
Is het idee succesvol, dan kun je alsnog gaan zitten met de interne IT organisatie om het een onderdeel te laten worden van je applicatielandschap. Is het echter minder succesvol, dan heb je het voor relatief lage kosten kunnen uitproberen en op deze manier kun je er nog misschien nog wel 10 of 20 doen. En daarmee help je uiteindelijk je organisatie verder; nieuwe, slimme combinaties die jouw bedrijf onderscheiden van de rest.
“Disposable Software” is ideaal voor “proefballonnetjes” en andersoortige “gelegenheidstoepassingen”. Ik kan dan ook zeker meegaan met de visie dat the Cloud daarbij de meest voor de hand liggende “hosting” infrastructuur biedt.
Voordelen zijn een snelle inzetbaarheid (denk aan “evenementen”, terugroepacties van defecte producten, situaties waarbij bevolkingsgroepen snel geïnformeerd moet worden of om juist informatie worden gevraagd – referendum?), theoretisch lage kosten en, als het niet meer nodig is, van de hand worden gedaan zonder verdere verplichtingen.
Uiteraard zullen er er vanuit meerdere branches, organisaties en ook overheid wellicht vergelijkbare behoeftes aan dergelijke applicaties-uit-the-Cloud ontstaan.
Een “generieke app” voor genoemde situaties is wellicht op termijn mogelijk.
Zo’n “generieke app” zou dan breder inzetbaar gemaakt kunnen worden door diverse instellingen customizable te maken voor o.a. branding, probleemstelling en/of oplossing, informatie-vraag/voorziening.
Een verzameling van “apps” voor bedrijfsleven in the Cloud.
Daarbij zie ik dan tevens een volledige nieuw richting voor softwareontwikkelaars ontstaan.
Zij kunnen zich specialiseren op bepaalde soort toepassingen, branches, e.d.
Het is dan ook te verwachten dat er ten gevolge van de ontwikkelingen in the Cloud een flinke verschuiving op gebied van software ontwikkeling komt.
Standaardisering zal op termijn een belangrijke eis worden om koppelingen naar legacy-, bestaande- en nieuwe systemen mogelijk te maken.
Werk genoeg dus, maar wacht niet te lang met overschakelen.
De Cloud is als een Tsunami. We weten dat hij er aan komt ook al zijn de zichtbare effecten nu nog klein.
We zullen ons gedegen moeten voorbereiden omdat de consequenties groot zullen zijn.
@Klaas, dank voor je positieve reactie en toevoeging van branche toepassingen. Volop mogelijkheden dus!